Novela stavebního zákona zahltila úředníky. Stavby kvůli tomu stojí

Události: Novela stavebního zákona (zdroj: ČT24)

Novela stavebního zákona platí pět měsíců a přináší poměrně velké problémy. Ke každé stavbě se nově musí vyjádřit závazným stanoviskem odbor územního plánování. Tam je však málo sil a na dokumenty se čeká i čtvrt roku. Úřady tím prodlužují stanovené lhůty.

Ředitelka dětské skupiny Čtyřlístek Helena Jakubcová chtěla ve Zvoli u Prahy vybudovat školku. Míst pro děti se tam totiž nedostává, čtyři současné školky nestačí. Získala na to dokonce evropskou dotaci. Když ale zjišťovala, za jak dlouho by dostala povolení, čekání vzdala. „Trvalo by to rok a půl. Přišli bychom tím o rok dotované školky,“ říká.

Nový stavební zákon způsobuje ve Zvoli i zpoždění stavebních prací. Příkladem je plánovaný vodojem. Obec získala potřebné povolení až po čtvrt roce. „To je oproti třiceti dnům, kdy úřady mají reagovat, velmi pozdní doba,“ stěžuje si starosta Zvole Miroslav Stoklasa (nestr.).

Povolování staveb se centralizovalo a podle nového zákona o něm rozhodují jen v obcích s rozšířenou působností. V případě Zvole to jsou Černošice, kde teď musí zvládnout práci, kterou dřív vykonávali na čtrnácti stavebních úřadech. Přestože se v Černošicích na změnu snažili připravit včas, nepodařilo se jim na nově vzniklá místa sehnat lidi. A tak za leden nevydali žádné stanovisko.

První úřednice nakonec nastoupila patnáctého února. Týdně zvládne vyřídit deset žádostí, na jejím stole se jich ale nahromadilo osm set. „Další skříň je ještě tady a v ní jsou všechny nevyřízené žádosti od začátku roku,“ popisuje vedoucí Odboru územního plánování v Černošicích Helena Ušiaková.

Radnice se odhodlala i k netradičnímu nápadu. „Opravdu jsme v té velké nouzi žádali i klienty, aby nám pomohli někoho najít, s tím, že pokud by se to povedlo, tak jejich žádost vyřídíme i přednostně,“ vysvětluje starosta Černošic Filip Kořínek (Věci černošické).

Obcí, které hlásí s novým zákonem problémy, je celá řada. „Musím přiznat, že je více úřadů, kde to skřípe,“ říká náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Marcela Pavlová.

Ministerstvo chce nový zákon vyhodnotit po prázdninách a pak teprve připravit případnou změnu. V obcích ale potřebují řešení už teď. Jen v Černošicích by potřebovali najmout ještě pět dalších úředníků.