Obrat u Čapího hnízda. Změna postoje státního zástupce vyvolává otázky

Reportéři ČT: Čapí obrat (zdroj: ČT24)

Uspět se stížností proti vlastnímu trestnímu stíhání není běžné, přesto se to povedlo čtyřem obviněným v kauze Čapí hnízdo v čele s místopředsedou hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem. Stížnost přitom zamířila do rukou stejného státního zástupce, který případ od začátku dozoruje a nese za něj spolu s vyšetřovatelem odpovědnost. V tomto případě navíc žalobce práci vyšetřovatele zaštítil svou dvojí osobní účastí na zasedání mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny. Pro Reportéry ČT náhlý obrat žalobce zkoumali Markéta Dobiášová a Michael Fiala.

Loni v srpnu policie poprvé požádala Poslaneckou sněmovnu o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Ve středu třicátého srpna policejní vyšetřovatel Pavel Nevtípil a státní zástupce Jaroslav Šaroch poslancům vysvětlovali, že Babiš s Faltýnkem podle nich spáchali dotační podvod.

„Pokud se státní zástupce takového jednání účastní, tak dává najevo, že to je on, kdo je garantem trestního stíhání, kdo o něm ví, kdo ho řídí,“ podotkl senátor, advokát a bývalý policejní vyšetřovatel Václav Láska (SEN 21).

Šestého září poslanci Babiše a Faltýnka k policejnímu stíhání vydali. V říjnu pak byly volby, oba vydaní poslanci byli zvoleni znovu a opět se tak muselo rozhodovat i o jejich vydání. Na to došlo letos v lednu a státní zástupce i v tomto případě doprovázel policejního vyšetřovatele před poslance. Poslanci i podruhé Faltýnka a Babiše ke stíhání vydali.

V květnu ovšem státní zástupce zrušil stíhání Faltýnka a dalších tří obviněných – Zdeňka Kubisky, Jana Platila a Luďka Kalivody. „V tuto chvíli za této důkazní situace podle státního zástupce není možné tyto osoby trestně stíhat,“ přiblížila mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Sám státní zástupce Šaroch nynější postup nechtěl komentovat. „Nebudu se k tomu vyjadřovat,“ řekl.

Ani Faltýnek zrušení svého stíhání nekomentoval. V kauze Čapí hnízdo teď zůstává sedm obviněných. Kromě Andreje Babiše to jsou jeho příbuzní a spolupracovníci. Babiš si stále stojí za tím, že žádný podvod nespáchal a že jde čistě o politickou kauzu.

Žalobce by měl svůj postup veřejně vysvětlit, míní právník

„Je to skutečně neobvyklý postup. Dosáhnout vydání Poslaneckou sněmovnou k trestnímu stíhání a ve velmi krátkém úseku nato zrušit usnesení o zahájení trestního stíhání,“ okomentoval advokát Petr Toman.

„Vůbec nerozumím, proč státní zástupce Šaroch nechal projednávat sněmovnu žádost o vydání, případně nerozhodl dříve, to bylo nepochybně v jeho časových možnostech. Nebo proč nepožádal o přerušení jednání, nebo proč nesdělil sněmovně své pochybnosti, aby se k tomu sněmovna mohla nějakým způsobem postavit,“ dodal Toman.

„Tím, že byl státní zástupce přítomen na jednání mandátového a imunitního výboru, tím, že tam vysvětloval a vlastně hájil postup, tak jsem myslel, že musel vědět o tom, že policista zahajuje trestní stíhání. Nedovedu si představit, že by byl policejní komisař tak naivní a hloupý a spustil celou akci bez vědomí státního zastupitelství, to znamená, že nemáte krytá záda,“ uvedl právník Ortman.

Podle Tomana by se měl státní zástupce snažit veřejně objasnit svůj postup, pokud to nepoškodí zájmy obviněných nebo svědků a poškozených, protože jinak vznikají pochybnosti a různé spiklenecké teorie. „Pakliže probíhá trestní stíhání premiéra, poslanců, tak o nějaké neveřejnosti trestního řízení nelze vůbec uvažovat. Na to by měl dle mého názoru státní zástupce zareagovat a přizpůsobit se,“ míní.

Změna postoje státního zástupce by se mohla dát vyčíst z jeho usnesení o zrušení stíhání. Kromě žalobce ho mají k dispozici i čtyři lidé, které obvinění zprostil. Reportéři ČT se obrátili na Faltýnkova advokáta Josefa Bartončíka, ale rozhodnutí státního zástupce neposkytl. Mluvit nechtěl ani další ze čtveřice zproštěných, bývalý člen představenstva Farmy Čapí hnízdo Luděk Kalivoda.

Pozice pro zrušení trestního stíhání u dalších?

Zprávu o zrušení stíhání přinesl deník Právo, redaktor Radim Vaculík měl možnost si usnesení státního zástupce alespoň přečíst. „Kauzu Čapí hnízdo bych rozdělil do dvou dějů. Prvním bylo převádění akcií z jedné firmy do druhé, u kterého byla skupina, u níž státní zástupce zrušil trestní stíhání. Vykládám si to tak, že nemuseli vědět, respektive nejsou důkazy pro to, že věděli, co se bude dál s Farmou Čapí hnízdo dít,“ přiblížil Vaculík.

Podle policie řídil transakce z dotací kolem Čapího hnízda Andrej Babiš. Svým spolupracovníkům včetně Jaroslava Faltýnka měl dávat pokyny, aby firmu přejmenovali a změnili tak, aby mohla získat dotaci.

  • Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod jiným názvem, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod. Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, která tak v létě 2008 získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.

Podle úryvků z usnesení, které vyšly v deníku Právo, mělo ale ke zneužití dotace dojít až v dalším kroku a u toho už podle nového stanoviska dotyční čtyři lidé nebyli. Nemuseli tak vědět, že firma nakonec poslouží k získání neoprávněné dotace. Zbývajících sedm lidí včetně Babiše u toho ale bylo, a proto zatím zůstávají obvinění.

„Názor státního zástupce je pro mě rozporuplný. Víc nahrává obviněným, ale zároveň ještě dává policii šanci. Můžu ocitovat, že nelze vyloučit, že později bude odůvodněno zastavení trestního stíhání všech jmenovaných obviněných, nebo některého z nich, neopatří-li policejní orgán důkazy, kterými by svá tvrzení uvedená v napadeném usnesení dostatečně podpořil,“ uvedl Vaculík.

Advokát Ortman vnímá zproštění čtyř osob stíhání jako jisté předpolí. „Když vypadnou čtyři, je to příliš mnoho. Čili ti lidé se ničeho neměli dopustit, stíháni nejsou, a když státní zástupce připouští, že pokud nebude získán dostatečný počet důkazů, může se v budoucnu stát, že zastaví trestní stíhání i dalších osob. On si to pro to vlastně buduje pozici,“ uvedl.

„Tím, že máme v čele státu, respektive vlády trestně stíhaného politika, tak to znedůvěryhodňuje mnoho orgánů státu a mnoho justičních složek právě z tohoto důvodu, i když pochopitelně všichni budou říkat a říkají, že jsou nezávislí. Formálně nepochybně ano, ale uvnitř – do hlavy nikomu nevidíme,“ doplnil právník Toman.

Ostatně po nátlaku Babiše opustil funkci ředitele GIBS Michal Murín. Podle Murína se v současné době dostává GIBS pod politický tlak. „Zpochybňování mé morální a profesionální integrity ze strany premiéra v demisi, který o mně tvrdí, že jsem ohrožením demokracie, je něco, co nelze jen tak přejít,“ uvedl.

Senátor Láska upozorňuje, že kdo má na postu ředitele GIBS loajálního člověka, který ho bude poslouchat, tak je schopen ovlivnit v podstatě jakékoli policejní vyšetřování po celé republice a zasáhnout do něj.

Andrej Babiš ovšem neútočil jenom na šéfa instituce, která vyšetřuje a stíhá policisty, ale i na vyšetřovatele případu Čapí hnízdo Pavla Nevtípila. V loňském roce kritizoval Babiš načasování žádosti o vydání ke stíhání krátce před sněmovními volbami. „Je jasné, že je to zadání, už podle toho, který policista to vyšetřuje. Pan Nevtípil známý z kauzy firmy Neograph,“ řekl loni v srpnu.

Za Nevtípila se staví ředitel Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy Miloš Trojánek. „Důrazně odmítám tuto spekulaci, protože policisté pražské policie jsou apolitičtí a pracují pouze na základě platných právních norem této země,“ podotkl. Nicméně minulý týden policejní prezidium oficiálně potvrdilo, že Trojánek odchází. Rozhodnutí veřejně nekomentuje.