Žalobce Šaroch bude zřejmě dál dozorovat kauzu Čapí Hnízdo. Podjatost odmítl

Žalobce Jaroslav Šaroch bude s největší pravděpodobností nadále dozorovat kauzu okolo dotace EU na stavbu farmy Čapí Hnízdo. Původně si většina obviněných stěžovala na Šarochovu podjatost. Žalobce ji ale odmítl. Skupina se proto pokusila bránit stížností na Vrchní státní zastupitelství (VSZ). Nyní ji ale vzala zpět.

 V kauze bylo obviněno celkem jedenáct osob. Stížnost na žalobce podalo deset z nich. „U osmi už Vrchní státní zastupitelství vzalo na vědomí, že svou stížnost berou zpět. Další dva to vzali zpět, nicméně poslali to přes e-mail. Což se takto poslat nedá, takže se čeká, až to pošlou vyhovujícím způsobem, aby to mohlo být vzato na vědomí,“ řekla ČT mluvčí Městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Po administrativním zaznamenání tak žalobce Jaroslav Šaroch bude moci rozhodnout o stížnostech na zahájení trestního stíhání.

Mezi obviněnými v kauze Čapí hnízdo jsou poslanci Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš (oba ANO). Sněmovna o jejich vydání k trestnímu stíhání rozhodla 19. ledna. Poprvé vydali poslanci představitele ANO loni v září, o měsíc později byli obviněni. Stíhání bylo přerušeno po říjnových volbách, kdy Babiš s Faltýnkem znovu získali mandáty, a tedy i imunitu.

Vedle obou poslanců obvinila policie dalších devět lidí, mimo jiné Babišovu manželku Moniku a jeho dvě dospělé děti z prvního manželství.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele.

Jediným akcionářem byla akciová společnost ZZN Pelhřimov. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod. Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, která tak získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.