V Dukovanech mění staré sovětské rozvaděče za nové s českými technologiemi

Během odstávky prvního bloku v jaderné elektrárně Dukovany se vyměňují rozvaděče. Místo starých sovětských skříní se instalují nové s českými technologiemi. Je to jen jedna z mnoha činností, které technici při odstávce provádějí. Věnují se také pravidelné údržbě reaktoru a výměně paliva.

S plastovou skříňkou, známou z rodinných domů, se to nedá srovnat. Rozvaděč v jaderné elektrárně potřebuje 28 bytelných ocelových skříní. Technici do nich zapojují stovky jističů, chráničů a spínačů. „Představuje to odpojení více než čtyř tisíc kabelů, jejich proměření a zkontrolování možnosti dalšího použití,“ říká vedoucí projektového týmu Břetislav Kalina.

V následujících čtyřech letech musí v Dukovanech vyměnit skoro pět set takových rozvaděčů. Na to, aby vše fungovalo, dohlíží vedoucí péče o elektrozařízení Robert Peňák. Během svého třiadvacetiletého působení v elektrárně pracoval především s původními sovětskými přístroji. Ty už ale neodpovídají normám a nedají se na ně sehnat náhradní díly. „Mnohé komponenty už nejsou dostupné. Zde máme například dodělávaný vývod,“ říká Peňák.

ČEZ za výměnu zaplatí 420 milionů korun. Funkce rozvaděčů však zůstane stejná. „Pořád to musí jistit, pořád to musí ten proud převádět a pořád to musí chránit,“ vysvětluje Peňák. Výměna a zapojení přístrojů musí skončit do začátku července.

O budoucnost jaderné energetiky v Česku se vede dlouhodobý spor. Její příznivci by rádi prosadili dostavbu nových bloků v obou českých atomových elektrárnách v Dukovanech a v Temelíně. Zdůrazňují, že jádro je čistý a spolehlivý zdroj elektřiny. Podle nich je jedinou alternativou k uhelným elektrárnám, protože obnovitelné zdroje nedokážou pokrýt celou poptávku a navíc jsou velmi kolísavé.

Odpůrci jaderné energetiky o stavbě nových bloků nechtějí ani slyšet. Mají dva hlavní argumenty. Prvním je nevyřešená otázka jaderného odpadu a obavy z dopadů případné havárie.

Druhým je cena. Výstavba nových bloků je mimořádně nákladná a zkušenosti ze světa ukazují, že cena se oproti plánu vždy významně navyšuje. Situace na trhu s energií je přitom velmi nestabilní, a je tak možné, že výroba elektřiny z jádra se v budoucnu ekonomicky nevyplatí. Důkazem, že taková investice nedává smysl, je podle odpůrců pozice ČEZu, který bez státních záruk na výkupní ceny odmítá nové bloky jaderné elektrárny stavět.