Ústavní soud přezkoumá stížnost Křepely a Fiana z metanolové kauzy. Nelíbí se jim doživotí

Ústavní soud (ÚS) přezkoumá rozsudky nad doživotně potrestanými aktéry metanolové kauzy. Se stížnostmi se na něj obrátili míchači metanolem kontaminované směsi Tomáš Křepela ze Zlína a Slovák Rudolf Fian. Soud dvě stížnosti obdržel v první polovině května, plyne ze záznamu v justiční databázi.

Oba muži se dopustili obecného ohrožení. Pravomocný rozsudek zmiňuje nejméně 117 lidí otrávených jimi vyrobenou jedovatou směsí, z nichž nejméně 38 zemřelo. Dovolání obou zamítl letos v lednu Nejvyšší soud. Ústavní stížnost je posledním mimořádným opravným prostředkem.

„Nejvyšší soud konstatuje, že v případě obou obviněných byly splněny všechny zákonné podmínky pro uložení výjimečného trestu odnětí svobody na doživotí,“ stálo v usnesení Nejvyššího soudu.

Obžalovaní prý prokázali zjevnou lhostejnost vůči životům a zdraví lidí a porušili „společenské hodnoty, a to nenahraditelným a (nejen) v České republice dosud nevídaným způsobem“.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nejpřísnější trest

Metanolová aféra propukla 3. září 2012, kdy v Havířově zemřel na otravu první člověk. Vyšetřovatelé postupně obvinili asi 70 lidí, většinu z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Padla už řada rozsudků. Křepela a Fian si vyslechli nejpřísnější tresty, které české právo umožňuje.

Podle obžaloby majitel firmy na výrobu autokosmetiky z Řitky u Prahy Tomáš Křepela na přelomu srpna a září 2012 opatřil 5 tisíc litrů metylalkoholu a prostory v Opavě a pomohl Rudolfu Fianovi, obchodnímu zástupci Křepelovy firmy Carlogic, namíchat směs o objemu 10 tisíc litrů tvořenou metanolem a ze zbylé části etanolem. Další lidé pak směs distribuovali.

Křepela v dovolání k Nejvyššímu soudu poukazoval na domnělá procesní pochybení, dovolával se zásad spravedlivého procesu, kritizoval údajně nedostatečně zjištěný skutkový stav a zpochybňoval právní kvalifikaci činu.

Fian popíral úmysl i své povědomí o vysoké škodlivosti směsi. Oba také označovali doživotí za nepřiměřený trest, s čímž ale soud nesouhlasil.

Nejvyšší soud v lednu potvrdil také tresty pro další tři aktéry zlínské větve metanolové aféry. Martin Jirout si má podle pravomocného rozsudku odpykat devět let ve vězení, Martin Cekota o rok méně, Alexander Jordán sedm let. I tento případ na základě stížností nejméně dvou odsouzených přezkoumají ústavní soudci.