Spor o „novou“ hymnu řešila i policie. Vytváření variant není trestným činem

Vytváření nových variant české státní hymny není podle policie trestným činem. Policie tak odložila trestní oznámení aktivisty Pavla Danyse, které podal na předsedu Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala za hanobení české státní hymny. České televizi to potvrdila policejní mluvčí Libereckého kraje Ivana Baláková.

„Protože uvedené jednání, na které oznamovatel poukazuje, není trestným činem a ani jiným protiprávním deliktem, spisový materiál jsme založili, což znamená, že jsme tímto naši činnost na případu ukončili,“ uvedla liberecká policejní mluvčí Ivana Baláková.

Trestní oznámení podal aktivista Pavel Danys na šéfa Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala, protože se mu nelíbily návrhy úprav české hymny. Ty výbor představil koncem března v budově Českého rozhlasu na pražských Vinohradech.

Jedním z důvodů jejich vytvoření byla podle výboru skutečnost, že sportovci při medailových ceremoniálech stojí na stupních vítězů příliš krátkou dobu. Česká hymna totiž patří k těm nejkratším.

Stěžovatel: Hymna byla hanobena

„Když jsem sledoval Českou televizi a uslyšel nějakou prodlouženou verzi státní hymny, tak jsem nevěřil, že je to myšleno vážně. A ono bylo. Když jsem se zajímal, proč je státní hymna, jako jeden ze symbolů naší státnosti, takto přetvářen a, já si dovolím použít svůj názor, hanoben, nemohl jsem uvěřit tomu, co na obhajobu upravené státní hymny prohlásil předseda Olympijského výboru České republiky pan Kejval,“ vysvětlil Danys v rozhovoru pro server Lidovky.cz, proč trestní oznámení na policii podal.

Pavel Danys je výtvarníkem a exlídrem strany Soukromníků v Novém Boru. Mimo jiné publikuje své články na webu Parlamentní listy.

Vydáno pod