ČSSD obnoví jednání s ANO, má dostat vnitro i ministerstvo práce. Rozhodnutí ale bylo těsné

Události: ČSSD obnoví rozhovory o vládě s ANO (zdroj: ČT24)

Sociální demokracie obnoví jednání o vládě s hnutím ANO, rozhodlo předsednictvo ČSSD. Podle informací České televize bylo hlasování velmi těsné, pro jednání se vyslovilo 14 z 26 přítomných. Sociální demokraté dostali nabídku vést pět ministerstev – vnitra, práce a sociálních věcí, zemědělství, kultury a buď obrany, nebo zahraničí.

Předsednictvo jednalo o obnově jednání s ANO několik hodin. Pro znovuzahájení koaličních jednání se vyslovilo 14 z 26 přítomných členů, pět bylo proti a sedm se zdrželo hlasování. V menšině zůstal například předseda Senátu Milan Štěch, podle něhož by strana po fiasku ve sněmovních volbách měla zůstat v opozici. 

Předseda ČSSD Jan Hamáček na tiskové konferenci řekl, že to nebylo jednoduché rozhodování. „Zvažovali jsme řadu pro i proti… Odmítnout jednání by znamenalo otevřít dveře vládě, která by se opírala o extremistickou stranu SPD. Nedělejme si iluze, co by taková věc udělala s reputací České republiky,“ zdůraznil.

Návrh hnutí ANO pro obnovení rozhovorů označil Hamáček za důstojný. ANO sociálním demokratům nabídlo pět resortů včetně vnitra. „Je zde šance zajistit, že policisté, kteří vyšetřují kauzu pana premiéra, budou pracovat v klidu a nebudou pod žádným tlakem,“ poznamenal předseda strany.

Tisková konference ČSSD o návratu k jednání s ANO (zdroj: ČT24)

Sociální demokraté chtěli od počátku prosazovat především svůj program. Pro pokračování jednání hovoří podle Hamáčka například to, že ve vládě bude moct jeho strana prosadit růst důchodů, obnovení proplácení nemocenské a bránit privatizaci školství a zdravotnictví.

Hamáček proto označil za zásadní, že ANO nabídlo i ministerstvo práce a sociálních věcí. Mezi další resorty patří zemědělství, kultura a buď obrana, nebo ministerstvo zahraničí. Personální obsazení resortů podle Hamáčka zatím předsednictvo neřešilo.

  • ministerstvo vnitra – Lubomír Metnar
  • ministerstvo práce a sociálních věcí – Jaroslava Němcová
  • ministerstvo zemědělství – Jiří Milek
  • ministerstvo zahraničí – Martin Stropnický
  • ministerstvo kultury – Ilja Šmíd

ČSSD chce pojistky proti přehlasování

Páteční debata vedení ČSSD byla podle Hamáčka tak dlouhá i kvůli výsledku volby předsedy komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů. ANO do jejího čela prosadilo svého nominanta Jiřího Maška (ANO). Ke zvolení bylo nutných 88 hlasů. Mašek jich dostal 105.

Součástí jednání proto budou i pojistky, které by měly zajistit, že sociální demokraté nebudou přehlasováváni. „Volba předsedy komise GIBS byla věcí, ke které se budeme muset vrátit. I vzhledem k tomu, jak bude řešena kontrola takto klíčových institucí ze strany opozice,“ konstatoval Hamáček.

Zdůraznil také, že obnovení jednání ještě neznamená, že ČSSD vstupuje do vlády. Poslední slovo bude mít vnitrostranické referendum celé členské základny. ČSSD navíc bude chtít vzhledem k trestně stíhanému Andreji Babišovi v koaliční smlouvě ošetřit, že v případě prvoinstančního odsouzení odstoupí takový člen z vlády.

„Pokud neodstoupí, platnost koaliční smlouvy končí,“ uvedl místopředseda ČSSD Roman Onderka. Později dodal, že Babiš se v této otázce „kroutí“. Místopředseda ANO Richard Brabec v ČT řekl, že stanovisko ČSSD bere ANO na vědomí s tím, že se k němu vrátí při nadcházejících jednáních o koaliční smlouvě.

Interview ČT24: Kateřina Valachová (ČSSD) (zdroj: ČT24)

ANO a ČSSD nemají 101 hlasů, hlásí se o slovo KSČM

O nabídce pro ČSSD na vládní spolupráci už premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš informoval předsedu KSČM Vojtěcha Filipa, jehož strana by měla umožnit vznik nového kabinetu s důvěrou poslanců. Očekává se, že třístranné rozhovory mezi ANO, ČSSD a komunisty by měly začít příští týden.

Filip po schůzce s Babišem řekl, že KSČM se chce na jednáních o obsazení problematických ministerstev podílet. „Já úplně nevnímám, že ministerstvo vnitra může být svěřeno jedné z těch politických stran. Je důležité, aby právě na ministerstvu vnitra byla shoda všech tří partnerů,“ řekl Filip.

Připomněl, že ANO a ČSSD nemají ve sněmovně většinu. „Platí pořád názor KSČM, že do problematických resortů má být dohoda tří stran, ne dvou stran. Sto jedna opravdu ANO a ČSSD nemá,“ uvedl Filip. Jak budou komunisté dál postupovat, chce oznámit po sobotním sjezdu, na němž obhajuje funkci.

Události, komentáře: Vyjednávání o vládě - místopředseda ČSSD Martin Netolický, komentátoři Petr Hartman a Patrik Eichler (zdroj: ČT24)

Opozice kritizuje spolupráci s komunisty

Na obnovu rozhovorů už reagovali první představitelé ostatních politických stran. Předseda ODS Petr Fiala označil na Twitteru za nejpodstatnější fakt, že se zde rodí vláda za účasti nebo za podpory komunistů: „ANO i ČSSD tím překračují pomyslnou červenou čáru. Andrej Babiš si plní sen za příliš velkou cenu a ČSSD prodává zemi za příliš malou.“

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil na Twitteru napsal, že „sociální demokraté slyší na nabídku pěti křesel ve vládě a očividně jim nevadí ani možnost spolupráce s krajně levicovou KSČM“.  Sociální demokraty pak varoval, že Babiš proti nim ve sněmovně využije hlasovací koalici s KSČM a SPD: „ČSSD poslouží pouze jako fíkový list. Svého vládního partnera ANO jednoduše obejde. Je pak otázka, jak dlouho takový kabinet vydrží,“ uvedl v prohlášení.

Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka ČSSD prokázala, že jí jde o republiku. Poznamenal také, že sociální demokraté budou pokračovat v jednáních s nezpochybnitelným vítězem voleb.

ANO začalo znovu vyjednávat se zástupci ČSSD tento týden. Předchozí jednání nezkrachovalo na programu, ale na personáliích. ANO se nechtělo vzdát ministerstva vnitra. Sociální demokraté o něj usilovali, aby nemohlo docházet k ovlivňování vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Premiér v demisi Andrej Babiš ale naopak tvrdil, že k ovlivňování práce policie ze strany politiků docházelo za éry někdejšího exministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).