Malým školám chybí prvňáci. Brno naopak přistavuje třídy

Na základních školách vrcholí zápisy do prvních tříd. Celkem by mělo přijít k zápisu sto třicet pět tisíc dětí, podíl dětí s odkladem bude asi jedna pětina. Počet prvňáků tak podle odhadů ministerstva školství zřejmě opět poklesne, meziročně zhruba o tři a půl tisíce žáků. S nedostatkem dětí se potýkají hlavně malé školy.

V Brně podávají rodiče žádosti o přijetí dítěte do školy elektronicky. Systém funguje už tři roky. Přihlášek mohou podat neomezené množství, garantované mají přijetí dítěte do spádové školy.

„Elektronický zápis je výhodnější jak pro rodiče, kteří mají možnost si vše potřebné pohodlně připravit a vytisknout doma a následně se flexibilně dostat k výsledkům zápisu, tak pro město a školy, které tím získávají jasná data,“ řekl náměstek primátora Petr Hladík (KDU–ČSL).

Zápisy začaly v dubnu, už teď to ale v Brně vypadá, že v některých městských částech chybí pro žáky volná místa. Zřizovatelé proto plánují přístavby, nejnovější vznikne v Brně-Bystrci. „Souvisí to s masivní výstavbou jak v Bystrci, tak Žebětíně. Do první třídy se hlásí víc dětí než v předchozích letech,“ řekl starosta Brna – Bystrce Tomáš Kratochvíl (ČSSD). Nové třídy přibydou zřejmě také v Tuřanech, Slatině nebo Žebětíně. V areálu Zbrojovky v Židenicích by dokonce mohla vzniknout nová škola.

Naopak na Znojemsku zůstanou zřejmě v příštím roce některé židle v prvních třídách ve školách prázdné. Například ve Vémyslicích přišlo k zápisu třináct dětí, to je o čtyři méně než loni. Nižší počet žáků tak škola musí řešit spojováním tříd.

Malým školám by měla pomoci novela školského zákona

S dopady, které úbytek žactva na provoz škol má, by mohla pomoct novela školského zákona, respektive nový systém financování základních škol; platit bude od prvního ledna. „Odstraní se přímá závislost financování na konkrétním počtu žáků, což bylo necitlivé zejména u menších škol,“ řekl vedoucí oddělení základního vzdělávání MŠMT Svatopluk Pohořelý.

V případě zmiňované školy ve Vémyslicích je rozpočet jeden a půl milionu korun, dotuje ji obec. „Nemám to dopodrobna spočítané, ale mohlo by se nám ulevit,“ řekla zdejší ředitelka Jana Dvořáková.

Počty dětí u zápisů do prvních tříd základních škol
Zdroj: Ministerstvo školství ČR

Do prvních tříd základních škol v Česku nastoupí v příštím školním roce podle odhadů ministerstva školství kolem 108 200 dětí. Počet prvňáků tak asi podruhé za sebou poklesne, letos meziročně zhruba o 3500 žáků.

Zápisy do prvních ročníků se uskuteční během dubna, přesné termíny určují ředitelé škol. Podle hrubých údajů resortu by k nim tento rok mělo přijít kolem 135 000 dětí. Podíl dětí s žádostí o odklad školní docházky zřejmě zůstane kolem pětiny.

Odkladů školní docházky neubylo, naopak

K zápisu musí letos přijít všechny děti narozené od 1. září 2011 do 31. srpna 2012. Ve výjimečných případech mohou rodiče zapsat i dítě, které by do školy nastupovalo v pěti letech. Ministerstvo jich očekává asi sedm set. Zhruba třiadvacet tisíc dětí se k zápisu chystá znovu, protože loni dostaly odklad.

Žádost o odložení nástupu do školy o rok podává podle ministerstva každoročně přibližně dvacet procent dětí. Ke snížení podílu odkladů mělo přispět mimo jiné loňské posunutí zápisů z dřívějších termínů v lednu a únoru na měsíc duben, ve skutečnosti pak ale odkladů přibylo.