Večerní jednání o možné koalici přineslo kompromisy. ANO a ČSSD se shodly na nemocenské i daních

Jak pokračuje vyjednávání o vládě (zdroj: ČT24)

Zástupci hnutí ANO a sociální demokracie ve středu večer probrali některé sporné body, které bránily v dohodě o spolupráci na sestavení vlády. Vyjednavači se přiblížili kompromisu v otázkách úprav nemocenské i daní. Obsazení ministerstev budou řešit ve čtvrtek za přítomnosti šéfa ANO Andreje Babiše.

„I po dnešním jednání máme o čem jednat. To je závěr. Má smysl se potkat i zítra. Nechali jsme si otevřená vrátka a nezavřeli jsme je“ uvedl po večerní schůzce se sociálními demokraty v Lidovém domě vicepremiér vlády v demisi Richard Brabec (ANO).

Podobně schůzku shrnul i předseda ČSSD Jan Hamáček. „Vyslechli jsme návrh ANO. Shodli jsme se na tom, že má smysl se sejít ještě ve čtvrtek,“ uvedl.

Tématem středečního jednání byla především otázka daní nebo proplácení nemocenské během prvních tří dnů nemoci. Strany se podle svých zástupců přiblížily ke kompromisu, jeho konkrétní podobu ale odmítly ve středu večer komentovat.

O nemocenské jednaly ve středu se sociálními demokraty také odbory. ČSSD a ANO se ještě před středeční schůzkou sice shodovaly na tom, že první tři dny nemoci mají být znovu hrazeny, nesouhlasily spolu ale v tom, jaké procento ze mzdy mají zaměstnanci dostat. V otázce daní pak ČSSD podporovala například progresivní daň z příjmu nebo sektorovou daň pro banky, Babišovo hnutí ale nechtělo zvyšovat daně vůbec.

K jaké konkrétní dohodě došli, si ovšem vyjednavači nechali pro sebe. Klíčové setkání podle nich příjde až ve čtvrtek večer, kdy mají strany jednat o personálním obsazení vlády, počtech či rozdělení ministerstev a mají také posvětit nejnovější dohodu. Čtvrteční schůzky se zúčastní také premiér v demisi Andrej Babiš. „Ve středu bychom se měli potkat na jakési předschůzce. Naše stanovisko řekneme kolegům ve čtvrtek i za účasti Andreje Babiše,“ zhodnotil rámec středečního jednání ještě před jeho začátkem Brabec. 

V ostatních tématech možného programového prohlášení společné vlády už se zástupci ČSSD a ANO shodli dříve. Klíčové rozpory ale trvají v otázce rozdělení ministerských postů. Sociálním demokratům navíc vadí, že by se premiérem stal trestně stíhaný Babiš. Jako ústupek požadují křeslo ministra financí, nebo vnitra a chtějí ve vládě pět ministerských míst. ANO nabízí o jedno ministerské křeslo méně. Zároveň hnutí trvá na Babišovi jako premiérovi.

Komunisté budou žádat, aby v nové vládě nebyl Pelikán

Případnou dohodu o možné koaliční vládě by mělo v sobotu schválit referendum mezi členy sociální demokracie. Hlasovat by mohli při pokračování sjezdu ČSSD v Hradci Králové. Většinu potřebnou pro důvěru ve sněmovně by případnému kabinetu měli zajistit poslanci KSČM. 

Právě s předsedou komunistů Vojtěchem Filipem se lídři ANO ve středu sešli. Podle Brabce šlo o předem plánovanou schůzku - aby si strany vyměnily před zítřejším klíčovým jednáním s ČSSD poslední informace. Zároveň naznačil, že se s KSČM potkají nejspíš i ve čtvrtek. Vyjednávání ale ve středu zkomplikoval zamítavý postoj ANO ke komunistickém návrhu ústavního zákona o obecném referendu.

Podpora chystané vlády
Zdroj: ČT24/Median

Komunistům vadí také někteří současní ministři. „Bylo dobře, že jsme současnou vládu v demisi nepodpořili, protože někteří ministři nejsou schopní zastávat svůj post. Rozhodují v rozporu se zákony této země a mezinárodním právem. My nejsme extremisté, my se chceme dobrat toho, že Česko bude právním státem. KSČM proto bude požadovat, aby v nové vládě nebyl Robert Pelikán,“ řekl s odkazem na vydání Jevgenije Nikulina do Spojených států  předseda komunistů Vojtěch Filip v pořadu Události, komentáře.

Pokud komunisté vládu podpoří při hlasování o důvěře, nebude to znamenat zároveň to, že KSČM zvedne ruku pro každý vládní návrh. „Jsme schopni jednat tak, aby vláda vznikla. My její existenci budeme tolerovat. Ale například při hlasování o rozpočtu bude záležet na tom, jaký bude a zda bude odpovídat tomu, co my chceme,“ dodal Filip. 

Dolínek: Vláda s komunisty a Babišem některým vadí

O dosavadním průběhu vyjednávání mluvili ve středu lídři ČSSD s prezidentem Milošem Zemanem. Sobotní sjezd podle nich může rozhodovat i o případné neúčasti strany ve vládě - a to pokud hnutí ANO neustoupí ze svých postojů.

Podle poslance ČSSD Petra Dolínka ale mohou sociální demokraté vznikající dohodu zavrhnout už z principu, zejména pražským členům ČSSD se nelíbí zvažovaná podpora komunistů ani trestně stíhaný premiér. „To jsou pro některé z nás těžko překousnutelné podmínky. V Praze se na to lidé dívají jinak než ve zbytku republiky,“ prohlásil v pořadu Interview ČT24 Dolínek. Sám proto vznikající vládu podpořit nehodlá a domnívá se, že ji v hlasování nepodpoří ani ostatní sociální demokraté.