Murín zatím zůstává v čele GIBS, kázeňské řízení ještě neskončilo

Jednání v rámci kázeňského řízení se šéfem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michalem Murínem čtvrtkem neskončilo a bude dále pokračovat. Murín tak i nadále zůstává ve své funkci.

Neveřejné řízení na úřadu vlády zahájil na začátku minulého týdne premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), který už předtím oznámil úmysl Murína dočasně zprostit služby.

„Na úřadu vlády proběhlo jednání ve věci kázeňského řízení, řízení nebylo k dnešnímu dni ukončeno, pan ředitel Murín tak zůstává i nadále ve své funkci,“ řekl mluvčí GIBS Ivo Mitáček. Povahu procesních úkonů, které se ve Strakově akademii ve čtvrtek uskutečnily, neupřesnil. Podstatný je nyní fakt, že řízení dosud nebylo uzavřeno, dodal.

Úřad vlády uvedl, že premiér postupuje v souladu s právními předpisy. „Jakékoliv kroky ve vztahu k případným řízením, která jsou neveřejná, nebudeme komentovat,“ sdělila mluvčí kabinetu Barbora Peterová.

Napětí mezi Murínem a Babišem trvá už týdny

Spor mezi Babišem a Murínem trvá několik týdnů. Vypukl, když inspekce oznámila, že Babiš chtěl, aby její šéf odstoupil do konce února, což by se obešlo „bez skandálu“. Babiš poté začal Murína kritizovat veřejně. Uvedl, že k němu nemá důvěru nebo zpochybnil hospodaření inspekce.

Spor vyvrcholil na jednání sněmovního bezpečnostního výboru, kde Babiš citoval z dokumentů státních zástupců, které byly vůči Murínovi kritické. Bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) poté řekl, že Babišova vláda se snaží získat kontrolu nad bezpečnostními sbory včetně inspekce. Opozice Babišův postup kritizuje i kvůli tomu, že premiér v demisi čelí trestnímu stíhání. 

Babiš následně oznámil, že hodlá Murína dočasně zprostit výkonu služby. Ze zákona o služebním poměru vyplývá, že člen bezpečnostního sboru může být zproštěn výkonu služby, pokud je podezřelý ze spáchání trestného činu, kázeňského přestupku nebo jednání, které má znaky přestupku. Řízení se týká přestupku.

Kázeňské řízení je podle zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů procesem, při kterém musejí být obstarány důkazy, výpovědi či vyjádření, které vyhodnotí služební funkcionář. Pak padne rozhodnutí. Snahu Babiše zbavit se Murína mimořádně projednávala toto úterý sněmovna, neschválila však program schůze a Babiš měl odejít z uzavřeného asi hodinového jednání ještě před hlasováním.