Nejdříve poslanci řešili GIBS neveřejně, pak neschválili program schůze

Události: Schůze o GIBS probíhala nejprve za zavřenými dveřmi, pak poslanci odmítli program (zdroj: ČT24)

Poslanci neschválili program mimořádné schůze, na které měli probrat situaci v Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). Odmítli se tedy zabývat situací kolem snahy premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) odvolat šéfa GIBS Michala Murína. Hned v úvodu poslanci ANO prosadili neveřejnou diskusi, ta před hlasováním trvala asi hodinu.

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska hlasovali proti programu schůze poslanci ANO, SPD a KSČM, které označil za nepřiznanou vládní koalici. Sněmovna tímto hlasováním podle Kalouska dala najevo, že někteří lidé stojí nad zákonem a mohou zasahovat do vlastního vyšetřování, což označil za orientální despocii.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek pak uvedl, že Babiš odešel ještě před hlasováním o programu schůze, když předtím poslancům řekl, že se k věci nebude vyjadřovat. Bělobrádek dodal, že se následně nepodařilo schválit přerušení schůze do návratu Babiše.

Sněmovna na začátku neodhlasovala návrh Pirátů, aby bylo uzavřené jednání až po případném schválení programu. Pro uzavření celého jednání veřejnosti, tedy i části před schvalováním návrhu programu schůze, hlasovali vedle zákonodárců ANO také poslanci SPD, ČSSD a KSČM.

Kalousek: Řízení s šéfem GIBS nemůže vést trestně stíhaná osoba (zdroj: ČT24)

Podle Pirátů se opět nepodařilo najít odpověď na hlavní otázky, tedy zda premiér v demisi vyvíjel nátlak na odchod Murína a proč usiluje o jeho konec ve funkci. Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO) novinářům řekl, že sněmovna se kárným řízením Murína nemá co zabývat.

Také podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše byly kolem Babišova postupu vůči Murínovi všechny argumenty již řečeny, při sněmovní diskusi nic nového nepadlo. Znovu podle něj zaznívalo, že trestně stíhaný premiér by neměl takové věci dělat a měl by minimálně počkat, až nebude v demisi, respektive to nechat na někom jiném. Babiš vystoupil podle Dolejše velmi stručně na začátku a uvedl, že je to všechno nesmysl, že v záležitosti není nic osobního a není v ní ani žádná vazba na vyšetřovatele v případu Čapí hnízdo Pavla Nevtípila.

Ani podle Miroslavy Němcové (ODS) jednání nepřineslo nové informace. „Já bych neřekla, že zazněly jiné informace než ty, které zazněly na výboru pro bezpečnost,“ řekla. „Nic zásadního a překvapivého tam nezaznělo,“ připojila se Kateřina Valachová (ČSSD). Nedomnívá se však, že jednání mělo být veřejné. „Toto byla záležitost, která se týká neveřejného správního řízení o konkrétním člověku, to znamená panu Murínovi, a myslím si, že to bylo v pořádku, že to bylo uzavřeno,“ dodala.

Krize kolem Murína

Premiér v demisi Andrej Babiš oznámil v březnu poslancům z bezpečnostního výboru , že v šéfa GIBSu ztratil důvěru. Opírá se zejména o dokumenty olomouckých státních zástupců, kteří kritizují práci inspekce a v minulosti dali podnět pro kárné řízení s Murínem, protože prý ohrozil pátrání po úniku informací.

19. března pak Babiš zahájil s Murínem kázeňské řízení.  Premiér v demisi prý hodlá Murína dočasně zprostit výkonu služby. 

To ovšem vyvolalo kritiku ze strany TOP 09, Starostů i lidovců: strany chtěly od Babiše slyšet vysvětlení jeho návrhu zprostit ředitele GIBS služby. Totéž požadují také sociální demokraté.

„Je pro nás nepřijatelné, aby trestně stíhaný premiér a vláda bez důvěry činili zásadní personální kroky ve vedení Generální inspekce bezpečnostních sborů. Jsme proti tomu, aby vláda bez důvěry takto ovlivňovala činnost policie,“ kritizoval šéf poslaneckého klubu lidovců Jan Bartošek.

Farský tušil, že program neprojde

Předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský už před jednáním poslanců vyjádřil pochybnosti nad tím, že bude program schůze vůbec schválen. KSČM předem avizovala, že program schůze nepodpoří.

„Vždycky se najde většina, v poslední době to byla většina ANO, SPD a komunistů, která zvedla ochranný štít před sebou a proti demokracii,“ podotkl Farský. Pokud by program schválen nebyl, mohou k tématu vystupovat jen poslanci s přednostním právem.

Také předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka požadoval, aby Babiš vysvětlil, proč podle něj Murín představuje bezpečnostní riziko. Současně upozornil, že inspekce je už měsíc pod velmi silným tlakem, aniž by byly důvody Babišova postupu oficiálně známé. 

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik uvedl, že komunističtí poslanci program schůze nepodpoří. „Podle našeho soudu jde o politikaření, jde o politický výstup, který má prospět našim politickým protivníkům,“ řekl. Podle něj se záležitostí nemá zabývat plénum sněmovny, ale komise pro kontrolu GIBS, která ale po odstoupení Zdeňka Ondráčka (KSČM) z funkce předsedy nemůže zasedat. „Dokud nebude ustaven příslušný orgán Poslanecké sněmovny, tak svolávání takových schůzí je pro nás zbytečné,“ řekl.

Také Murín si přeje, aby sněmovna co nejrychleji zvolila předsedu komise pro kontrolu činnosti GIBS. „Tato dlouhodobě nekomfortní situace znemožňuje jeho účinnou obhajobu a jen velmi těžko nachází prostor pro účinnou argumentaci na tom správném plénu,“ uvedla inspekce na svém webu. Právě tato komise má přitom podle Murína nejširší možnosti k řešení problémů inspekce GIBS, včetně seznamování se s interními informacemi.