Ministr Pelikán dočasně zprostil funkce soudce Elischera, obviněného z braní úplatků

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) v pondělí dočasně zprostil výkonu funkce obviněného soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera. Ten čelí obvinění z přijímání úplatků a ovlivňování trestních řízení ve prospěch obžalovaných. Od poloviny března je ve vazbě kvůli možnému pokračování v trestné činnosti nebo působení na svědky.

„Zproštění je platné od zítřejšího dne. Důvodem zproštění byla velmi závažná pochybení uvedená v usnesení o zahájení trestního stíhání,“ sdělila v pondělí mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

Zproštění výkonu funkce navrhli státní zástupci. Elischer měl sice možnost se k návrhu vyjádřit, Pelikán však už po vzetí soudce do vazby avizoval, že Elischera výkonu funkce pravděpodobně zprostí. Tehdy ministr uvedl, že si nedokáže představit, že by Elischerovo vyjádření mohlo změnit jeho předběžný názor.

Mluvčí doplnila, že Elischer své vyjádření zaslal koncem minulého týdne a že ministerstvo uvedené argumenty v řízení o dočasném zproštění zohlednilo.

Dočasné zproštění trvá do pravomocného skončení trestního stíhání. Soudce bude po tu dobu pobírat polovinu svého platu. Podle usnesení o zahájení stíhání hrozí sedmapadesátiletému Elischerovi až dvanáct let vězení za přijímání úplatků, zneužití pravomoci úřední osoby a nadržování Vietnamcům, které soudil v drogových kauzách.

U pražského vrchního soudu působí od roku 2013. Specializuje se na řešení závažných drogových kauz. Jako člen odvolacího senátu se zabýval například kauzou skupiny, která ve velkém pěstovala marihuanu v areálu bývalé textilní továrny v Liberci. Šéfové gangu Jiří Limburský a Quang Nguyen Anh byli v dubnu 2016 odsouzeni na deset let.

Elischer v minulosti působil na ústeckém krajském soudu, kde se například zabýval případem vraždy pětiletého Honzíka Rokose. Krajský soud za to poslal chlapcovu matku a jejího přítele na 24 a 20 let do vězení.

Řešil i kauzu zkrachovalé ústecké Universal banky. Před soudem stanulo 14 lidí, kteří se podle obžaloby dopustili stamilionového podvodu. Většinu bývalých bankéřů, manažerů a podnikatelů zprostil krajský soud obžaloby. Odvolací senát se u většiny s tímto rozhodnutím ztotožnil.

Elischer v minulosti působil také jako státní zástupce u Vrchního soudu v Olomouci. Je členem běžeckého Athletic Clubu Ústí nad Labem. V roce 2017 zvítězil na Sportovních hrách justice v Kroměříži v běhu na 3000 metrů v kategorii mužů nad 40 let.

Soudce Ivan Elischer (druhý zleva)
Zdroj: Miroslav Rada/ČTK

Trestnou činnost podle vyšetřovatelů páchal nejméně od května 2016. Zprostředkovatelem korupce byl údajně Hung Quoc Nguyen, který je také ve vazbě.

Jeho „velmi blízké a nadstandardní vztahy“ se soudcem prý kriminalisté zdokumentovali nejméně od července 2013. S mužem se Elischer scházel i ve své kanceláři v budově vrchního soudu.

Ministr Pelikán chce soudce Elischera dočasně zprostit výkonu funkce (zdroj: ČT24)