Do přetahování Ameriky a Ruska o Nikulina zasáhl Ústavní soud. Nechá ho zatím v české věznici

Ústavní soud zatím zastavil vydání Nikulina do zahraničí (zdroj: ČT24)

Údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina zatím nelze vydat ke stíhání. Ústavní soud toto rozhodnutí odložil do doby, než vyřeší hackerovu stížnost. Nikulin je nyní v pražské pankrácké věznici. Jeho vydání požadují Spojené státy i Rusko. Městský soud loni konstatoval, že vydání je možné do obou zemí.

Ústavní stížnost sama o sobě nemá odkladný účinek. Soud ale může rozhodnout o odkladu, pokud to není v rozporu s důležitým veřejným zájmem a jestliže by výkon napadeného rozhodnutí znamenal pro pisatele stížnosti nepoměrně větší újmu, než která při odkladu vznikne někomu jinému. Podmínky jsou podle soudců splněné.

Podle Lidových novin dokonce prezident Miloš Zeman uvažoval o tom, že Nikulinovi udělí milost. Bylo mu ale vysvětleno, že cizímu občanovi, o jehož vydání usiluje třetí stát, na jehož území měl spáchat zločin, nemůže český prezident milost udělit.
Michal Cagala
reportér ČT

„Ústavní soud (…) přistoupil k odkladu vykonatelnosti ústavní stížností napadeného usnesení Městského soudu v Praze, aniž by jakkoli předjímal výsledek řízení o ústavní stížnosti,“ stojí v usnesení. 

Kdy by mohl soud o stížnosti Nikulina rozhodnout, nelze podle mluvčí ÚS Miroslavy Sedláčkové předjímat. Některé zdroje z ministerstva spravedlnosti tvrdí, že v praxi to může znamenat zablokování vydání na dlouhou dobu, možná až v řádu let. 

Pokud by Nikulin stížnost nepodal, záviselo by jeho vydání už jen na rozhodnutí ministra spravedlnosti v demisi Roberta Pelikána (ANO). Ten nedávno serveru Aktuálně.cz řekl, že ho kvůli Nikulinovi kontaktoval prezident Miloš Zeman a žádal, aby ho vydal do Ruska, ne do USA. Pelikán později uvedl, že rozhodne o vydání do konkrétní země hlavně podle závažnosti trestných činů. Přihlédne i k tomu, která ze zemí o extradici aktivně žádala a která tak učinila později.

Nikulina zadržela v říjnu 2016 v Praze česká policie na základě amerického zatykače. USA ho viní z hackerských útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox. Celkem jde podle zatykače o devět skutků z let 2012 až 2013. O Nikulinovo vydání požádaly Spojené státy 16. listopadu 2016.

Ministerstvo spravedlnosti ale následně obdrželo extradiční žádost vydanou rovněž 16. listopadu i od Ruska. Podložená je zatykačem kvůli internetové krádeži z roku 2009 v řádu desítek tisíc korun. Zatykač vydal moskevský soud 10. listopadu 2016.

Nikulin se možnosti vydání do USA bránil tvrzením, že v zámoří nebude spravedlivě souzen. V Česku také požádal o azyl, avšak neuspěl. V pátek jeho žalobu na vnitro projedná v pankrácké vazební věznici Městský soud v Praze.