Sobotka do vlády s ANO nechce. ČSSD by se podle něj měla raději připravit na souboj s populisty

Obavy ANO o soudržnost 15 poslanců sociální demokracie mají své opodstatnění. Bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by stranu raději viděl v opozici než ve společném kabinetu s hnutím. Hospodářským novinám (HN) řekl, že s bývalým koaličním partnerem odmítá znovu spolupracovat. Nové vedení sociální demokracie ale naopak vládu s ANO preferuje.

Hnutí ANO na jednáních nejednou vyjádřilo obavu, zda je sociální demokracie schopná zajistit hlasy všech svých patnácti poslanců. ČSSD proto zvažuje, že o případné vládní spolupráci nechá hlasovat celou svou členskou základnu.

„To je myslím dostatečně silný tlak na každého poslance, aby si uvědomil svou odpovědnost vůči straně, která jej nominovala,“ řekl České televizi místopředseda ČSSD Jiří Zimola. Spolu s novým předsedou strany Jiřím Hamáčkem preferují účast sociální demokracie ve vládě.

Pokud bude vnitrostranické referendum, chystá se Sobotka hlasovat proti koalici s ANO. „Nebude to jistě otázka, kterou budu řešit jen já. Bude se týkat i dalších členů poslaneckého klubu. Zatím jsme na klubu nevedli diskusi o vládě s hnutím ANO. Až taková debata začne, vyjádřím svůj názor, který je kritický,“ konstatoval.

Bývalému premiérovi vadí, že by měl kabinet vést trestně stíhaný politik. Myslí si také, že ČSSD by se svým volebním výsledkem vůbec neměla vstupovat do vlády.

„Měla by změnit způsob svého fungování, zlepšit marketing a soustředit se na příští volby. Musí mít i nový program, protože většinu našich cílů jsme zejména v posledních čtyřech letech prosadili. Musíme se lépe připravit na souboj s populisty a nacionalisty, se kterými jsme na podzim výrazně prohráli,“ domnívá se Sobotka.

O tom, zda by vládě, kde by nakonec byla i ČSSD, vyjádřil důvěru, nechtěl bývalý předseda strany spekulovat. Rozhodne se na základě výsledku vnitrostranického referenda a v souladu se svým svědomím.

Neúčast na sjezdu? Únava ze stranického života

Mnohé sociální demokraty překvapilo, že Sobotka nepřijel na únorový stranický sjezd, kde se volilo nové vedení. V rozhovoru pro HN to odůvodnil celkovou únavou ze stranického života: „Myslím si, že debata v ČSSD se musí obrátit směrem do budoucnosti… Ve vedení strany a ve vládách jsem byl nejdéle ze všech politiků obnovené sociální demokracie. Opravdu už nechci zabírat prostor, který musí obsadit nová politická generace.“