Změny v ostravské nemocnici znejistily odboráře i univerzitu. Němeček chce navíc zpět

UDÁLOSTI: Bouřlivá a chaotická je podle odborářů situace v ostravské fakultní nemocnici (zdroj: ČT24)

Změny ve vedení Fakultní nemocnice Ostrava kritizují odboráři, ale i partnerská Lékařská fakulta Ostravské univerzity. Odvolaný ředitel zařízení Svatopluk Němeček (ČSSD) navíc tvrdí, že nebyl odvolán právním způsobem. Ministerstvo zdravotnictví však již vyhlásilo výběrové řízení na jeho nástupce.

Po odvolání exministra zdravotnictví Němečka z čela ostravské fakultní nemocnice a pověření Evžena Machytky a následném odvolání tří náměstků ředitele vznikla podle největší odborové organizace nepřehledná situace. Nové vedení navíc nevyloučilo další změny.

Předsedkyně odborů se proto v úterý odpoledne s pověřeným ředitelem sešla, nedostala však všechny informace, které očekávala. Zaměstnanci by se však měli novinky dozvědět prostřednictvím středeční primářské porady.

Sám Machytka však tvrdí, že se nic dramatického neděje. „Situace v nemocnici je klidná, postupně stabilizuji svůj tým, komunikuji se všemi stranami,“ řekl pověřený ředitel FN.

Zároveň se však zmínil o personální krizi ve fakultní nemocnici. „Ačkoliv bylo navenek prezentováno, že nemocnice má dostatek zaměstnanců, obešel jsem si pár nejzákladnějších klinik a tam mi říkají, že třeba na interně je zavřená polovina oddělení, protože nemají dostatek sester. Na neurochirurgii chybí šest sester na JIP,“ uvedl Machytka.

Dodal, že jen ze základního vyčíslení je jasné, že nemocnici chybí několik desítek sester. A to jen na to, aby se dosáhlo aspoň základního počtu podle systemizace, což jsou nejmírnější kritéria na minimum pracovníků, kteří mohou na oddělení pracovat.

Rektor univerzity: Nezdá se, že spolupráce bude dobrá

S rozpaky sleduje dění v nemocnici Ostravská univerzita. Její rektor Jan Lata poznamenal, že první Machytkovy kroky nesvědčí o tom, že by spolupráce s Lékařskou fakultou byla dobrá. „Hned v pátek přiměl k odchodu přednostu chirurgické kliniky (Igora Penku), který má velice dobré jméno,“ podotkl rektor.

Pozastavil se i nad tím, že Machytka naopak přijal bývalého děkana Lékařské fakulty Pavla Zonču, který byl předloni z akademické funkce za dramatických okolností odvolán. Rektor to zdůvodnil špatnou komunikací a personální prací, což Zonča odmítl a zpochybnil i platnost návrhu akademického senátu na jeho odvolání.

Rektor Lata připomněl, že i sám Machytka vede s univerzitou spory. U soudu se s ní pře o právo na své působení v akademickém senátu a výhrady má i k volbě děkana Lékařské fakulty Arnošta Martínka, kterou považuje za neplatnou. „Je to nestandardní situace, protože k soudům většinou tyto věci nechodí,“ podotkl rektor.

Machytka však nemusí v čele zdravotnického zařízení zůstat dlouho. Ministerstvo zdravotnictví již vyhlásilo výběrové řízení na nového ředitele FN Ostrava. Zájemci se mohou hlásit do 13. března.

Zároveň ovšem Svatopluk Němeček tvrdí, že je stále právoplatným ředitelem instituce. „Právně jsem nebyl odvolán. Budu to nějakým způsobem právně řešit,“ řekl exministr. Připustil však, že případného rozsudku se dočká za rok nebo dva.