Některé silnice se záhy po rekonstrukci rozpadají. Může za to nízká cena, tvrdí stavbaři

Události ČT: Některé silnice se záhy po rekonstrukci rozpadají, může za to nízká cena (zdroj: ČT24)

Nejnižší cena – takové kritérium nejčastěji vítězí při vypisování veřejných zakázek v Česku. Podle některých dodavatelů je to mnohdy na úkor kvality. Třeba silnice mezi Mělníkem a Mladou Boleslaví se po rekonstrukci během roku prakticky rozpadla.

I z dálky má do rovné silnice hodně daleko. A zblízka je dojem ještě horší. Úsek silnice mezi Mělníkem a Mladou Boleslaví vypadá jako po desítkách let provozu, jenže ve skutečnosti se opravoval loni.

Vyhladovělé stavební firmy nabízejí ceny na hranici nákladů.
Dan Ťok

Nový povrch bez závady vydržel jen pár týdnů. Důvodem byla podle silničářů nevhodná asfaltová směs. Povrch se na několika místech prakticky rozpadl. Místo pak před zimou silničáři jen provizorně opravili a čekají na jaro.

„Materiál neměl být na svršku silnice, není to obrusná vrstva, ale podkladová. Zkrátka aby zakázka nevyšla tak draho,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Podle dodavatele bylo důvodem špatné počasí v době opravy. ŘSD ale vidí problém ještě jinde – už z výběrového řízení vzešla nezvykle nízká cena – 22 milionů korun. Původní odhad silničářů byl přitom 34 milionů.

„Vyhladovělé stavební firmy nabízejí podle mého názoru ceny na hranici nákladů,“ uvedl ministr dopravy v demisi Dan Ťok (nestraník za ANO).

„I když se snažíme přinést do hodnocení nabídek i jiná hlediska, rozhodující je pořád to finanční. Jednoduše řečeno: nejlevnější vyhrává,“ dodal mluvčí Rýdl.

„Je v tom určitá forma alibismu, je obtížnější zakázku nastavit tak, aby kritéria byla zpracovaná kvalitně a potom si třeba i obhájit to řešení,“ oponuje právnička Transparency International Sylvie Kloboučková.

Podobný problém řešil loni Moravskoslezský kraj. Objednal si kontrolu tloušťky asfaltu na několika silnicích – a hned napoprvé laser naměřil, že neodpovídá. Jenže i když reklamace uspěje, situace nemá vítěze. Silnice bude totiž rozkopaná i další sezonu.