Mandátový výbor doporučil vydání Babiše a Faltýnka kvůli Čapímu hnízdu. Poslanci ANO ale ruku nezvednou

Brífink Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka před jednáním mandátového výboru (zdroj: ČT24)

Mandátový a imunitní výbor doporučil sněmovně vydání premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Žádost se týká kauzy Čapí hnízdo. Premiér Babiš ještě před jednáním výboru na brífinku prohlásil, že s Jaroslavem Faltýnkem požádají výbor o vydání. Jenže až bude o vydání hlasovat sněmovna jako celek, tak bude poslanecký klub ANO proti vydání – ten přitom disponuje 78 poslanci. V minulém volebním období se poslanci ANO ve stejné věci hlasování zdrželi.

Pro vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka nakonec zvedlo ruku 11 členů mandátového a imunitního výboru. Šlo o zástupce ODS, Pirátů, SPD, komunistů, ČSSD, lidovců, TOP 09 a STAN. Naopak všech osm členů z hnutí ANO se při hlasování zdrželo, řekla místopředsedkyně výboru Taťána Malá (ANO). Sama si prý nedovede představit, že by pro vydání obou lídrů hlasovala na plénu.

Události: Výbor doporučil vydání Babiše a Faltýnka (zdroj: ČT24)

„Okolnosti, které se kolem kauzy dějí, a informace, které jsme měli možnost načerpat, nás vedly k tomu, že jsme nemohli hlasovat pro vydání, protože nebylo vyloučeno podezření, že by se mohlo jednat o politicky motivovanou kauzu,“ uvedla Malá.

O dalším postupu pak jednal poslanecký klub a dospěl k závěru, že budou poslanci ANO hlasovat proti vydání Babiše a Faltýnka. Změnu postoje zdůvodňoval předseda sněmovny Radek Vondráček a ministr zahraničí Martin Stropnický tím, že v policejní žádosti o vydání nepřibyly žádné důkazy. Když totiž poslanci o stejné věci hlasovali před volbami, tak se poslanci ANO zdrželi.  

On-line přenos
Mandátový výbor Babiš
23:02

Vážení čtenáři, dnešní on-line přenos končí.

22:54

Přestože vláda nezískala důvěru, musí mít jasný mandát pro evropské jednání o systému Dublin IV, který má řešit migrační krizi, myslí si Vojtěch Filip.

S tím souhlasí i Radim Fiala (SPD). Podpořit jasný mandát pro Andreje Babiše při vyjednávání s orgány Evropské unie považuje za naprosto zásadní.

V tomto směru hodlají vládu, která nejspíš zítra podá demisi, podpořit i Piráti a ČSSD. Proaktivní role České republiky je v této věci pro Vojtěcha Pikala (Piráti) a Petra Dolínka (ČSSD) důležitá.

22:48

"My jsme vládní odpovědnost převzít chtěli, ale Babiš chtěl vládnout sám," řekl k neúspěchu Babišovy vlády Radim Fiala (SPD).

Zpravodajka Kateřina Valachová (ČSSD) ocenila, že výbor vůbec nějaké rozhodnutí přijal. „Na obsahu zpravodajské zprávy jsme se shodli všichni. Myslím si, že to je důležité z hlediska spravedlivého posouzení věci a procesu vydání obou poslanců,“ řekla Valachová. Dodala, že vliv na jednání výboru mělo to, že Babiš s Faltýnkem sami požádali o své vydání. „Pro mě to bylo podstatné,“ uvedla. Vliv Babišova postoje přiznali i další členové výboru.

„Jednání bylo složité, musely se zvážit všechny okolnosti,“ uvedl předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM) s tím, že hlasoval stejně jako vloni v září, kdy výbor záležitost projednával poprvé – tedy pro vydání obou poslanců. Pro vydání byli nakonec i členové výboru z hnutí SPD, kteří původně chtěli, aby na úterním jednání výbor vyslechl bývalého detektiva Jiřího Komárka. 

Babiš s Faltýnkem nakonec požádali o své vydání

Mandátový výbor zasedl po týdenní přestávce v úterý v 8 hodin. Babiš na ranním brífinku opět zopakoval, že je kauza Čapí hnízdo zpolitizovaná a jejím účelem je vyhnat ho z politiky. „Požádáme o vydání a nemá to žádnou souvislost se schůzí o jednání v důvěru vlády,“ prohlásil premiér. Podle obou politiků nemají policisté pro jejich obvinění důkazy a zatajují důkazy, které naopak jejich vinu vyvracejí.

Znovu také ostře zkritizoval zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), která se týká Čapího hnízda. Prohlásil, že se v ní nepíše o tom, že by byl spáchán podvod. Tvrdí také, že se zpráva jeho a Faltýnka vůbec netýká.

„Nikdo nic neukradl, nebyla žádná korupce,“ řekl Babiš. Ve zprávě OLAFu je přitom uvedeno, že při žádosti o dotaci byly podány nepravdivé a neúplné informace. Postup farmy při žádosti o dotaci by tak mohl být jako podvod hodnocen.

Kritika dalších členů výboru: Policejní žádost tu leží už měsíce

„Myslím, že to je správný postup ve špatný čas. Žádost přišla v listopadu, tak nevím, proč jsme museli čekat dva měsíce,“ řekl novinářům člen výboru a místopředseda Pirátů Jakub Michálek. Rozhodnutí Babiše kvitovali i poslanec ODS Marek Benda, lidovec Marek Výborný a předseda hnutí STAN Petr Gazdík.

„Oceňuji, že se pan Babiš chce nechat vydat. Doufám jenom pevně, že to není předem domluveno s poslanci SPD, že je zase nevydají oni, to by byla šaškárna na občany,“ uvedl Gazdík při příchodu na výbor. Zopakoval, že kauza je podivná a všichni by měli mít právo se obhájit před nezávislým soudem.

Studio 6: Shrnutí kauzy Čapí hnízdo (zdroj: ČT24)

Babiš strávil na výslechu před mandátovým výborem asi půl hodiny. Poslanci se ho prý ptali na argumenty, které uvedl ve stížnosti proti zahájení trestního stíhání. „Nebylo tam nic zásadního,“ shrnul jednání Babiš. 

Podle svých slov byl rozhodnutý už dříve, že výbor požádá o vydání k trestnímu stíháni. Čekal ale na to, až se advokáti budou moct seznámit s vyšetřovací zprávou OLAFu k Čapímu hnízdu. Oproti loňskému jednání výboru byl podle premiéra rozdíl v tom, že jeho advokáti zvládli prostudovat spis.  

Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek po výslechu na mandátovém výboru označil svoje stíhání v kauze Čapí hnízdo za nesmysl. Více své vystoupení nekomentoval. Poslanci si potom vzali přestávku a po ní rozhodovali o samotném doporučení k vydání.

Bývalého detektiva nezbavil ministr vnitra mlčenlivosti

Zasedání výboru se měl zúčastnit také bývalý detektiv zaniklého Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jiří Komárek, který řady detektivů opustil kvůli takzvané policejní reformě.

Ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO) ale odmítl zbavit Komárka mlčenlivosti. Rozhodl se tak proto, že nehodlá hrát roli jazýčku na vahách v kauze Čapí hnízdo, o níž nemá informace. Žádost členů imunitního výboru o zbavení mlčenlivosti navíc Metnar označil za nekonkrétní. Komárkovo pozvání prosadili na mimořádném středečním jednání poslanci hnutí SPD a ANO. 

„Jsem přesvědčen, že si ho mandátový a imunitní výbor vůbec zvát neměl, že to je navíc velmi nebezpečný precedens a překročení mandátu výboru,“ soudí o původním plánu členů výboru předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. V úterý nakonec členové výboru odhlasovali, že Komárka nevyslechnou.

Naopak Babiš lituje, že ministr vnitra Lubomír Metnar bývalého detektiva nezbavil mlčenlivosti. „Tenhle komplot zorganizovala mafie, která tady dlouho kradla miliardy,“ prohlásil premiér.

Kdy bude sněmovna o vydání hlasovat, není zatím jasné

Kdy se bude policejní žádostí o vydání Babiše a Faltýnka zabývat dolní komora jako celek, zatím není jisté. Piráti požadovali, aby se tak stalo ještě v úterý před hlasováním o důvěře. To ale ve sněmovně neprošlo.

Proti hlasovalo 116 poslanců. Vedle ANO, SPD, ČSSD a KSČM, které odmítavý postoj k rošádě v hlasování avizovaly předem, návrh nepodpořil ani občanský demokrat Pavel Blažek, jehož strana se přitom vyslovila pro přednostní projednání vydání.

Například ČSSD již oznámila, že chce o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka hlasovat na sněmovním plénu hned ve středu, v úvodu nové schůze. ANO chce však hlasování posunout na příští týden.