Na Trutnovsku zvolí nového senátora, o post bojuje devět kandidátů

Devět lidí se uchází o senátorskou funkci v doplňovacích volbách v obvodu Trutnov, kam spadá i několik obcí Náchodska. Volby, které se v prvním dnu těšily jen malému zájmu voličů, se konají kvůli bývalému senátorovi Jiřímu Hlavatému (za ANO), který byl loni zvolen do sněmovny, čímž mu zanikl mandát senátora. Hlavatý se ale poslaneckého křesla vzdal a chce se vrátit do Senátu. Volby budou stát kolem pěti milionů korun.

Generální ředitel a majitel textilní společnosti Juta ze Dvora Králové nad Labem Jiří Hlavatý se do horní komory dostal v říjnu 2014 a zasedal v senátorském klubu ANO. Loni v říjnu kandidoval do sněmovny jako nestraník z 18. místa, poslanecké křeslo mu zajistily preferenční hlasy.

Po volbách ale uvedl, že nevěděl, že mu při zvolení poslancem automaticky zaniká mandát senátora. „Nepovažuji to za demokratické a vracíme se zpátky do totality. Měl bych si svobodně zvolit, jestli budu ve sněmovně, nebo zůstanu senátorem,“ komentoval Hlavatý.

O místo senátora se kromě něj ucházejí starosta Vrchlabí Jan Sobotka (za STAN s podporou TOP 09, KDU-ČSL a ODS), místostarosta Úpice Karel Šklíba (ČSSD), majitelka tiskárny Luďka Tomešová (SPD). Dále předsedkyně odborů v trutnovské nemocnici a zastupitelka Trutnova Iva Řezníčková (za KSČM s podporou SPO), majitelka krkonošské Luční boudy a pivovaru Paroháč Klára Sovová (Nezávislá iniciativa), učitel Jaroslav Dvorský (za Piráty), galeristka Blanka Horáková (ODA) a Terezie Holovská (nez.).

Holovskou původně Městský úřad v Trutnově odmítl zaregistrovat s odůvodněním, že nesplnila náležitosti nutné k registraci. Předložila petici s 1133 podpisy, přičemž je nutná podpora alespoň tisíce lidí. Úřad ale uvedl, že část z nich nemá zákonné náležitosti, například petenti neuvedli svoji adresu. Uznal proto jen 622 podpisů a kandidaturu odmítl. Hradecký krajský soud, kam Holovská poslala stížnost, ale dospěl k závěru, že podmínku splnila. Trutnovský úřad ji proto musel zaregistrovat

Mandát jen na necelé tři roky

Volební místnosti byly v pátek otevřené od 14 do 22 hodin, v sobotu pak od 8 do 14 hodin. První den byla účast poměrně nízká. „V největším městě regionu v Trutnově, kde je
25 tisíc registrovaných voličů, lze hovořit o zhruba 11 procentech (2750 voličů). Vyšší zájem o volby byl ve větších okrscích ve městě, v odlehlejších oblastech se tomu lidé zatím příliš nevěnovali,“ uvedl Jiří Masařík z trutnovské radnice.

Pokud žádný z kandidátů nezíská v prvním kole nadpoloviční většinu hlasů, bude se za týden konat druhé kolo. Lidé na Trutnovsku a v několika obcích Náchodska tak budou zároveň se senátorem volit i prezidenta. Novinkou je, že oba hlasovací lístky budou voliči vkládat do jedné obálky.

Protože jde o doplňovací volby, zvolený senátor zasedne v horní komoře jen na dva a tři čtvrtě roku. Jeho mandát skončí na podzim roku 2020, kdy by původně vypršel řádný šestiletý mandát bývalého senátora Hlavatého.

  • celý okres Trutnov
  • severní část okresu Náchod (obce Adršpach, Hynčice, Jetřichov, Meziměstí, Teplice nad Metují a Vernéřovice)