Babiš po obědě v Lánech: Zeman přijde do sněmovny podpořit naši vládu

Novoroční oběd prezidenta a premiéra v Lánech (zdroj: ČT24)

Prezident republiky Miloš Zeman s manželkou Ivanou se na zámku v Lánech setkali s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a jeho manželkou Monikou na tradičním novoročním obědě. Premiér po schůzce potvrdil, že Zeman ve sněmovně podpoří jeho menšinovou vládu.

„Pan prezident potvrdil, že přijde 10. ledna do sněmovny podpořit naši vládu, která bude usilovat o důvěru nebo toleranci,“ řekl po setkání Andrej Babiš. Z vyjádření prezidenta prý pochopil, že Zeman bude iniciovat další politická jednání. Babiše zároveň vyzval, aby jednal aktivně.

Nadcházející politické události
Zdroj: ČT24

Zároveň ale Babiš dodal, že další jednání před hlasováním sněmovny teď nemají smysl a schůzky se zástupci ostatních stran neplánuje. Jejich pozice je podle něj příliš kategorická, a neočekává proto změnu jejich názoru. „Spíš se v projevu ve sněmovně budu snažit změnit jejich názor,“ podotkl.

O vládním programu se podle Babiše s prezidentem téměř nebavil. „Já teď budu mít poradu na Úřadu vlády ohledně úprav programového prohlášení, které upravíme a zohledníme různé připomínky svazů, odborářů a dalších institucí,“ uvedl premiér.

Andrej Babiš po obědě s prezidentem v Lánech (zdroj: ČT24)

Komunisté podle něj v úterý poslali programové připomínky, které se týkají zejména zahraniční politiky. Piráti a SPD už Babišovi předali své požadavky dříve.

S prezidentem se prý Babiš shodl, že zatím nestojí o předčasné volby. „My chceme, aby tady byla stabilní vláda, aby mohla pracovat, a uděláme pro to všechno. Doufám, že po prezidentské volbě i po nových věcech v rámci jiných politických stran možná strany změní názor a podaří se nám je přesvědčit k toleranci nebo společné vládě,“ dodal.

V kuloárech se nejčastěji mluví o možné koalici hnutí ANO s ODS a ČSSD. Jasněji by mohlo být, až si strany zvolí nové vedení. „Ten, kdo půjde do vedení sociální demokracie, by měl sjezdu sdělit svoje stanovisko k tomu, jak se dál má ubírat politika sociální demokracie na úrovni centrální, ale i komunální a krajské,“ okomentoval situaci v ČSSD její statutární místopředseda Milan Chovanec.

O prezidentské volbě se politici při obědě, na kterém byly také jejich manželky, podle Babiše nebavili. Hnutí ANO zatím nevyslovilo žádnému z devíti kandidátů podporu, řada představitelů strany má ale blízko právě k Zemanovi. Ten opakovaně Babiše v posledních měsících podporoval. Jmenoval ho premiérem a slíbil, že mu dá i druhou možnost na sestavení vlády, pokud v prvním případě neuspěje. Zastal se ho také třeba v kauze Čapího hnízda.

  • Premiér chce požádat poslance o důvěru pro svůj kabinet ve středu 10. ledna. Počítat může zatím pouze se 78 členy klubu ANO. Komunisté, kterých je 15, podporu zváží den před hlasováním. Všechny ostatní strany ji dopředu odmítly.
  • Pokud tento pokus nevyjde, patří i druhé jmenování premiéra do výlučné pravomoci prezidenta. Ústava o žádném termínu nehovoří – může to být tedy druhý den, ale i za několik měsíců.
  • V případě třetího pokusu opět jmenuje premiéra prezident – jméno mu ale navrhne předseda sněmovny. Ani zde ústava žádné termíny nestanovuje.
  • Kdyby ani třetí vláda nezískala důvěru, přichází v úvahu rozpuštění sněmovny a předčasné volby. Článek 35 rozlišuje několik případů: prezident může rozpustit sněmovnu, pokud vláda ani napotřetí nezíská důvěru. Pokud se na tom sami dohodnou poslanci, respektive třípětinová většina, pak sněmovnu rozpustit musí.

Předčasné volby strany odmítají

Za zásadní považuje Babiš druhý pokus, který už má od Zemana přislíbený. Už dříve však premiér řekl, že pokud nebude úspěšný ani druhý pokus o sestavní vlády a získání důvěry, místo třetího pokusu by rovnou měly být předčasné volby.

Většina stran ve sněmovně s tím ale nesouhlasí. „Nikdo, ani pan prezident ani pan premiér Babiš, by se neměl vysmívat ústavě. Ústava jasně mluví o třech pokusech, ten třetí má předseda Poslanecké sněmovny. Proto jsme také chtěli, aby to byl někdo jiný než člen ANO,“ reagoval předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Říct, že s předsedou Poslanecké sněmovny se nemá cenu bavit, to je urážka sněmovny,“ dodal.

Události, komentáře: Jaroslav Faltýnek (ANO), Ivan Bartoš (Piráti) a Jan Chvojka (ČSSD) k vyjednávání o vládě (zdroj: ČT24)

„To, že nechce s nikým dalším spolupracovat premiér, přece nemůže být důvod k předčasným volbám. My jsme připraveni prosazovat náš program na vládní úrovni a myslíme si, že by se politici měli umět dohodnout,“ řekl předseda SPD Tomio Okamura.

„Teď by Andrej Babiš měl ukázat, co má v rukávu. Co přichystal pro to, aby v prvním pokusu uspěl. To není záležitost, nad kterou by bylo možné jen tak mávnout rukou: tak to prostě zkusíme, jestli to na první dobrou projde, nebo neprojde. Tak přece premiér jednat nemůže,“ podotkl místopředseda ODS Martin Kupka. Předčasné volby považuje za nejzazším možné řešení v případě vleklé krize.

„To, že situace je takto patová a pan Babiš už straší ČSSD, aby mu kývli na jeho nabídku, vidím jako selhání si tu podporu vyjednat,“ řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Třeba komunisté upozorňují na to, že ústavní většinu, která může například rozpustit sněmovnu a vyvolat předčasné volby, hnutí ANO nemá. „120 hlasů Andrej Babiš nemá, naopak ostatní strany mají dohromady 122 hlasů, takže mají ústavní většinu a mohou předčasné volby vyvolat kdykoliv,“ upozornil šéf KSČM Vojtěch Filip.

„Je vidět, že je (Babiš) soustředěný na svoji práci, své dva pokusy, a na to upíná energii,“ míní předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO), který by v případě třetího pokusu vybíral budoucího premiéra.

Události: Tradici novoročních obědů zavedl Václav Klaus, Miloš Zeman v ní pokračuje (zdroj: ČT24)
  • Novoroční oběd se stal tradicí i na Slovensku. Prezident Andrej Kiska ale zve své předchůdce. Po smrti Michala Kováče se scházejí ve třech – s Rudolfem Schusterem a Ivanem Gašparovičem. V Polsku žádná podobná novoroční tradice nefunguje.
  • Ve Španělsku se pořádají oficiální obědy krále a premiéra v srpnu. Setkání většinou bývá méně formální – odehrává se totiž v letním sídle v paláci Marivent na Mallorce, kde královská rodina tráví prázdniny. Král se tak většinou objevuje i bez kravaty.
  • V Německu se kancléřka s prezidentem schází pravidelně po celý rok. Nejedná se ale o oficiální oběd či večeři tak, jak je už zvykem v Česku. Podobně to je i ve Velké Británii.