Rušný politický týden: Babiš premiérem, rozpočet ve sněmovně, zbraňová novela v Senátu

Události: Politiky čeká náročný týden (zdroj: ČT24)

Tuzemskou politickou scénu čeká tento týden řada klíčových rozhodnutí a událostí. V úterý začne sněmovna schvalovat státní rozpočet. Ve středu zasedá i Senát, který má rozhodnout o ústavní novele o držení zbraní. Ve stejný den také prezident Miloš Zeman jmenuje premiérem šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

V pondělí se poprvé sešli členové budoucí vlády, místo ve Strakově akademii zatím ještě v centrále hnutí ANO. „Pozval jsem kolegy na neformální debatu o tom, co by měla naše menšinová vláda řešit,“ uvedl předseda hnutí a budoucí premiér Andrej Babiš.

Složení Babišovy vlády
Zdroj: ČT24/ČTK

„Řekli jsme si, kdo jsme kdo, ale většinou to nebylo potřeba. Pak jsme si řekli základní kalendář,“ popsal setkání kandidát na ministra zahraničí Martin Stropnický (ANO).

Mluvilo se například o změně stylu jednání vlády. Dosud ministři seznamovali své kolegy i s body, které byly jen pro informaci, a proto se o nich nediskutovalo. „Osobně jsem to často vnímala jako alibismus ministrů, aby se pak řeklo: Projednala to vláda,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj v demisi a kandidátka na ministryni obrany Karla Šlechtová (nestr. za ANO). 

„Vytváří se tady unikátní možnost zrychlit a zjednodušit celou řadu připomínkových řízení, takzvaných meziresortů, kdy si mezi sebou úředníci papírovou válkou pinkají spoustu názorů,“ dodal Richard Brabec, který byl dosud ministrem životního prostředí a stejný post má obsadit i v novém kabinetu.

Rozpočet chtějí podpořit i lidovci a ČSSD

Nové vládě by se Česko mělo přiblížit ve středu v jednu hodinu po poledni, kdy si Andrej Babiš přijde na Pražský hrad k prezidentu republiky pro jmenování premiérem. Zatím bez kompetencí. „Uvažuji o tom, že bych hned ve středu navštívil rozpočtový výbor, abych si vyslechl, co se děje,“ řekl Babiš.

Právě rozpočet bude už od úterý hlavní náplní poslanců. Podpořit ho slíbili kromě poslanců hnutí ANO i sociální demokraté a lidovci, tedy strany končící Sobotkovy vlády, která rozpočet připravila.

Část zákonodárců ale kritizuje výši investic a plánovaný deficit 50 miliard korun. „Investice jsou sníženy, a z toho důvodu máme velké otazníky nad tím, jestli by v době ekonomického růstu měl být tak vysoký schodek,“ uvedla předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM). „Myslím si, že je prostor pro ušetření například na provozních výdajích státu, které zase rostou,“ poznamenal poslanec ODS Jan Skopeček.

Budoucí premiér ovšem podle všeho o změny nestojí. „Načasování na poslední chvíli, i z titulu konání voleb, není úplně ideální. Proto by asi bylo dobré, aby byl rozpočet schválen v původní formě,“ míní.

Senátní výhrady ke zbraňové novele trvají

Horní komoru čeká rozhodování o ústavním zákonu, který by umožnil právo držet zbraň k obraně státu. Sněmovnou prošel v červnu se silnou podporou 139 poslanců, v horní komoře ale srovnatelný ohlas nenachází. Senátoři mají k novele hned několik výhrad, podle některých je špatně formulovaná a zbytečná, jiní pak mluví o tom, že vyvolává příliš sporů a také emocí.

„Zatím můžeme odhadovat podle výsledku projednání na dvou výborech, kdy oba dva výbory výraznou většinou doporučili plénu Senátu návrh novely zamítnout,“ uvádí senátor Václav Láska (Zelení).

A i další dny pak budou plné napětí. Po 18. prosinci chce Andrej Babiš oslovit všechny strany v parlamentu a hledat u nich podporu při hlasování o důvěře kabinetu. Jasnější je už také to, kdy si Andrej Babiš a jeho menšinová vláda řeknou o důvěru – zatím se rýsuje lednový termín.