Dvanáct měsíců navrch? Modernizace D1 se zřejmě zpozdí až do roku 2021

Události: Modernizace D1 se prodlouží o další rok (zdroj: ČT24)

Modernizace dálnice D1 se zřejmě prodlouží o další rok. Důvodem jsou spory s hnutím Děti Země, které už po osmé zablokovalo vydání jednotlivých stavebních povolení. Podle zjištění ČT silničáři už teď v některých dokumentech počítají s možností, že dálnice bude hotová až v roce 2021.

Nově vydané stavební povolení, které se týká úseku mezi Velkým Beranovem a Měřínem na Vysočině, zpochybnily Děti Země minulý týden. Rozklad podal jejich předseda Miroslav Patrik. „Ano, stihl jsem to v pátek do půlnoci poslat,“ potvrdil České televizi v SMS.

Není to poprvé, kdy hnutí Děti Země zpochybňuje vydané stavební povolení, v minulosti jich ze čtrnácti napadlo osm a argumenty se několikrát opakovaly. „Hlavní námitka byla, že způsob rekonstrukce není dobrý. Podle odborných názorů by šlo provést stavbu třikrát rychleji a dvakrát levněji,“ uváděl Patrik letos v září.

Ministerstvo zatím stále oficiálně mluví o dokončení modernizace v roce 2020. Jeho vlastní dokumenty už ale naznačují, že tomu tak nebude. U nově vydaného a zároveň už zpochybněného stavebního povolení se píše, že stavba bude hotova nejpozději do 31. prosince 2021. Nový termín potvrdil i mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. „Bude to v roce 2020 nebo 2021, pokud to ty rozklady zdrží.“

Modernizace D1 je rozdělena do 24 částí a povolení potřebuje každá zvlášť. Průměrná doba na vypořádání rozkladu je rok, to znamená, že úsek u Jihlavy by mohl být vyřešen na konci roku 2018. Práce by potom začaly na jaře 2019 a jsou naplánované na rok a půl. To vychází na konec roku 2020. Navíc nejde o zdaleka poslední úsek, na dalších čtyřech částech (dohromady asi na šestadvaceti kilometrech) povolení ještě ani nejsou.