Zima se hlásí o slovo. Vítr od jihozápadu přinese sněžení i do nížin

Události: Zima přichází (zdroj: ČT24)

Pondělní ochlazení přineslo mráz a sněhové přeháňky, a to hlavně do Jihomoravského a Zlínského kraje. Na Vysočině silnice i namrzaly. Sníh na většině z nich zatím nevydržel. Meteorologové předpovídají, že do konce týdne se ještě víc ochladí a zimní počasí dorazí i do nižších poloh. Od úterý ranní teploty klesnou pod nulu, řidiči si tak musí začít dávat pozor na ranní námrazy na silnici.

Na většině území bylo v pondělí proměnlivě zataženo, teploty se pohybovaly kolem čtyř stupňů Celsia a na hřebenech Krkonoš leží už půl metru sněhu. Obloha byla v pondělí polojasná až oblačná s občasnými sněhovými přeháňkami. 

Počasí na poslední listopadový týden (zdroj: ČT24)

Silný vítr od jihozápadu přinese zimu

V noci na úterý bude v Čechách od jihozápadu foukat silný vítr, který postupně zesílí. Později se mohou objevit i nárazy větru, které dosáhnou rychlosti kolem padesáti kilometrů za hodinu. Jihozápadní fronta přinese v úterý na celé území Čech přeháňky, které budou od 600 metrů nad mořem i sněhové. Denní teploty se v Čechách budou pohybovat lehce nad nulou, zatímco na Moravě a ve Slezsku klesnou o jeden až dva stupně pod bod mrazu. 

Kde bude pršet, kde bude sněžit v úterý 28. 11. a ve středu 29. 11. 2017
Zdroj: ČT24

V úterý meteorologové očekávají v Čechách zataženo až oblačno, místy déšť nebo přeháňky. V polohách od 800 metrů nad mořem bude sněžit, přechodně se sněhové přeháňky mohou objevit už v 600 metrech. Na Moravě a ve Slezsku by mělo v úterý vydržet polojasno až skoro jasno.

Přeháňky a oblačnost by měly na území Moravy a Slezska dorazit ve středu. Pršet by mělo na jihu Moravy, déšť by směrem od jižní Moravy na sever, tedy ke Slezsku, měl přecházet v déšť se sněhem a sněžení. 

Teploty v úterý 28. 11. 2017
Zdroj: ČT24

Meteorologové hlásí sníh a teploty kolem nuly na celý týden

Pozvolna se bude ochlazovat i v dalších dnech. Ranní teploty budou v rozmezí tři až minus jeden stupeň, přes den jeden až pět stupňů na bodem mrazu. Nejvyšší denní teploty budou v úterý v rozmezí od tří do pěti stupňů, na horách potom nejčastěji kolem nuly.

Teploty budou během týdne postupně klesat.  Ranní teploty v pátek místy spadnou k minus osmi. Ochlazování bude pokračovat až do neděle, kdy denní teploty spadnou na pět stupňů pod bodem mrazu. Při jasném počasí mohou být až do minus deseti stupňů.

Od pátku se očekává sněžení i v nížinách a v neděli by mělo sněžit prakticky všude. „Z nížin nasněží zřejmě nejvíc na jižní Moravě, což není úplně typická situace. Zdá se, že na jižní Moravě by do čtvrtka mohlo spadnout až pět centimetrů nového sněhu, který tam zůstane ležet,“ říká meteoroložka ČT Taťána Míková.

Zbytek týdne už bude ve znamení vysloveně zimního počasí. Očekává se občasné sněžení jak v nížinách, tak i na horách, noční teploty už klesnou poměrně hluboko pod nulu, nejvyšší denní budou blízko bodu mrazu.