Česko by se mělo připravit na marihuanovou lavinu, uvedl protidrogový koordinátor Vobořil

Národní protidrogový koordinátor J. Vobořil v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Nadnárodní korporace výrazně zainvestovaly do konopí (marihuany), a tak přijde doba, kdy se na úrovni OSN přesune do méně kontrolovaného registru, uvedl v pořadu Inteview ČT24 národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. To sebou přinese různá rizika, na která by měl být stát připraven. Vobořil připomněl i nebezpečí alkoholismu, které je zvláště v Česku stále podceňováno, a jeho patologických dopadů na děti, rodiny a společnost.

Jindřich Vobořil zdůraznil, že je nutné odlišovat konopí pro léčebné a pro rekreační účely, což se podle něho často směšuje.

V prvním případě je léčivem, nyní módním, a má před sebou dlouhou cestu výzkumu. Nevidí důvod, proč se mu bránit. Když se mu „otevřou dveře“, může být i zajímavým příjmem pro státní pokladnu, uvedl koordinátor. K tomu dodal, že v Evropské unii jsou jen tři země, které mají povoleno konopí pěstovat a vyvážet – a Česko je mezi nimi.

„Neberme pacienty jako rukojmí liberalizace konopí,“ řekl Vobořil. Až k světové liberalizaci dojde, nastane podle něj lavina, na kterou by mělo být Česko připraveno.

Zmínil například možnost kontrolovaného trhu, spíše než prohibici. Přísnou kontrolu chystá Kanada, poučit se je možné také u Uruguaye. Tedy registraci jmen pěstitelů konopí, věk nad 21 let či třeba povolení vypěstovat pět rostlin ročně. 

Naopak by se nemělo jít cestou amerického státu Colorado, „kde jsou všude reklamy na konopí, přestože je zákaz reklamy na alkohol a tabák,“ konstatoval Vobořil. 

Podceňované nebezpečí alkoholu

Národní protidrogový koordinátor v pořadu Interview ČT24 také zdůraznil nebezpečí alkoholu. 

Alkohol je jedna z drog, která způsobuje obrovská rizika, mnohonásobně větší než některé typy nelegálních drog, i když tomu nevěříme. Nechceme tomu věřit, protože jsme na to zvyklí.
Jindřich Vobořil
národní protidrogový koordinátor

Když se podíváme na úmrtí, je u alkoholu o nulu větší než všechny nelegální drogy dohromady v Česku, zdůraznil Vobořil. 

Připomněl, že ročně umírá na následky alkoholismu pět tisíc lidí. „Strašně se opomíjí témata jako je domácí násilí, domácí násilí na dětech, zneužívání děti pod vlivem alkoholu.“ Dodal, že u alkoholu je „patologie věci – například dysfunkční rodiny – mnohem větší než tabák“. Alkoholismus navíc někdy ničí i několik generací rodin.

Jako řešení nevidí prohibici, ale využití spotřební daně a cenotvorby jako možné nástroje.

Koordinátor v pořadu hovořil také o schváleném protikuřáckém zákonu: „V tuto chvíli bych neměnil nic,“ konstatoval. Za větší trápení v souvislosti s tabákem považuje to, jak vymáhat, aby se neprodával nezletilým. Co se týká nelegálních drog, je podle něj nyní nejhorší situace kolem pervitinu. 

Kouření
Zdroj: ČT24