Česká mládež drží první příčku v konzumaci hašiše a marihuany

Mladí Češi nadále vedou evropské statistiky uživatelů konopných drog. Marihuanu nebo hašiš užila v posledním roce alespoň jednou více než pětina lidí ve věku 15 až 34 let. Ve skupině od 15 do 16 let má zkušenost s konopím dokonce 42 procent Čechů. Vyplývá to ze zveřejněné výroční zprávy Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) sídlícího v portugalské metropoli Lisabonu.

Vedle rostoucí obliby marihuany a hašiše začíná po celé Evropě včetně Česka po letech útlumu opět stoupat popularita extáze a stále větší problém představují i drogové náhražky, takzvané legal highs. Většina pervitinu vyráběného v Evropě pochází podle zprávy z Česka.

Zveřejněná evropská zpráva analyzuje informace z různých oblastí drogové problematiky převážně za roky 2015 a 2014, někdy i starší, z osmadvaceti členských zemí Evropské unie, Norska a z Turecka. Data agentuře poskytují jednotlivé národní protidrogové centrály, ale i další evropské instituce.

Zpráva dále uvádí, že na předávkování drogami zemřelo v Evropské unii v roce 2014 nejméně 6800 lidí, což představuje oproti předcházejícímu roku nárůst. Nejvíce lidí po předávkování zemřelo v Německu a Británii, v počtu úmrtí na milion obyvatel vede ve statistice Estonsko před Švédskem a Irskem.

V Česku předloni zemřelo na předávkování drogami 37 lidí, což jej řadí na konec žebříčku evropských zemí.

Méně mrtvých z předávkování drogami na milion obyvatel má kromě Česka (5,2) již jen Portugalsko (4,5), Maďarsko (3,4), Slovensko (3,1), Bulharsko (3,1) a Rumunsko (2,4). Celkem na sledovaném území – EU, Norsko a Turecko – připadá na milion obyvatel ve věku 15 až 64 let v průměru 18,3 úmrtí z předávkování.

Záznam brífinku k výroční zprávě o užívání drog v EU (zdroj: ČT24)

Za úmrtími z předávkování stojí především heroin

Více než tři čtvrtiny všech osob, které na předávkování předloni zemřely, byli muži. Průměrný věk úmrtí pak činil 38 let. V naprosté většině případů se uživatelé drog předávkovali opioidy (82 procent), k nimž patří zejména heroin.

Pravděpodobnost úmrtí je přitom u uživatelů opioidů v Evropě pětkrát až desetkrát vyšší než u jejich vrstevníků, kteří nejsou konzumenty drog, tvrdí zpráva EMCDDA. Často ale k fatálním následkům vede i kombinace několika návykových látek najednou. 

Užívání drog v Evropské unii
Zdroj: Emcdda

Užívání drog se kromě úmrtí podílí i na zhoršení zdravotního stavu. Největší vliv na zdraví evropské populace má podle zprávy konopí, a to proto, že je vůbec nejčastěji zneužívanou nelegální návykovou látkou. Jeho pravidelné a dlouhodobé užívání může podle nedávných studií vést například k vyššímu riziku psychotických symptomů, při užívání v období dospívání může přispívat i k rozvoji schizofrenie či ke vzniku intelektové poruchy.

Vobořil: Do prevence závislostí by mělo jít procento daně za alkohol

Do prevence a léčby závislosti na alkoholu, tabáku, nelegálních drogách a hraní by mělo v Česku putovat procento z výnosu z daní za tabák, alkohol a hazard, navrhne to národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, opatření se bude snažit prosadit do připravované novely o rozpočtovém určení daní.

„Protidrogová politika se nedá dělat bez peněz. Mluvíme se současnou vládou o významném navýšení prostředků a zajištění financování. Jedno procento z tabáku, alkoholu a hazardu by mohlo jít na oblast léčby a prevence,“ uvedl Vobořil. Zamýšlené procento je zhruba půl miliardy korun ročně.

Česká mládež drží první příčku v konzumaci hašiše a marihuany (zdroj: ČT24)

Kabinet na prevenci vyčlenil letos 130 milionů. Dalších asi 18 milionů poskytlo ministerstvo zdravotnictví a zhruba stejnou částku resort školství. Loni podle Vobořila Úřad vlády poskytl 90 milionů korun a předtím 78 milionů, v době krize hrozilo úplné seškrtání financí.

  • V roce 2014 jich bylo 47 700, tedy o 2500 víc než v roce 2013. Pervitin bralo 36 400 lidí. Alkohol denně pije 12,5 procenta mužů a žen. Vysoké dávky pravidelně popíjí 170 000 lidí. Takzvaných rizikových pijáků je na 600 000.

Česko má čtyři plány, které mají pomoci v boji proti nelegálním drogám, tabáku, alkoholu a hazardu. Opatření by podle Vobořila vyšla právě asi na půl miliardy. Koordinátor míní, že je „škoda protikuřáckého zákona“, který nyní ve sněmovně neuspěl. Tato norma mohla finance zajistit. Další cestou k získání peněz na prevenci a léčbu z daní za alkohol, tabák a hazard by mohla být novela o rozpočtovém určení daní. Zda je šance opatření prosadit ještě v tomto volebním období, nedokázal koordinátor odhadnout. „Všichni vnímají, že něco by se stát mělo. Zdá se, že tato vláda na požadavky víc slyší,“ uvedl.

Získaná půlmiliarda z daní by putovala do sítě zařízení pro závislé, ambulancí i preventivních programů. Léčba a služby pro všechny dostupné nejsou. Například ambulantní péče je podle Vobořila dostupná „tak z polovičky“.

Podle Vobořila se drogový trh výrazně mění. Rozšiřuje se prodej po internetu – v obchodech s léky, na utajených webech i přes sociální sítě. Přibývají také nové uměle vyrobené látky. Podle analytičky Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost Luisy Montanariové se loni v Evropě objevilo 98 nových substancí. „V zemích jako Čína a Indie se vyrábí nové formule, které se do Evropy dovezou jako legální látka. Napodobují třeba účinky marihuany, ale mohou být mnohem rizikovější. Byla zaznamenána předávkování a úmrtí,“ popsal Vobořil. Podle něj nové drogy a internetový prodej vyžadují změnu přístupu policie. Nebude prý už tolik „vpadat do drogových doupat“, protože návykové látky často lidé dostávají poštou. Nutná bude také mezinárodní spolupráce.