Okamura na Hrad kandidovat nebude. Se Zemanem se shodl na zákonu o referendu

Události: O povolební situaci jednali v Lánech zástupci SPD (zdroj: ČT24)

Hnutí SPD se bude soustředit na prosazování zákonů ve sněmovně a vlastního kandidáta na prezidenta nepostaví. Koho ve volbách SPD podpoří, se teprve rozhodne, řekl po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech šéf hnutí Tomio Okamura. Oba se také shodli na nutnosti prosazení zákona o referendu, včetně možnosti hlasování o vystoupení z EU, dodal Okamura.

„Shodli jsme se na klíčových bodech, které jsme celkem podrobně projednali. Stejně jako hnutí SPD i pan prezident vidí, že je nutné prosadit zákon o referendu. Jsme rádi, že tady máme velkou podporu od pana prezidenta,“ uvedl Okamura. 

„Mám z toho velice dobrý pocit. Pan prezident je pro to, abychom prosadili zákon o referendu, včetně možnosti referenda o vystoupení z Evropské unie,“ dodal šéf SPD. Poznamenal, že právě referendum o EU odmítá při jednáních šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Brífink Tomia Okamury (SPD) pro jednání s prezidentem Zemanem (zdroj: ČT24)

Okamura také oznámil, že on ani nikdo jiný nebude za SPD kandidovat na prezidenta. „Rozhodli jsme se, že jako hnutí SPD nepostavíme našeho stranického kandidáta. A o tom, jakého kandidáta podpoříme, či nepodpoříme, nebo jak se postavíme k prezidentské volbě, se rozhodneme nejpozději na celostátní konferenci SPD, která bude 9. prosince,“ řekl.  

V případě prezidentské volby je pro SPD podle Okamury důležité, aby byl mezi uchazeči kandidát s reálnými šancemi na zvolení, který by splňoval požadavky hnutí. Zeman už dříve uvedl, že Okamura, pokud by se rozhodl kandidovat, by mu vzal asi deset procent voličských hlasů, aniž by se sám stal prezidentem.

„Chceme, aby se prezidentem stal člověk, který prosazuje přímou demokracii, je proti islámu v ČR, proti přijímání migrantů v rámci současné migrační vlny či jakýchkoli nelegálních migrantů, a už vůbec islámských migrantů, musí hájit naše zájmy. Není pro nás přijatelný kandidát, který by nesplňoval tyto podmínky,“ vysvětlil Okamura. 

Babiš si musí sehnat podporu jinde, vzkázal Okamura

Tomio Okamura také zopakoval, že SPD nemá důvod podporovat menšinovou vládu vedenou hnutím ANO. Podle něj nepředložil Babiš žádný projekt vlády, který by reflektoval program SPD, a dokonce ani žádný jiný životaschopný projekt.

„Sdělili jsme jasné stanovisko, že tuto vládu nepodpoříme a je jen na Andreji Babišovi, zda si podporu sežene,“ zdůraznil Okamura k prvnímu Babišovu pokusu o sestavení kabinetu. Šéf SPD soudí, že prezident by měl jmenovat Babiše premiérem do konce měsíce.

Babiš prý bude mít asi měsíc na to, aby Zemanovi navrhl ke jmenování další členy vlády. Se žádostí o důvěru by kabinet mohl předstoupit před sněmovnu podle Okamury v lednu, případně už koncem prosince. „Případný druhý pokus by teoreticky připadal až po volbě prezidenta,“ podotkl Okamura, jenž také odmítl možnost předčasných voleb. 

Zeman otočil, vládu bez důvěry natrvalo nechce

Se Zemanem se šéf SPD shodl i na tom, že sněmovna by měla začít co nejdříve pracovat a zastoupení v jejím vedení by mělo být poměrné podle výsledků voleb. Okamurovi prý Zeman řekl, že neprosazuje vládu bez důvěry na celé čtyři roky, jak o tom mluvil minulý týden. Odkazoval na znění ústavy, podle níž po třetím neúspěšném pokusu o sestavení vlády prezident „může“ rozpustit sněmovnu, nikoli musí. 

„Samozřejmě, že v takovém případě nemůže vláda bez důvěry vládnout neomezeně dlouho. To byla hyperbola neboli nadsázka. Ale vzpomeňte si na to, že třeba Mirek Topolánek dostal od Václava Klause možnost vládnout bez důvěry od září do ledna, čili několik měsíců. Nu a dnes jsem v monitoru četl docela zajímavou studii od pana (docenta Jana) Wintra, který říká, že v takovém případě bych musel jmenovat nového předsedu vlády. No samozřejmě že ano, co jiného bych dělal,“ řekl Zeman.

„Ale v každém případě bych si přál, aby předtím vždy probíhala jednání buď o toleranci této vládě, nebo případně o koalici. Nemá přece smysl, navrhovat jako Baťa cvičky, jak se říká, jednoho premiéra za druhým a nemít alespoň nějakou pravděpodobnost, že dostane důvěru Poslanecké sněmovny,“ podotkl prezident.

Podle politologa Miloše Brunclíka prezident Zeman testuje reakce okolí. „Nejen politické strany, ale i odbornou, případně i širší veřejnost – jak bude reagovat na jeho úvahy o vládě bez důvěry. Myslím, že vycítil tu kritiku. Slyšeli jsme, že četl práci docenta Wintra a sledoval i jiné komentáře. Odborná veřejnost je toho názoru, že český parlamentní systém je založen na tom, že vláda vychází z důvěry Poslanecké sněmovny. Tudíž by tady neměla být žádná vláda, která by tento princip nenaplňovala.“