Šéf Pirátů Bartoš: Prezident na nás netlačil. Akceptoval, že skončíme v opozici

Prezident Miloš Zeman na setkání se zástupci Pirátů zopakoval své doporučení, aby se tato strana účastnila na vládě Andreje Babiše (ANO). Piráti naopak Zemanovi představovali svou strategii a vysvětlovali důvody, proč po těchto volbách skončí v opozici. Podle předsedy strany Ivana Bartoše to prezident akceptoval.

On-line přenos

Povolební vyjednávání (od 31. 10.)

  • 22:30

    ČT24 bude sledovat povolební jednání zase ve čtvrtek 15.11. V tuto chvíli se s vámi, milí diváci, loučíme a děkujeme za vaši pozornost.

  • 22:26

    "Toto převolení je velmi složité," komentoval nápad Fiala.

  • 22:24
    Tomio Okamura

    Podle Okamury je nutné mít na paměti, že při případném protahování druhého pokusu o sestavení vlády mají poslanci osmdesáti hlasy možnost vyvolat hlasování o zvolení nového předsedy sněmovny.

„Prezident na nás žádným způsobem netlačil. Řekl nám svůj názor, my mu řekli, že dle naší strategie Piráti budou opoziční stranou toto volební období. Akceptoval to,“ uvedl Bartoš.

Miloš Zeman den po uzavření volebních místností naznačil, že by Piráti měli svůj program prosazovat z vládních pozic. Podle jeho slov totiž minulá vláda v tomto směru s ničím „nehnula“, a tak by Piráti mohli ukázat svou odbornost.

Události ČT: Skládání menšinové vlády. Piráti v Lánech odmítli její podporu (zdroj: ČT24)

„Nám naše povolební strategie toto neumožňuje. My jsme řekli, že nepodpoříme žádnou vládu ani tichou podporou, ani nebudeme součástí vlády, kde bude dominantní úloha ANO. Nevím, jestli toto pan prezident ví,“ prohlásil už před jednáním Bartoš.

Spolu se Zemanem probírali program Pirátů, například přímou volbu hejtmanů, starostů a primátorů. „Prezident měl program nastudovaný,“ poznamenal Bartoš. Mluvili i o různých kauzách. „Řešili jsme také roli pana Bakaly a kauzu OKD. I na jednáních s jinými politickými stranami apelujeme na zřízení komise na vyšetření historie celé kauzy OKD. To se u prezidenta setkalo se sympatiemi,“ řekl Bartoš.

Mikuláš Peksa (Piráti), Radim Fiala (SPD) a Jiří Pospíšil (TOP 09) hosty Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Prezident se zástupců Pirátů ptal, jestli by uvítali předčasné volby. „Ne, je to zatěžující pro občany i státní rozpočet. Kdyby tady ale byla patová situace, my nechceme, aby fungovala nějaká nekonečná vláda odborníků, protože žádoucí je, aby vláda v České republice měla důvěru Poslanecké sněmovny, aby demokracie dostála správného naplnění. V takovém případě i prezident zmínil, že by následně naslouchal, jestli rozpustit sněmovnu, či nikoli,“ přiblížil.

Piráti však sdílí názor, že do takového bodu situace nedospěje. „Všimli jsme si, že komunisté ustoupili a hovoří o tom, že by podpořili nebo tolerovali menšinovou vládu,“ přiblížil Bartoš.

Zeman pověřil Babiše

Pověření jednat o novém složení kabinetu si v úterý odnesl z Lán předseda vítězného hnutí ANO Andrej Babiš. Piráti vstup do vlády pod jeho vedením vytrvale odmítají. Podobně to vidí i ODS. Té navíc vadí, že chce hlava státu Andreje Babiše jmenovat premiérem bez jakýchkoli podmínek.

„My jsme zdůraznili, že podle nás by měl být jmenován premiérem pouze ten, kdo je schopen deklarovat, že má za sebou potřebnou většinu v parlamentu,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.

Sněmovnu rozpustit nemusím, naznačil prezident

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek večer na TV Barrandov naznačil, že Poslaneckou sněmovnu nerozpustí, ani kdyby se po třetím pokusu nepodařilo sestavit vládu. Takovou možnost mu dává Ústava, kterou Zeman podle svých slov používá „tvůrčím“ způsobem.

Vládu bez důvěry Zeman preferuje před předčasnými volbami, které označil za ukázku neschopnosti politiků „hrát s kartami, které voliči rozdali“.