Účinnější očkování proti pneumokokům už proplácí lidem nad 65 let pojišťovna. Stačí jedna injekce

Události: Očkování zdarma pro seniory (zdroj: ČT24)

Už druhý měsíc zdravotní pojišťovny proplácejí seniorům účinnější vakcínu proti pneumokokovým infekcím. Nově jim vydrží na celý život. Chrání je proti zánětu dýchacích cest, akutnímu zápalu plic nebo zánětu mozkových blan. Proti dřívější – méně účinné – látce protestovaly seniorské organizace.

Až do letošního září proplácely zdravotní pojišťovny vakcínu, ke které bylo potřeba přeočkování. „Bylo to dva a půl roku sporů o to, aby se používala vakcína, která má efekt,“ řekl ředitel organizace Život 90 Jan Lorman.

Ta dřívější byla málo imunogenní, to znamená, že seniory málo chránila, dodala primářka kliniky infekčních nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová. 

Za dva roky, co ji lidé starší 65 let mají zadarmo, pojišťovny takové očkování zaplatily téměř 90 tisícům lidí.

  • Nákazu pneumokokem provázenou kašlem či horečkou lidé podle odborníků často zaměňují za nachlazení. 
  • Každý čtvrtý senior nad 65 let kvůli poklesu imunity ve vyšším věku při nakažení touto bakterií umírá.
  • Pneumokok je jednou z příčin vážných zápalů plic a nebezpečných zánětů včetně zánětu mozkových blan.
  • Zdroj: ČTK

Loni podle dat Státního zdravotního ústavu počet případů pneumokokových onemocnění klesl meziročně asi o pětinu na 323. Zemřelo 66 pacientů. Nejvíce onemocnění způsobených pneumokoky bylo loni v Praze, v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. Více než polovina pacientů byla ve věku nad 65 let.

„Ve vyšším věku se přirozeně imunita trochu snižuje. Bohužel se tak někteří senioři dostanou na hranici, kdy jsou antibiotika schopná bakterii zabít, ale tělo se s tím už nedokáže vyrovnat,“ řekla Roháčová. Mezi další ohrožené skupiny patří osoby s poruchou imunity a děti, které jsou v Česku ale často očkované.

Očkování proti pneumokoku
Zdroj: ČT24

Některý z 90 typů pneumokoků má v dýchacích cestách podle Roháčové asi pět až deset procent dospělých a 20 až 40 procent dětí. Jejich imunita si s bakteriemi většinou poradí a ty vymizí nebo je nahradí jiný typ. Rizikovým faktorem pro nákazu je kouření, pobyt v prašném prostředí, ale také chřipka nebo alergie.

Bakterie se podobně jako chřipka šíří vzduchem. Způsobují záněty uší, kloubů, vedlejších dutin, ale i pobřišnice, krve či mozku. Mezi nejzávažnější komplikace patří zápal plic, který ročně postihne až 100 tisíc lidí, pětina z nich musí být hospitalizovaná a kolem 3000 ročně zemře. Kromě pneumokoků má ale i jiné příčiny.

Kromě pneumokoka mají senioři nárok ještě na očkování proti chřipce. A to každý rok.