Faltýnek: Určitě se zeptáme ODS na účast ve vládě, jsme si blízko

Faltýnek v Událostech, komentářích: S ODS nás pojí snižování daní (zdroj: ČT24)

Hnutí ANO vyhrálo volby, ale nikdo s ním nechce vládnout. Vyjednávání však teprve začala. Po prvních schůzkách hovořil místopředseda strany Jaroslav Faltýnek v Událostech, komentářích o programové blízkosti s občanskými demokraty. Připomněl, že ani on, ani předseda hnutí Andrej Babiš, který aspiruje na roli premiéra, v současné chvíli nejsou formálně trestně stíháni v dotační aféře farmy Čapí hnízdo. Právě tato kauza je důvodem, proč s ANO zatím nikdo nechce utvořit koalici.

„Máme za sebou pět jednání se subjekty, které se dostaly do sněmovny,“ shrnul Jaroslav Faltýnek v úvodu pondělních Událostí, komentářů dosavadní schůzky se zástupci komunistů, starostů, se sociálními demokraty, lidovci a s SPD Tomia Okamury.

„Já to beru tak, že je to zahřívací kolo,“ podotknul s tím, že na domluvu je zhruba měsíc, neboť ustavující schůzi sněmovny chce prezident Miloš Zeman svolat k 20. listopadu.

Zatím se jednání točí kolem obsazení funkcí předsedy a místopředsedů sněmovny a jejich počtu. Faltýnek je spokojen, že zatím neslyšel žádné zásadní výhrady vůči Radku Vondráčkovi, jehož by ANO v čele dolní komory rádo vidělo. Krom toho se však diskutuje o jednotlivých sněmovních výborech, už ale i o další spolupráci jednotlivých stran.

Na hnutí ANO totiž  spočívá zodpovědnost za sestavení vlády. To se jeví jako obtížný úkol vzhledem k tomu, že mnohé partaje opakovaně deklarovaly, že s Faltýnkem a jeho stranickým šéfem Babišem do koalice jít nechtějí, protože oba byli obviněni a trestně stíháni v kauze Čapího hnízda.

„Dali jsme stížnost státnímu zástupci. Třeba dojde k tomu, že státní zástupce zjistí, že důvody, které jsou v žádosti policie uvedeny, jsou nesmysly, což tvrdíme my,“ zamyslel se Faltýnek nad tím, že nyní s Babišem formálně trestně stíháni nejsou, protože zvolením znovunabyli poslaneckou imunitu. A že do nové sněmovny dorazí další žádost policie o jejich vydání k trestnímu stíhání, není podle Faltýnka jisté.

„Nechceme jít s lidmi, kteří mají historicky nějaký škraloup. To, že zrovna v tento moment nejsou stíháni, protože skončily volby, není relevantní,“ nesouhlasí s Faltýnkovou interpretací předseda Pirátů Ivan Bartoš, který byl rovněž hostem Událostí, komentářů.

„Veřejnost věděla, jaká je situace. Milion a pět set tisíc lidí vyhodnotilo, že je to nesmysl. Andrej Babiš dostal nejvíc preferenčních hlasů v historii,“ argumentoval první místopředseda ANO Faltýnek.

„Spravedlnost se neodehrává ve volbách. O tom, zda je někdo vinný, nebo nevinný, rozhodují v právním státě orgány činné v trestním řízení, o vinně a nevinně rozhoduje soud,“ oponoval předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Faltýnek: Zeptáme se ODS

Faltýnek i přes opakovaná ujištění o nezájmu načrtával variantu pokračování stávajícího koaličního spojenectví s ČSSD a KDU-ČSL, mluví však také o programovém průniku s ODS. „Určitě se jich zeptáme na jejich možnost účasti ve vládě. Připadá nám, že programově jsme si relativně blízko,“ vzkázal směrem k druhé nejsilnější straně v nové sněmovně. Obě strany podle Faltýnka chtějí třeba snižovat daně.

Koaliční vládu hnutí ANO upřednostňuje před menšinovou. „Většinová vláda ve sněmovně je stabilnější a má větší mandát k realizaci volebního programu, který jsme my a naši potenciální koaliční partneři slíbili,“ vysvětlil Faltýnek a připomenul, že pokusy o sestavení vlády jsou tři, první dvě iniciuje prezident, třetí předseda sněmovny.