ANO je podle Okamury ochotné podpořit referendum. Lidovci vidí svou roli v opozici

Zástupci hnutí ANO jednali v pondělí s představiteli KDU-ČSL a SPD. Tomio Okamura po schůzce řekl, že se o vládě vůbec nemluvilo. S hnutím se snažili najít programové průsečíky. ANO je podle něj ochotné podpořit zákon o referendu. Lidovci s ANO řešili především uspořádání sněmovny. Dál ale vidí svou roli v opozici. Prezident Miloš Zeman Babiše příští týden pověří vyjednáváním o nové vládě.

On-line přenos

ON-LINE: Volby 2017

  • 23:30
    Česká televize

    ČT24 bude politické dění sledovat také o víkendu. Předseda ANO Andrej Babiš bude hledat potenciální ministry. Piráti zase rozhodnou třeba o tom, koho navrhnou nebo podpoří do čela sněmovny.

  • 22:41

    „To bych nechal otevřené, uvidíme, jak se celá situace bude dále vyvíjet,“ reaguje místopředseda hnutí Petr Vokřál na otázku, zda je ANO připraveno vládnout i bez důvěry. Je to předčasná otázka, dodal.

Schůzka s Okamurou trvala více než hodinu. SPD na ní hledalo podporu pro první tři body svého programu. „K zákonu o celostátním referendu nám bylo řečeno, že hnutí ANO je ochotné ho podpořit. Nicméně se musíme bavit ještě o konkrétních parametrech,“ řekl po schůzce novinářům.

SPD trvá i na úplném zákazu přijímání migrantů v rámci současné migrační vlny a požaduje, aby v Česku nedostal azyl žádný migrant muslimského vyznání. „ANO neodmítlo náš požadavek a jsou ochotni o něm také diskutovat. To jsme velice uvítali,“ řekl Okamura. Dodal, že jeho hnutí chce zakázat i propagaci islámského práva šaría v ČR: „I na toto nám bylo řečeno, že hnutí ANO je ochotno o tom s námi jednat dál a upřesnit si parametry.“   

SPD chce bezpečnostní výbor

Obě hnutí se také shodla na návrhu, aby byl předsedou sněmovny Radek Vondráček (ANO). Okamura pro SPD požaduje post místopředsedy dolní komory a předsedu bezpečnostního výboru. Souhlasí rovněž s tím, že bude potřeba upravit jednací řád, aby nebyla sněmovna paralyzovaná. Zasedne v ní totiž devět stran a bez úprav přestávek a přednostních práv u řečnického pultíku by podle Okamury nešlo projednat téměř nic.

Tisková konference po jednání SPD s ANO (zdroj: ČT24)

Vládní koalice s SPD se ale nerýsuje. Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek to vyloučil: „Řekli jsme to už před volbami a naše stanovisko je pořád stejné.“ Okamura zase připomněl, že se SPD nechce zapojit do kabinetu, který by vedl trestně stíhaný premiér.

Bělobrádek dá svou funkci k dispozici

Před SPD jednalo vítězné hnutí s lidovci. „ANO nám představilo svého kandidáta na předsedu sněmovny. O dalších poměrech ještě nemají jasno,“ řekl předseda strany Pevel Bělobrádek. Zda lidovci Radka Vondráčka (ANO) v čele podpoří, bude záležet na dohodě o dalších místech ve vedení sněmovny. Jasno zatím začíná být v tom, že by měla mít maximálně pět místopředsedů. Lidovci by pak chtěli, aby každá strana měla předsedu výboru. 

Řešily se také případné změny v jednacím řádu sněmovny. Podle Bělobrádka se o nich bude ještě jednat, až se k nim vyjádří všechny strany. Na závěr pak zopakoval, že i po tomto jednání s ANO lidovci míří s největší pravděpodobností do opozice.

Tisková konference KDU-ČSL po jednání s ANO (zdroj: ČT24)

„My jsme se chovali státotvorně před čtyřmi lety a výsledek, který nám voliči dali, neodpovídá tomu, že bychom tu důvěru posílili. Takže já si myslím, že tady jsou na tahu jiní,“ řekl před jednáním místopředseda lidovců Marian Jurečka. Bělobrádek k výsledkům voleb řekl, že je připravený dát svou funkci k dispozici: „Pokud bude zájem celostátní konference o tom hlasovat, tak nechám hlasovat, zda mám důvěru.“  

ANO zatím řeší hlavně uspořádání sněmovny

S lídry stran mluví Babiš hlavně o budoucím uspořádání sněmovny. Jde zejména o posty předsedy a místopředsedů a pak také šéfů výborů. ANO chce nominovat na funkci předsedy dolní komory dosavadního místopředsedu Radka Vondráčka a nejraději by zachovalo počet čtyř místopředsedů. Ve volbách ale uspělo devět stran a hnutí, proto budou jednání zřejmě složitá.

obrázek
Zdroj: ČT24

Babiš schůzky zahájil už v neděli, kdy jednal s komunisty, starosty a ČSSD. Po úvodním kole seznamovacích jednání pak zřejmě strany budou dál pokračovat po úterku, kdy ustaví většina z nich sněmovní kluby. 

  • Už v neděli ustavili klub sněmovní nováčci Piráti. Během pondělka pak jejich předseda Ivan Bartoš oznámil, že budou usilovat o pozici místopředsedy sněmovny. O pozici se zatím přihlásili místopředseda strany Vojtěch Pikal a šéf plzeňských Pirátů Lukáš Bartoň.
  • V pondělí se poprvé sešli poslanci hnutí STAN. Předsedou se stal volební lídr hnutí Jan Farský. Místopředsedy klubu budou Vít Rakušan a Věra Kovářová. Šestice poslanců STAN se při své první schůzce shodla, že trvá na předchozím stanovisku nevstupovat do koalice s hnutím ANO.
  • Kromě toho se sešla i Státní volební komise, která na průběhu hlasování nenašla žádné pochybnosti. V úterý tak zanese výsledky voleb do Sbírky zákonů. 

Kdy se zástupci ANO sejdou s Piráty, zatím není jasné. Strana si chce nejdříve zvolit vyjednávací strategii. To, že by hnutí ANO získalo jejich podporu na vládní úrovni, ale nepředpokládají. Prezident Zeman se ovšem nechal slyšet, že považuje za logické, aby ve vládě byli právě i Piráti. 

Podle politologa Otto Eibla z FSS MU jsou teď schůzky s jednotlivými stranami jakési oťukávání v uklidněné povolební atmosféře: „Naprosto se změnila nálada a mediální obraz v tom smyslu, že už po sobě nemusí strany navzájem útočit a získávat nové voliče. Teď už začínají jednat o obsahu dané politiky.“

Předchozí kampaň však byla poměrně vyhrocená, což teď všem zúčastněným komplikuje vyjednávací pozici. Řada stran se navíc vůči osobě Andreje Babiše poměrně ostře vymezovala, podle Eibla by proto nebylo strategicky výhodné, kdyby z této rétoriky slevily, protože by je to mohlo poškodit v příštích volbách.

Politolog Eibl: Povolební vyjednávání komplikuje vyhrocená kampaň (zdroj: ČT24)

Až do jmenování nové vlády zůstává u moci současný kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD). Dosluhující premiér oznámil, že vláda už nebude schvalovat zákony. Kabinet bude projednávat jen neodkladné záležitosti, evropskou agendu a materiály související se zahraniční politikou a bezpečnostní situací.