Razie v Lánech byla v pořádku. Hrad neuspěl s ústavní stížností

Události: Se stížností prezidentská kancelář neuspěla. Podle ÚS žalobci nechybovali (zdroj: ČT24)

Žalobci ani policie při červnovém zásahu v sídle Lesní správy Lány nepochybili. Rozhodl o tom Ústavní soud. Lesní správa si u něj stěžovala mimo jiné na to, že soud, který vydal povolení k prohlídce, nebyl místně příslušný. ÚS ale odmítl stížnost jako neopodstatněnou. Lesní správa neuspěla ani s požadavkem, aby policie vrátila zabavené věci.

Příkaz k prohlídce sice podle Ústavního soudu není precizně odůvodněný, nejde ale o takové pochybení, které by vyžadovalo zásah ÚS. „Napadený příkaz sice (v zásadě chybně) neobsahuje odůvodnění, proč jej lze provést pouze jako neodkladný a neopakovatelný úkon, tyto důvody jsou však z obsahu tohoto příkazu i z návrhu na jeho vydání jasně seznatelné,“ rozhodl senát.

Lesní správa neuspěla ani s poukazem na to, že rozhodoval místně nepříslušný Okresní soud v Rakovníku. Podle ústavních soudců sice Lesní správa Lány sídlí na Kladensku, s Rakovnickem ale souvisela sporná zakázka na sanaci svahů v údolí vodní nádrže Klíčava. 

„Tato vodní nádrž se přitom rozkládá na území okresů Rakovník a Kladno, což je explicitně uvedeno přímo v napadeném příkazu, čímž je dána zjevná místní spojitost s okresem Rakovník,“ stojí v usnesení.

Kancelář prezidenta republiky jako zřizovatel Lesní správy v létě také podala námitku vůči postupu Vrchního státního zastupitelství v Praze, které si podle ní kauzu pod sebe stáhlo nezákonně.

Policie v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek Lesní správou provedla domovní prohlídky na řadě míst ve Středočeském kraji i jinde. Dva lidé čelí obvinění ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Vyšetřovaní jsou na svobodě.

Podle informací České televize kriminalisté stíhají ředitele Lesní správy Miloše Baláka a zaměstnance společnosti Energie, která od správy získala zakázku. Jde zřejmě o tendr na obnovu břehů v okolí Lán za 60 milionů korun i o několik dalších menších zakázek.

„Trestní stíhání jako takové shledává můj klient nedůvodným, neboť se žádné trestné činnosti, pro kterou bylo trestní stíhání zahájeno, nedopustil,“ řekl ČT Marek Jansta, advokát Miloše Baláka. Balák dříve vedl firmu Lesy Hluboká, tam s ním působil i tehdy vlivný člen jihočeské ODS Pavel Dlouhý. 

Miloš Balák
Zdroj: ČT24

Balák i přes své obvinění nadále ve funkci ředitele lánské lesní správy zůstává, vedoucí kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář České televizi napsal, že žádné personální změny nechystá.

Vydáno pod