ANO se odklonilo od programu, zdůvodnil Telička rozchod s hnutím. Mandát si ponechá

Europoslanec Pavel Telička nevidí důvod ke složení mandátu v Evropském parlamentu po svém ukončení spolupráce s hnutím ANO. Nadále chce naplňovat program hnutí z evropských voleb v roce 2014. Řekl, že nemá ani signály z vedení frakce Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE), v níž zasedají europoslanci za ANO, že by se měl vzdát funkce místopředsedy europarlamentu.

Telička uvedl, že se s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem původně v mnoha otázkách shodovali, později se ale začali rozcházet. Europoslanec získal dojem, že se hnutí ANO odklání od programu, za který on byl zvolen do Evropského parlamentu.

„Šel jsem do politiky, byl tam určitý étos, určitý profil proevropského subjektu napravo od středu, liberálně orientovaného, protikorupčního, reformního,“ řekl. Když teď vidí jako odpověď na snahy o řešení evropských problémů pouze odmítání integrace, vnímá to jako zásadní věc. Zároveň se domnívá, že už nemá možnost tento vývoj v ANO korigovat.

Telička se letos v květnu vzdal pozice experta ANO pro zahraniční politiku. V srpnu novinářům řekl, že nemá informace o směřování ANO v evropské politice. Kritizoval mimo jiné skutečnost, že nedostal žádnou zpětnou vazbu ke svým příspěvkům do zahraničněpolitického programu ANO, ani to, zda vůbec byly do programu hnutí začleněny. Nepodílel se ani na současné předvolební kampani hnutí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Rozdílný názor na euro i Zemana

S lídrem ANO se Telička liší například v pohledu na další evropskou integraci a na zavedení eura v Česku. Zatímco Babiš evropskou měnu odmítá a označuje ji za neúspěšný projekt, Telička je dlouhodobým stoupencem eura. Telička letos v srpnu kritizoval české politiky, že se nedostatečně zasazují o evropskou tematiku. Vadí mu zejména to, že česká reprezentace Unii často kritizuje, ale nepřichází s alternativními návrhy řešení.

Neshodují se také na postoji k prezidentu Miloši Zemanovi. „Je to jeden z těch podstatných důvodů,“ podotkl. Připomněl, že se ANO zatím jasně nevyjádřilo, jak se k prezidentské volbě postaví, i když připustil, že pro lídry hnutí to může být téma aktuální až po sněmovních volbách.

„Myslím si, že účinkování pana prezidenta dospělo už do takové roviny, že to vyžaduje jasné stanovisko. Já jsem ho zaujal, hnutí ANO nikoli,“ řekl. Po prezidentově vystoupení v Radě Evropy Telička na Twitteru tento týden uvedl, že každá státotvorná politická strana i hnutí by měly vyzvat své voliče, aby pro Zemana nehlasovali.

Čapí hnízdo by měl Babiš dovysvětlit, míní Telička

Svůj rozchod s ANO Telička nechtěl přímo spojovat se současným obviněním Babiše kvůli padesátimilionové dotaci pro farmu Čapí hnízdo. „Nechtěl jsem to zúžit do roviny ,Babiš obviněn, Telička odchází‘,“ řekl. Podle něj je ale na předsedovi ANO, aby záležitost dovysvětlil. Připustil, že věc může být pro Babiše problém, protože šel do politiky se silným protikorupčním étosem.  

Pavel Telička také už dříve avizoval, že by se s ANO rozešel, pokud by po volbách spolupracovalo s hnutím SPD Tomia Okamury. V době koaliční krize kvůli korunovým dluhopisům stranického šéfa vyzýval k tomu, aby opustil ministerstvo financí. V návaznosti na odposlechy zveřejňované skupinou Šuman, podle nichž měl Babiš zasahovat do obsahu svých médií, označil Telička podobné ovlivňování za nepřípustné.

Pavel Telička na celostátním sněmu hnutí ANO v únoru 2017
Zdroj: ČTK

„Do jiné strany se nechystám“

Telička rovněž řekl, že svůj rozchod s ANO nechtěl do detailu probírat v týdnu před sněmovními volbami. Podle něj jde i o snahu zlepšit politickou kulturu v Česku a o prokázání toho, že názorový rozchod nemusí být provázen velkým humbukem a pošlapáním veškeré předchozí spolupráce.

Babiš o rozchodu s Teličkou informoval tento týden v rozhovoru s deníkem E15. Telička dnes uvedl, že podle původní dohody se s Babišem měli sejít po volbách a až poté věc zveřejnit. Před schůzkou s předsedou proto nechce věc v médiích podrobně rozebírat. 

Telička řekl, že nehodlá přestupovat do jiné strany a nadále chce v ALDE zastávat program, za který byl zvolen. Nechtěl spekulovat o tom, jestli ho při odchodu z ANO bude následovat i někdo z dalších tří europoslanců zvolených za stejnou stranu. 

  • Pavel Telička se narodil v roce 1965 ve Washingtonu v rodině diplomata, v dětství žil několik let také v Argentině a Británii.
  • Absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Po vysoké škole začal pracovat na ministerstvu zahraničí, brzy se zaměřil na problematiku EU. V roce 1990 se stal členem delegace pro jednání o přidružení.
  • Od ledna 1998 byl pět let náměstkem ministra zahraničí (od října 1999 prvním náměstkem a státním tajemníkem pro evropské záležitosti); v letech 2003 až 2004 byl velvyslancem ČR při EU a od května do listopadu 2004 působil jako eurokomisař.
  • Od prosince 2004 byl deset let společníkem poradenské firmy Bxl-Consulting, působil i v představenstvu těžařské společnosti New World Resources (majitel OKD).
  • V květnu 2014 se stal poslancem Evropského parlamentu za hnutí ANO.
  • V lednu 2017 byl zvolen jedním ze 14 místopředsedů Evropského parlamentu.
  • Před listopadem 1989 byl dva roky členem KSČ.