Sobotka pochválil Štecha za vyšší rozpočet pro vysoké školy. Mrzí ho ale, že neprosadil kariérní řád

Premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) mrzí, že se ministrovi školství Stanislavu Štechovi (za ČSSD) nepodařilo prosadit kariérní řád učitelů. Sobotka po bilanční schůzce ale také pochválil ministra za to, že se zasadil o větší rozpočet pro školství a vyřešil zpoždění s vyplácením sportovních dotací. Štech nastoupil do funkce ministra letos v červnu. Vystřídal Kateřinu Valachovou (ČSSD), která podala demisi kvůli kauze možného zneužití sportovních dotací na ministerstvu.

„Musím říci, že naše dnešní bilance byla radostná, protože jsme znovu konstatovali, že se podařilo dosáhnout cíle, který mělo ministerstvo stanoveno, co se týče vyjednávání o státním rozpočtu,“ uvedl premiér Sobotka.

Rozpočet pro rok 2018 schválila vláda před bilanční schůzkou s ministrem Štechem. Shodla se na navýšení rozpočtu vysokých škol o tři miliardy korun. Na vědu a výzkum má jít 35,6 miliardy korun. Kromě toho se koalice dohodla také na růstu platů učitelů v regionálním školství, a to o 15 procent.

Kromě debaty o rozpočtu se Sobotka s ministrem školství prý vrátil také k otázce financování sportu. Kvůli vyšetřování údajného zneužití sportovních dotací byla totiž zpožděna jejich výplata sportovním organizacím a některé se zřejmě ocitly ve finančních problémech.

„Jsem rád, že mě dnes pan ministr informoval o tom, že toto zpoždění se podařilo vyřešit, že drtivá většina těch klíčových programů je vyplacena,“ uvedl Sobotka. „Ministerstvo školství postupuje tak, aby byla skutečně kontrola nad transparentním a řádným vyplácením těchto finančních zdrojů,“ dodal.

„Pokud jde o sport, tam chci říci, že ještě některé drobné věci v některých programech zbývají,“ doplnil Štech. Ke zpožděním s vyplácením podle něj došlo také kvůli personální obnově v sekci sportu na ministerstvu školství. „Čekal nás obrovský kus práce, protože jsme podle nových kritérií prováděli nová posouzení,“ řekl.

Kariérní řád byl cesta k prestižní profesi učitelů, míní Štech

Podle Sobotky mělo ministerstvo školství ambiciózní legislativní plán, ze kterého se řada věcí podařila. „Ale bohužel nakonec nebyl schválen kariérní řád – zákon, o kterém se také dlouho diskutovalo a byl dobře míněn z pohledu dalších možností odměňování učitelů,“ konstatoval premiér.

Štech připustil, že návrh přinášel další administrativní zátěž do škol, podle něj se ale zákon mohl během dalších let ještě upravit a vylepšit. Podle ministra se ale neschválením řádu zkomplikovala cesta k prestižní profesi učitelů a také ztížila možnost diferenciovat jejich kvalitu. „Byl to nástroj, který přibližoval učitelskou profesi uznávaným profesím, jako je právnická nebo lékařská,“ uvedl Štech.

Kariérní řád učitelů Parlament nechválil v červenci. Štech poté slíbil, že se bude snažit zajistit alespoň příplatky pro výchovné poradce. Ministerstvo plánovalo dát jim 1500 korun od 1. října. Zatím ale stále není hotová vyhláška, která to měla řešit. Termín pro zavedení příplatků úřad posunul na příští rok.

Premiér zahájil kolečko bilančních schůzek v polovině července. Výsledkem jednání by měla být souhrnná zpráva, která zrekapituluje, jak velkou část programového prohlášení vláda splnila. Členové kabinetu chtějí také formulovat doporučení pro své nástupce.