Liglass přišel o zakázku v Kyrgyzstánu. Smlouvu chce vypovědět tamní vláda

Kyrgyzstán vypoví smlouvu s firmou Liglass Trading, která neplní podmínky dohody, oznámil premiér Sapar Isakov. Firma prý chtěla odložit dohodnutou splátku.

Kyrgyzská vláda oznámila své rozhodnutí jednostranně vypovědět smlouvu poté, co firma Liglass nezaplatila v termínu slíbených 37 milionů dolarů (asi 802 milionů korun). Podle kyrgyzských médií měla lhůta uplynout až 19. září. O plánovaném vypovězení zakázky informoval deník Aktuálně.cz.

„Je důležité, aby vše bylo vykonáno správně, abychom u soudů neprohráli,“ citovala premiéra agentura Kabar. „Máme (k výpovědi smlouvy) všechny důvody v souvislosti s tím, že jedna ze stran nesplnila závazky,“ uvedl Isakov. Vláda podle něj vypíše novou soutěž.

Smelík: Banka Barclays nám vypověděla spoluúčast kvůli zprávám v médiích (zdroj: ČT24)

Generální ředitel Liglass Trading Michael Smelík v pondělí na tiskové konferenci uvedl, že neví, kdy bude s to částku uhradit. Odmítl také tvrzení, že by firma neměla obnos k dispozici. Peníze měly sloužit jako podmínka převzetí výstavby kaskády vodních elektráren na řece Naryn. Později uvedl, že k vypovězení zakázky vydá prohlášení, jakmile dostane od kyrgyzské vlády oficiální zprávu.

Podle vicepremiéra Dujšenbeka Zilalijeva ale česká firma zaslala vládě dopis s žádostí o odklad splátky požadované částky. Zilalijev řekl, že vláda nemá k prodloužení termínu splátky právní možnosti, které by vyplývaly ze zákona nebo z textu smlouvy. Pokud se kontrakt neuskuteční, je prý připraven nést osobní odpovědnost. „Že (Liglass Trading) nezaplatí, je očividné, jinak by to už udělali,“ dodal Zilalijev.

Na schůzi vlády přitom Zilalijev podle serveru 24.kg obhajoval firmu s tím, že se za ni zaručilo české  ministerstvo průmyslu a obchodu, které „tuto společnost oficiálně podpořilo a zaručilo se za ni“.

Smelík v pondělí hrozil soudní žalobou kritikům své firmy, od nichž hodlá požadovat odškodnění za morální i hmotnou újmu kvůli lživé kampani. Ta prý přiměla banku Barclays na počátku srpna, aby se zřekla spolupráce s partnerem české firmy. Firma byla podle Smelíka přesto připravena projekt dokončit.

  • Firma Liglass Trading CZ sídlící u Železného Brodu uzavřela dohodu o výstavbě a provozu kaskády hydroelektráren v Kyrgyzstánu.
  • Projekt se týká výstavby dvou velkých a desítky malých vodních elektráren. Celková výše investic české firmy měla v první etapě dosáhnout 230 milionů dolarů (5,1 miliardy Kč).
  • Český podnik měl rovněž vynaložit zhruba 37 milionů dolarů (přes 841 milionů korun) na koupi podílu ruské firmy RusGidro (RusHydro) ve společnosti Verchně-narynskije GES, která měla projekt na starosti.
  • Podle informací českého tisku ale společnost Liglass není v Česku v oboru známá a její dosavadní obrat dosahoval jen stovek tisíc korun.

Za zájmy Liglass Trading lobboval prezidentův kancléř Mynář

Firmu Liglass doporučil hradní kancléř Vratislav Mynář. V českém tisku se následně objevily informace, že Liglass není v Česku v oboru známý a jeho dosavadní obrat dosahoval jen stovek tisíc korun.

Mynář ale jakékoliv pochybnosti odmítl. V Interview ČT24 ukázal dva dopisy se žádostí o podporu, které od společnosti dostal. První je ze 17. května 2016. Následoval stejný dopis ze 16. srpna, jehož součástí už podle něj byl i dopis od náměstka ministerstva průmyslu (MPO) a stanovisko Agentury pro podporu investic ministerstva hospodářství Kyrgyzstánu.

Mynář: Nejsem Sherlock, abych zkoumal obrat Liglassu (zdroj: ČT24)

Ministerstvo potvrdilo, že náměstek Vladimír Bärtl loni v létě doporučil Liglass Trading CZ na žádost jejího jednatele Michaela Smelíka. Šlo ale pouze o obecný dopis, v němž náměstek uvítal zájem české společnosti účastnit se tendru v oblasti energetiky. 

Finanční zázemí firmy resort neprověřoval. Nezjišťoval je ale ani Mynář, který se za firmu přimluvil. Smelík v červenci uvedl, že firma už v Kyrgyzstánu proinvestovala několik milionů dolarů.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček obvinil z podílu na vypovězení smlouvy média. „Po soustavné mediální kampani žádné překvapení,“ vzkázal v pondělí Ovčáček z New Yorku, kde doprovází prezidenta.

Podle kyrgyzské státní tiskové agentury Kabar propadne Kyrgyzstánu suma 1,147 milionu dolarů, kterou Liglass Trading složila jako smluvní záruku.

Na dostavbu kaskády, s jejímž budováním začala ruská firma RusGidro (RusHydro), vypíše podle Isakova kabinet novou soutěž. Podle Rádia Svoboda vicepremiér Zilalijev řekl, že o stavbu deseti malých vodních elektráren, jejichž vybudování bylo rovněž součástí kontraktu, už projevili zájem investoři z Indie a Jižní Koreje, a také „česká společnost Energia-Pro“, pravděpodobně Energo-Pro.

Její mluvčí Hana Hikelová označila údajný zájem skupiny za nesmysl. „Skupina Energo-Pro o této zakázce nikdy nejednala a nejedná,“ řekla.

Zilalijev přitom ještě v červenci dohodu s Liglass Trading hájil. „Tvrzení, že smlouva byla uzavřena jen na základě jednoho doporučujícího dopisu z kanceláře českého prezidenta, je naprostá lež,“ řekl před dvěma měsíci. 

Původní zájemce o dostavbu RusGidro se kvůli vypovězení smlouvy chce s Kyrgyzstánem soudit o náhradu škody. Liglass Trading převzal projekt budování dvou velkých a deseti menších elektráren narynské kaskády letos v červenci.