Liglass vyjednává v Kyrgyzstánu o kaskádě elektráren. Snaží se prý „stabilizovat situaci“

Představitelé české společnosti Liglass Trading nebyli na pondělní tiskové konferenci v kyrgyzské metropoli s to uvést, kdy převedou slibovaných 37 milionů dolarů (asi 807 milionů korun), které měla česká firma vyplatit Biškeku jako podmínku převzetí výstavby kaskády vodních elektráren v Kyrgyzstánu.

Termín k převodu uvedené sumy, která má posloužit k vyplacení původního ruského investora, podle kyrgyzských médií uplyne v úterý 19. září. Uvedla to v pondělí kyrgyzská agentura Kyrtag na svém webu.

„Přijeli jsme, abychom vedli jednání s vládou Kyrgyzstánu. Dnes se uskuteční schůzka. Kdy budou převedeny peníze, bude známo po jednání,“ prohlásil generální ředitel české společnosti Michael Smelík, čímž se podle Kyrtagu vyhnul přímé odpovědi. Podle Smelíka je ale těžké dát jednoznačnou odpověď, když neví, jak schůzka dopadne.

Smelík: Banka Barclays nám vypověděla spoluúčast kvůli zprávám v médiích (zdroj: ČT24)

Smelík opět popřel tvrzení některých médií, že jeho společnost nemá požadovanou sumu, odpovídající zhruba 811 milionům korun. „Nepustili bychom se do této věci, kdybychom neměli peníze, a to včetně těch 37 milionů dolarů,“ prohlásil.

Kyrgyzská agentura připomněla, že vzpomínanou sumu měla česká firma nejprve vyplatit do konce srpna, pak vláda termín přenesla do poloviny září a poté na 18. až 19. září.

Smelík: Mediální atak situaci zkomplikoval

Smelík podle středoasijského serveru Fergana na tiskové konferenci hrozil soudní žalobou kritikům své firmy, od nichž hodlá požadovat odškodnění za morální i hmotnou újmu kvůli lživé kampani. Ta prý přiměla banku Barclays na počátku srpna, aby se zřekla spolupráce s partnerem české firmy.

„Mediální atak měl za důsledek jedno. Novináři nebo lidé, o kterých jsme tady mluvili, přímo kontaktovali naše obchodní partnery, přímo kontaktovali naše banky a v konečném důsledku se stalo toto: banka Barclays nám vypověděla z reputačního rizika spoluúčast na tomto projektu. Moje banka v ČR a Evropě, kde jsem deset let VIP klient, mi dala speciální režim dozoru nad finančními toky,“ stěžoval si Smelík.

Přesto je však Liglass Trading „připravena uskutečnit a dotáhnout do konce“ projekty v Kyrgyzstánu. Zmrazení účtů se prý neprojevilo na financování těchto projektů.

Ruská státní společnost RusGidro (RusHydro) minulý týden oznámila, že se hodlá soudit s Kyrgyzstánem o náhradu škody za zrušený kontrakt na výstavbu kaskády vodních elektráren na řece Naryn, kterou převzala česká společnost Liglass Trading. Kyrgyzská vláda s ruskou firmou smlouvu uzavřela v roce 2012, vypověděla ji loni.

Projekt později převzala česká společnost Liglass Trading, jejíž možnosti vybudovat kaskádu v Kyrgyzstánu český tisk zpochybnil. V Kyrgyzstánu se spor o zakázku a účast Liglassu stal předmětem politického boje.

Podle Smelíka je chystaná arbitráž proti Kyrgyzstánu důsledkem toho, že o zakázce informovala média. Uškodilo to podle něj celému Kyrgyzstánu. „V současné době jsme byli pozváni, abychom tuto věc společně řešili a pokusili se situaci, která nastala, stabilizovat,“ uvedl.