Nejsem Sherlock, abych zkoumal obrat Liglassu, řekl Mynář a ukázal v ČT dopisy

Mynář: Nejsem Sherlock, abych zkoumal obrat Liglassu (zdroj: ČT24)

Firma Liglass Trading dostala podporu pro podnikání v Kyrgyzstánu stejně jako každá jiná firma, která o to požádá a splní podmínky. Kancléř Vratislav Mynář to řekl v Interview ČT24, kde ukázal i dopisy, které si s firmou vyměnil.

Liglass Trading CZ uzavřel v červenci s Kyrgyzstánem dohodu o výstavbě a provozu dvou hydroelektráren. Náklady mají dosahovat až 700 milionů dolarů (až 15,9 miliardy korun). Podnik má rovněž vynaložit zhruba 37 milionů dolarů (přes 841 milionů Kč) na koupi podílu ruské firmy, která měla projekt na starosti.

V českém tisku se ale objevily informace, že Liglass není v Česku v oboru známý a jeho dosavadní obrat dosahoval jen stovek tisíc korun. Za zájmy společnosti v Kyrgyzstánu se přitom u svého protějšku v kanceláři kyrgyzského prezidenta přimluvil prezidentův kancléř Mynář.

Mynář ale v Interview ČT24 jakékoliv pochybnosti odmítl a ukázal dva dopisy se žádostí o podporu, které od společnosti dostal. První je ze 17. května 2016. Následoval stejný dopis ze 16. srpna, jehož součástí už podle něj byl i dopis od náměstka ministerstva průmyslu (MPO) a stanovisko Agentury pro podporu investic ministerstva hospodářství Kyrgyzstánu.

Ministerstvo potvrdilo, že náměstek Vladimír Bärtl loni v létě doporučil Liglass Trading CZ na žádost jejího jednatele Michaela Smelíka. Šlo ale pouze o obecný dopis, v němž náměstek uvítal zájem české společnosti účastnit se tendru v oblasti energetiky.

Finanční zázemí firmy resort neprověřoval. Nezjišťoval je ale ani Mynář, který se za firmu přimluvil. „Nejsem Sherlock Holmes a nejsem si jistý, zda mi přísluší, abych zkoumal, jaký má firma obrat,“ řekl v Interview ČT24.

Mynář si podle svých slov pouze nechal v rámci ministerstva standardně prozkoumat, zda firma není v insolvenci, zda nedluží českému státu a zda její vedoucí představitelé nejsou trestně stíhaní. „Dostal jsem odpověď, že je všechno v pořádku. Potom jsem dal standardním způsobem firmě podporu stejně, jako ji dám každé jiné.“

Ministerstvo ale podle Neovlivní.cz tvrdí, že Mynářovi žádné stanovisko nedávalo, protože o ně ani nežádal. „Nikdy jsem netvrdil, že to máme písemnou formou. Normálně jsem požádal sekretářku, ať mi vytočí MPO, a řekl jsem, ať mi to zjistí. Kdybych měl všechno vyřizovat písemně, udělal bych možná čtvrtinu svojí práce,“ reagoval Mynář. Zároveň uvedl, že se nikdy s nikým z Liglassu nesešel.

Zástupci koalice i opozice ale jednání Mynáře kritizují. „Celý příběh s téměř neexistující firmou, které se dohazují takové zakázky, se mi zdá za hranou všeho myslitelného,“ reagoval například poslanec Marek Benda (ODS).

Podle Lidových novin se proto bude o zakázku zajímat Bezpečnostní informační služba (BIS). Popud měl vzejít od ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD). „Je to standardní lež jako všechno v Lidových novinách. Předpokládám, že redaktoři znají zákon a vědí, že pan Zaorálek nemůže úkolovat BIS. Proto říkám, že je to lež,“ konstatoval Mynář.