Učitelům došla trpělivost. Zvažují stávkovou pohotovost, univerzity by mohly zkrátit semestr

Události: Učitelé hrozí stávkovou pohotovostí (zdroj: ČT24)

Školské odbory vyhlásí stávkovou pohotovost, pokud v pondělí koaliční rada nevyhoví požadavkům na zvýšení platů ve školství. Předseda odborů František Dobšík to řekl na protestním shromáždění v pražské Betlémské kapli, kam přišlo asi 500 učitelů.

Učitelé se sešli v Betlémské kapli na protest proti situaci ve školství. Kritizují především financování všech stupňů vzdělávání. Odbory požadují od listopadu zvýšení platů učitelů v regionálním školství o 15 procent a nepedagogických pracovníků o deset procent.

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) ale v Betlémské kapli řekl, že aktuální návrh rozpočtu nemůže požadavkům v plné míře vyhovět. Připustil ovšem, že pokud vláda bude souhlasit, může stoupnout plánovaný deficit. Vláda bude o rozpočtu jednat v pondělí. 

Nebyli bychom tím, čím jsme, kdyby nám v tom nepomohli naši učitelé.
František Dobšík
předseda školských odborů

Pokud koalice požadavky učitelů nevyslyší, má Dobšík zmocnění stávkovou pohotovost vyhlásit. „Rozdáme instrukce, jak se mají zakládat stávkové výbory, jak má konkrétní stávka probíhat,“ popsal další postup. 

„Někteří o tom pochybují, ale věřte, že to umíme zorganizovat,“ dodal předseda školských odborů. Stále ale věří, že odbory nebudou muset pohotovost vyhlašovat. 

Rektoři zvažují protestní zkrácení semestru

Česká konference rektorů zváží další postup na mimořádném zasedání 6. září. Uvažuje například o odkladu zahájení semestru či jeho zkrácení, uvedl předseda konference Tomáš Zima. Financování školství je podle něj v kritické situaci, která se týká všech stupňů vzdělávání. Hrozí tak, že se bude prohlubovat a země nebude mít potřebné odborníky.

Odbory proto chtějí docílit zvýšení platů učitelů v regionálním školství do roku 2020 na 130 procent průměrné mzdy v Česku, která v letošním prvním čtvrtletí činila 27 889 korun. Premiér a ministerstvo školství je v tom podporují. Šéf resortu Stanislav Štech (ČSSD) v Betlémské kapli ze zdravotních důvodů chyběl. Učitele ale podpořil na Facebooku.

Vláda se musí rozhodnout, komu přidá

Navýšení platů učitelů v regionálním školství o 15 procent by znamenalo růst výdajů v příštím roce o 11 miliard korun. Pilný má ale pro navýšení výdělků v celém veřejném sektoru pouze o miliardu víc. Přitom jen na platy nepedagogických pracovníků ve školství chtějí odbory další dvě miliardy korun navíc. Vysoké školy pak požadují další 2,5 až tři miliardy korun.

Vláda se tak podle ministra bude muset rozhodnout, kterým skupinám přidá. Návrh rozpočtu aktualizovaný po letních jednáních ve čtvrtek rozeslal ministerským kolegům k diskusi. „Prostor pro učitele by se tam našel. Nevím, jestli to bude patnáct nebo třináct procent, ale bylo by potřeba udělat velmi razantní gesto tímto směrem, to určitě podporuji,“ řekl Pilný.

Základní plat učitele
Zdroj: ČT24
Srovnání průměrné mzdy učitelů
Zdroj: ČT24
Kdyby pro vládu byly platy učitelů jasnou prioritou, tak na patnácti procentech mohli být už teď. Vláda rozdávala nesystémově a neefektivně na všechny strany. Například nabrala o třicet tisíc státních zaměstnanců navíc. To je dvacet miliard. Ty kdyby dneska měla na platy učitelů, tak můžou dostat víc než patnáct procent.
Miroslav Kalousek