Zeman znovu hájil Babiše a Faltýnka kvůli Čapímu hnízdu, volá po výměně policistů

Prezident Miloš Zeman si myslí, že by kvůli žádosti o vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání měli být vyměněni někteří policisté. Řekl to v rozhovoru pro server Blesk.cz. Odmítl však, že by Babišovi v případě odsouzení dal milost.

Zeman poznamenal, že chce věřit, že to není Chovanec, kdo za načasováním podání žádosti před volbami stojí, ale „nějaká nižší šarže, nějaký příliš poslušný a pilný úředník“. Připomněl další případy, ve kterých podle něj policie postupovala chybně, jmenoval takzvanou Kubiceho zprávu, kauzu Budišov či obvinění spojené s kauzou někdejší šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase Jany Nečasové (dříve Nagyové).

„Vždy jsem zastával názor, že když je někdo neschopný, je potřeba ho vyměnit. Přitom bych řekl, že si velmi vážím policejního prezidenta Tomáše Tuhého, takže jeho se to z mého pohledu netýká, ale mám obavu, že někteří jeho podřízení nezvládli svou roli,“ řekl Zeman. Pochybení se podle něj dopustili ti, kteří mají konkrétní odpovědnost za vyšetřování zmíněných kauz.

Policejní prezident Tuhý v reakci na Zemanova slova napsal, že pokud má Zeman konkrétní poznatky ke konkrétním policistům, ať se s nimi obrátí přímo na něj nebo na GIBS. „Oceňuji, že se pan prezident dosud stavěl proti politizaci policie a pevně věřím, že tento postoj bude zastávat i nadále,“ dodal Tuhý.

Chovanec už v pátek na Zemanovo obvinění policie reagoval slovy, že prezident se při pochybnostech může obrátit na Bezpečnostní informační službu nebo požádat o svolání Bezpečnostní rady státu. Prezident dnes řekl, že nevidí důvod, proč by to dělal, protože základním argumentem je načasování žádosti a další argumenty nepotřebuje.

Zeman odmítl, že by byl ochoten dát Babišovi milost, pokud by byl kvůli kauze odsouzen. „Mohu to jednoznačně odmítnout. Babiš není Kajínek, který seděl 23 let. A když sedíte 23 let, tak už máte určitý soucit s člověkem, který tak dlouho sedí, nehledě na další faktory,“ řekl prezident.

Faltýnek a Babiš čelí trestnímu oznámení v souvislosti s farmou Čapí hnízdo od sklonku roku 2015. Firma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu.

Babiš na loňské mimořádné schůzi sněmovny svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Faltýnek v Agrofertu od roku 2001 pracoval v manažerských funkcích. V rozhodné době byl místopředsedou představenstva holdingové firmy ZZN Pelhřimov, která farmu ovládala.

Zeman: Optimální koalicí je ANO + ČSSD

Nejvhodnější povolební koaliční kombinací by podle prezidenta byla koalice hnutí ANO a sociální demokracie, řekl serveru. K volebním programům politických stran poznamenal, že zatím neví o něčem, co by bylo tak fascinující, aby přitáhlo jeho pozornost. 

K říjnovým sněmovním volbám Zeman uvedl, že si vítěz voleb vybere svého koaličního partnera sám a že prezident nemá právo vnucovat svůj osobní názor, může maximálně doporučovat. „Ten osobní názor je, že by optimální kombinací v té celkové politické mizérii byla koalice hnutí ANO a sociální demokracie. Jestli to takhle vyjde nebo ne, to se uvidí,“ řekl.

Zeman také kritizoval premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) za jeho slova v rakouskému deníku Die Presse. Sobotka řekl, že Zemanovy výroky nevypovídají nic o politické kultuře v Česku, ale spíše o politické kultuře na Pražském hradě.

„Věřím, že po příštích prezidentských volbách budeme mít jinou hlavu státu. A pak se kultura na Hradě změní,“ poznamenal Sobotka. V předchozí volbě podle něj Zeman získal podporu, protože se sám prezentoval jako outsider. „A protože lidé nevěděli, co je čeká,“ dodal.

Zeman dnes řekl, že „se nikdy nesnížil“ ve své prezidentské funkci k tomu, aby v rozhovoru pro zahraniční časopis kritizoval premiéra. „Myslím si, že domácí spory se mají vyřizovat doma,“ podotkl. Dodal, že si o Sobotkovi myslí, že je špatný premiér, zatímco Sobotka si o něm myslí, že je špatný prezident. Spor podle něj rozhodnou voliči.