Premiér: Únikům ze spisů musí bránit hlavně sami policisté

Policisté a žalobci jsou ti, kdo by měli především usilovat o zastavení úniků z vyšetřovacích spisů. Poslancům z komise k únikům ze spisů to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), kterého si komise předvolala. Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan však potom zdůraznil, že státní zastupitelství nepovažuje za slabý článek systému. Komise chtěla vědět, jaká opatření proti únikům udělala nebo připravuje vláda. Komise ale sama ztrácí jednotnost, její člen Radek Vondráček (ANO) vyzval předsedu Martina Plíška (TOP 09), aby rezignoval.

Ve vyšetřovacích komisích nejsou veřejné spory mezi jejími členy příliš časté, komisí pro úniky z vyšetřovacích spisů však jeden takotvý zmítá. Radek Vondráček kritizoval předsedu komise Martina Plíška, který by podle něj měl rezignovat. Vyčítá mu ovšem hlavně věc, která s prací komise přímo nesouvisí.

Plíšek podle Vondráčka pochybil, když z pozice místopředsedy mandátového a imunitního výboru hovořil o tom, jakých skutkových podstat se týká žádost o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. „Předseda komise, která šetří úniky, veřejně hovoří o neveřejném dokumentu a sděluje informace, které by podle mého názoru sdělovat neměl,“ míní Vondráček.

Budeme pracovat tak, jak jsme si řekli. Závěrečnou zprávu chceme odevzdat do 12. září, bez ohledu jestli se to bude panu Vondráčkovi líbit, nebo ne.
Martin Plíšek
předseda vyšetřovací komise

Poslanci ANO se však nelíbí ani Plíškovo působení v komisi samotné. Nepůsobí prý dostatečně nadstranicky. „Svými mediálními vystoupeními nereprezentuje komisi složenou ze zástupců všech parlamentních poslaneckých klubů,“ řekl Radek Vondráček. Později ujistil, že na svém postoji trvá, komise podle něj pod vedením Plíška, kterého považuje za neobjektivního nedokáže úniky „objektivně vyšetřit“.

Martin Plíšek naproti tomu hovoří o potrefené huse. „Pan kolega Vondráček je představitelem hnutí ANO, jehož dva nejvýznamnější představitelé teď mají nějaký problém, a on se snaží problém a nesmyslná obvinění házet na někoho jiného,“ reagoval. Podporu našel Plíšek i u dalších členů komise. „Myslím, že vede komisi velmi dobře, a nevidím důvod k tomu, aby byl vyzýván k odstoupení,“ řekl lidovecký člen komise Petr Kudela. Zástupce KSČM v komisi Josef Zahradníček je potom přesvědčen, že členové komise nemohou zpochybňovat působení jejího předsedy vzhledem k tomu, že byl zvolen celou sněmovnou.

Sobotka: Změny zbudou až na příští vládu

Komise zatím pokračuje v nezměněné podobě ve své práci a na její úterní jednání dorazil jako první dosud nejvýše postavený činitel – předseda vlády. Od Bohuslava Sobotky chtěli poslanci slyšet mimo jiné to, jak vnímá problém úniku informací z živých vyšetřovacích spisů, jaká opatření vláda proti těmto únikům udělala nebo jaká opatření doporučuje.

Dozvěděli se, že premiér pokládá boj s úniky především za úkol samotných policistů, případně státních zástupců. Pokud by se ukázalo, že je potřeba změnit zákon, současná vláda s tím stejně již nic neudělá – a tu příští Sobotka téměř jistě nepovede vzhledem k tomu, že se vzdal postu celostátního lídra své strany.

Premiér Bohuslav Sobotka přichází k vyšetřovací komisi
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Sám premiér řekl, že byl výslech krátký a stručný. „Nebylo tam žádné překvapení. Já jsem těžko mohl vypovídat o nějakých konkrétních záležitostech, protože s žádnými konkrétními záležitostmi nemám nic společného,“ poznamenal.

Na jednu kauzu se ho poslanci přesto ptali. Pozvání Bohuslava Sobotky navrhl Radek Vondráček, který zároveň poukázal na uniklý e-mail, který Sobotkovi poslal někdejší šéf Úřadu vlády Ivan Přikryl. Vyplývá z něj, že Přikryl nahlížel do živého spisu v kauze společnosti OKD. Premiér však spojitost odmítl. „Nic z toho se nedotýká mé osoby a nic z toho se netýká čehokoli, co by souviselo s nějakými trestněprávními spisy,“ řekl.

Sám Přikryl před poslance nepředstoupí, podle Martina Plíška je v zahraničí. Zaslal však písemné vyjádření. „Poskytl nám e-mailovou komunikaci s panem premiérem. K tomu, zda měl možnost nahlédnout do spisu a z jakého titulu a v jaké fázi, informace nebyla,“ upřesnil Petr Kudela.

Ištvan hájil státní zástupce

Po premiérovi se ve sněmovně objevil olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, aby poslancům řekl o únicích v kauzách Vidkun a Beretta, které má ve své působnosti. Zdůraznil, že státní zastupitelství nepovažuje za slabý článek systému, který by byl za úniky přímo odpovědný.

Domnívá se ale, že je třeba přijmout opatření k jejich zamezení. Kritizoval přitom média za to, že informace, které k nim uniknou, zveřejňují. „Je třeba řešit nejen, odkud informace uniká, kdo ji zprostředkovává nepovolaným osobám, ale je třeba se i podívat, za jakých okolností mohou být zveřejňovány v médiích,“ poznamenal.

Poslancům představil státní zástupce také neupřesněné technické opatření, které podle něj v jednom případě ukázalo, jak se informace do médií dostaly – že unikly od advokáta. Otázky, které od poslanců dostal, prý Ištvana nepřekvapily.

Kromě Ištvana vyslýchali poslanci i dalšího člověka, který má co do činění s kauzou Beretta, která se přitom sama zabývá vynášením informací – ředitelem Národní protidrogové centrály Jakubem Frydrychem. Jeho podřízení Berettu vyšetřují.

„Podal nám informace, jak je nakládáno se spisy, jaké informace se dostaly do médií a jak je zabezpečena tato kauza, informace a spisy k ní v rámci Národní protidrogové centrály,“ přiblížil Martin Plíšek.

Ještě před Frydrychem přišli do sněmovny také Milan Večeřa a později ještě Stanislav Hájek. Bývalí policisté jsou považováni za členy údajné skupiny, která sháněla informace pro novináře Marka Přibila.

S Večeřou poslanci vedli podle Martina Plíška diskusi „o vztazích některých lidí v rámci médií, policie a podobně“. Hájek potom na Večeřovu výpověď navázal. „Upřesňovali jsme si komunikaci a vazby mezi jednotlivými lidmi,“ řekl předseda komise.

Tisková konference po zasedání vyšetřovací komise (zdroj: ČT24)

Komise pozve také Pelikána a Bradáčovou

Nahrávky, na kterých hovoří Marek Přibil a exministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš o zveřejňování kompromitujících materiálů, byly hlavním důvodem, proč většina poslanců souhlasila se vznikem vyšetřovací komise.

Babiš, kterého komise v minulosti již vyslechla, prohlašuje nahrávky za zmanipulované a za součást kampaně proti své osobě. Podal kvůli nim trestní oznámení, které ale policie odložila. Babiš i Přibil již dříve odmítli, že by měli k dispozici takzvané živé spisy, tedy spisy z vyšetřovaných kauz.

Komise by se měla sejít k výslechům ještě dvakrát. Na další svoji schůzi chtějí poslanci z vyšetřovací komise pozvat ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou, celníka a bývalého ředitel policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachtu a policisty Vladimíra Šibora a Bronislava Šabršulu. O týden později pak chce komise znovu pozvat Marka Přibila. „Objevily se informace, které jdou proti sobě,“ vysvětlil předseda komise, proč má novinář přijít ještě jednou. V září by potom podle Martina Plíška měla začít vznikat závěrečná zpráva.