Ištvan nemusí mlčet, poslancům může povyprávět o únicích ze spisů

Sněmovní vyšetřovací komise si v úterý bude moci poslechnout olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana, který byl kvůli tomu zbaven mlčenlivosti. Komise prověřuje okolnosti úniků informací z vyšetřovacích spisů. Mlčenlivosti byla zbavena i šéfka Vrchního státního zatupitelství v Praze Lenka Bradáčová.

Ivo Ištvan bude moci podle serveru Česká justice před poslanci promluvit o kauzách Vidkun, o údajných únicích z vyšetřovacích spisů přes novináře Marka Přibila nebo o kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství Janou Nečasovou (dříve Nagyovou).

Kromě Ištvana před komisí v úterý vystoupí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), předvolán je také ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych a dva bývalí policisté Stanislav Hájek a Milan Večeřa.

Mluvit může i Bradáčová, Zeman ale ne

Mlčenlivosti byla zbavena i pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Na zproštění dál čeká Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, kterého by mlčenlivosti musel zbavit ministr spravedlnosti Robetr Pelikán (ANO).

obrázek
Zdroj: ČT24

„Bohužel ministr spravedlnosti stále nezbavil mlčenlivosti Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Já to vnímám jako určitou míru obstrukce ze strany pana ministra ve chvíli, kdy všichni už své podřízené mlčenlivosti zbavili,“ řekl místopředseda mandátového a imunitního výboru Martin Plíšek (TOP 09).

Pelikán ale reagoval na jeho slova poukazem na chyby v žádosti. „Je to popravdě již druhá žádost, přičemž ta první byla podle úplně špatného zákona. Institut mlčenlivosti tu není pro nic za nic, ale pro ochranu zájmů osob, které jsou předmětem trestního řízení a trestního řízení samotného. Já nemohu zbavovat někoho mlčenlivosti jen proto, že si to nějaký poslanec přeje,“ prohlásil ministr.

Bradáčová byla právě Pavlem Zemanem zproštěna mlčenlivosti v kauzách Beretta nebo údajného zneužívání dotační politiky na ministerstvu školství. Ta na schůzi komise vystoupí přístí týden.

Komise zkoumá úniky na základě Babišových rozhovorů s novinářem Přibilem

Za zřízením vyšetřovací komise stály uniklé nahrávky, na kterých se předseda hnutí ANO Andrej Babiš bavil s novinářem Markem Přibilem o zveřejňování kompromitujících materiálů. Babiš nahrávky označil za zmanipulované a za součást kampaně proti své osobě. Podal kvůli nim trestní oznámení, které ale policie odložila. Babiš i Přibil již dříve odmítli, že by měli k dispozici takzvané živé spisy, tedy spisy z vyšetřovaných kauz.

obrázek
Zdroj: ČT24

Komise má prověřit případné protiprávní jednání v souvislosti s možným neoprávněným získáváním spisů orgánů činných v trestním řízení. Má se zaměřit také na to, zda údaje z těchto spisů nebyly zneužívány k ovlivňování politické soutěže nebo destabilizaci demokratického právního státu.