Vinen, rozhodl vrchní soud a poslal Dalíka na pět let za mříže

Reportáž: Vrchní soud poslal Dalíka na pět let do vězení (zdroj: ČT24)

Vrchní soud v pravomocném verdiktu poslal lobbistu Marka Dalíka na pět let do vězení kvůli podvodu při jednání o nákupu armádních obrněnců Pandur. Státní zástupce pro Dalíka navrhl sedm let vězení a peněžitý trest 21,9 milionu korun. Obhájci naopak chtěli případ vrátit k novému projednání - Dalík změnil svoji výpověď. Za mřížemi má strávit necelých pět let - už dříve si odseděl sedm měsíců.

Případ sporného nákupu obrněných transportérů začal už v období vlády sociálnědemokratického premiéra Jiřího Paroubka, jehož kabinet v roce 2006 schválil pořízení pandurů za 20,8 miliardy korun. O necelé dva roky později ale nová, pravicová vláda občanského demokrata Mirka Topolánka od zakázky ustoupila kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatelské společnosti Steyer.

Změna přišla v půlce roku 2008, kdy tentýž kabinet rozhodl o nové zakázce, a Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy. O tom, jakou úlohu v obnoveném armádním tendru sehrál tehdejší premiérův poradce Marek Dalík, pak tuzemské soudy rozhodují už několik let – a jako klíčová se jeví neformální schůzka v pražské restauraci U Malířů, k níž mělo dojít v listopadu 2007. 

Někdejší zaměstnanec Steyeru v minulosti uvedl, že zde po něm Dalík požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za to, že se vláda k nákupu obrněnců vrátí. Lobbista, který byl svého času známý blízkými vazbami na premiéra Topolánka, měl předstírat blízký vztah k představitelům kabinetu a tvrdit, že může ovlivnit rozhodování o zakázce. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Dalík byl odsouzen za pokus o podvod

Na základě této výpovědi se o Dalíka začala zajímat policie a posléze i soudy. Pražský městský soud Dalíka původně potrestal za pomoc nespecifikovanému členu vlády k přijetí úplatku, odvolací vrchní soud však skutek překvalifikoval. Lobbista podle soudců podváděl, když se ze zbrojařů pokusil vylákat peníze. To, že by si na schůzku šel pro úplatek určený pro někoho z vlády, se neprokázalo. 

U soudu vypovídal i expremiér Mirek Topolánek, který řekl, že po svém někdejším poradci nechtěl, aby žádal o úplatek. Uvedl také, že neví o tom, že by po Dalíkovi korupční jednání chtěl jiný člen vlády. I v minulosti se expremiér svého někdejšího spolupracovníka zastával. Uvedl, že se Dalík stal terčem zákulisní hry, protože býval označován jako premiérův kamarád.

Odvolací senát Dalíkovi o rok zmírnil původní pětileté odnětí svobody. Následně Dalík nastoupil do vězení, z něhož byl po sedmi měsících propuštěn na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu. Ten nařídil, aby se podřízený soud znovu zabýval právním hodnocením případu.

Změna advokáta, změna výpovědi

Nyní Dalík stanul před senátem předsedy Martina Zelenky, jehož úkolem bylo znovu přezkoumat právní kvalifikaci, podle níž byl lobbista odsouzen. Především měl vyřešit, zda skutek posuzovat podle starého, nebo nového trestního zákoníku.

Dalík k vrchnímu soudu dorazil s pozměněnou sestavou advokátů. Kromě Tomáše Gřivny a Radka Šmerdy ho nově obhajuje bývalý pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula, jenž nahradil jiného známého advokáta Tomáše Sokola. A poté došlo k nečekanému zvratu – Dalík totiž změnil svou původní výpověď a připustil, že se na schůzce před deseti lety o provizi skutečně mluvilo.

Přiznávám se k tomu, že jsem se na tomto podílel. Tu částku na druhé pražské schůzce vyřkl pan Výboh a já jsem ji potvrdil. K tomu se přiznávám, ano.
Marek Dalík

Podle Dalíka byla řeč o částce „třikrát šest“ milionů eur a měla to ale být legální provize za dojednání zakázky. „Část té sumy by byla provize, nebyl to úplatek pro nikoho,“ prohlásil. Peníze by prý získal například za PR služby, které by se zakázky týkaly.

Topolánkův exporadce prohlásil také to, že částku vyslovil slovenský lobbista Miroslav Výboh, jehož firma měla v kontraktu na pandury nahradit společnost zbrojaře Pavla Musely. Podle deníku Aktuálně.cz se Dalík rozhodl Výbohovi, zbrojaři s úzkými vazbami na slovenského premiéra Roberta Fica, pomoci převzít zakázku poté, co od Muselova prostředníka nezískal slíbenou provizi.

Obrat ve výpovědi Dalík vysvětloval tím, že rozhodl říci další skutečnosti poté, co strávil sedm měsíců ve vězení. „Chtěl bych říct, že jsem u výpovědí nepovídal úplně všechno. Nechtěl jsem lhát nebo zatajovat pravdu, ale věděl jsem, že ostatní svědci by nepotvrdili, co já řeknu, kvůli obavám o beztrestnost a kariéry,“ řekl Dalík.

Dalíkova obhajoba navrhla nové svědky, chce vyslechnout Topolánkovu exmanželku (zdroj: ČT24)

Vinen, zopakoval soud

Obhájce Gřivna současně navrhl celý případ znovu otevřít a vrátit ho k soudu první instance. Navrhl také dva nové svědky, a to exmanželku bývalého premiéra Mirka Topolánka Pavlu a také jeho šéfku sekretariátu Janu Bartošovou. Podle obhajoby by ženy měly svědčit o tom, jaký měl Dalík reálný vliv na tehdejšího premiéra. 

Podle žalobce Jana Kořána byla naopak Dalíkova změna výpovědi účelová a nemění skutkovou podstatu toho, za co byl odsouzen. „Změnil výpověď, aby zamlžil skutkový děj,“ prohlásil. Státní zástupce se Dalíka rovněž zeptal, kdo ho na schůzku, kde se jednalo o zakázce na dodání pandurů, pozval, na to se ale bývalý lobbista rozhodl nevypovídat.

Vrchní soud nakonec setrval u Dalíkovy viny a odsoudil ho k pětiletému vězení a čtyřmilionové pokutě, bez jejíhož zaplacení mu hrozí dva roky vězení navíc. Za hlavní důkazy označil výpovědi očitých svědků, kteří ho označili za žadatele o peníze. Jejich tvrzení podle soudu doplnily také listinné důkazy, a senát se proto neztotožnil ani s aktuálním Dalíkovým tvrzením, že žádané peníze měly být provizí.

„Tomuto vysvětlení nevěříme,“ řekl soudce Zelenka při zdůvodnění rozsudku. Podle soudu naopak jednal promyšleně a čin nebyl dokonán jen díky etickému postupu zaměstnanců zbrojařské firmy, kteří byli na schůzce. „Odmítáme verzi pana obžalovaného o tom, že z jeho strany šlo o obchodní jednání, že z jeho strany šlo o určitý povolený lobbing. Dopustil se jednání, které bezprostředně směřovalo k tomu, aby sebe obohatil tím, že uvedl někoho v omyl.“

Dalík ani jeho advokáti rozhodnutí soudu nechtěli komentovat. Žalobce Kořán rozsudek komentoval právní zásadou v latině „Iura novit curia“, která v překladu znamená „Soud zná právo“. „To je všechno, co vám k tomu v tuto chvíli mohu říct,“ dodal Kořán. Výši trestu nechtěl hodnotit, nejprve si chce počkat, až obdrží písemné zdůvodnění soudu.

Nyní je jasné, že se Dalík v příštích měsících do vězení vrátí. Proti rozhodnutí sice opět lze podat stížnost k Nejvyššímu soudu, nemůže ale odložit nástup do výkonu trestu. Vrchní soud nyní musí rozsudek vypracovat, poslat nižšímu městskému soudu a ten následně zašle Dalíkovi výzvu k nástupu trestu. „Očekává se, že by to mohlo být na podzim – v říjnu nebo v listopadu,“ uzavírá reportér ČT Jiří Hynek, který případ dlouhodobě sleduje.

Marek Dalík, někdejší poradce premiéra Mirka Topolánka, se v minulosti zapletl do několika kauz. Vlivný lobbista se v zákulisí české politiky pohybuje již od roku 1999, v té době se seznámil s Topolánkem.

V letech 2006 až 2009, kdy byl Topolánek premiérem, stál Dalík často po jeho boku, dokonce si koupil byt ve stejném domě. Podle médií měl výrazný podíl na Topolánkově politické strategii, zároveň však během jeho éry nebyl v ODS příliš populární. V době jeho angažmá v českém veřejném prostoru se novináři pozastavovali nad Dalíkovými vysokými příjmy.

Dalíkovo jméno se začalo v médiích více objevovat od srpna roku 2004 v souvislosti s kauzou údajného uplácení exposlance Unie svobody Zdeňka Kořistky. Ten tehdy obvinil Dalíka, že mu společně s Janem Večerkou nabízeli deset milionů korun, když nepodpoří vládu Stanislava Grosse (ČSSD). Policie obvinila oba lobbisty z podplácení, obvinění se ale neprokázalo, případ byl odložen.

Na přelomu let 2006 a 2007 se Dalík podílel na vyjednávání podpory Topolánkově koaliční vládě, kterou nakonec podpořili dva sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka. Zapleten byl také v takzvané Toskánské kauze, která vznikla v létě 2009 po zveřejnění tajně pořízených fotografií z Topolánkovy dovolené v Itálii, kde byl zachycen ve společnosti lobbistů a podnikatelů.

V roce 2009 se Dalík údajně pokoušel jménem premiéra přesvědčit redaktora České televize, aby stáhl reportáž o policejním vyšetřování bývalého poslance ČSSD Petra Wolfa.

Odsouzen byl v souvislosti s nákupem Pandurů. Kontrakt v hodnotě 20,8 miliardy korun schválila v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (tehdy ČSSD). Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v níž Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

Dalík původně dostal čtyři roky vězení za to, že si při neformální schůzce ohledně nákupu Pandurů řekl v roce 2007 o úplatek pro někoho z české vlády. Po zástupci firmy Steyr, která obrněné vozy dodávala, žádal podle trestního spisu půl miliardy korun. Tento rozsudek ale soud zrušil.

Po zásahu Nejvyššího soudu ovšem padl nový rozsudek, který Dalíkovi o rok přitížil. Soud dospěl k názoru, že podváděl, když se pokusil ze zbrojařů vylákat peníze. Uvedl je v omyl tím, že předstíral svůj vliv na ministry. Nejvyšší soud později odmítl Dalíkovo dovolání a Ústavní soud jeho ústavní stížnost.

Marek Dalík
Zdroj: isifa/LN/Hynek Glos