Posunuté zápisy nepomohly. Odkladů prvňáků někde přibylo až dvojnásobně

Odkladů školní docházky přibylo, někde je jich až o polovinu víc. ČT to zjistila z průzkumu mezi největšími českými městy. Ministerstvo školství si přitom od posunutí zápisů až na duben slibovalo, že odkladů bude méně. Nárůst je překvapující i proto, že k zápisům letos mělo přijít méně dětí než loni – podle odhadů ministerstva to mělo být 138 tisíc dětí. Poprvé za deset let se tak očekával meziroční pokles.

Letos poprvé šli budoucí prvňáci k zápisu až na jaře. Posunutí mělo podle ministerstva školství umožnit některým dětem „dozrát“, a snížit tak počet odkladů. „Ukazuje se, že Česká republika má velké množství odkladů nástupu do 1. třídy,“ řekl loni náměstek ministryně školství Jaroslav Fidrmuc.

Loni se do prvních tříd základních škol hlásilo přes 152 tisíc dětí, odkladů bylo téměř 11 procent. I když ministerstvo školství chtělo, aby jich letos bylo méně, výsledky zápisů v některých městech ukazují opak – žádostí o odklad ještě přibylo.

V Pardubicích je jich takřka o třetinu víc. O odklad požádalo 225 dětí, to je o 65 víc než loni. „Po několika letech se jedná o výrazný nárůst,“ uvedla Olga Havlíková, vedoucí oddělení školství pardubického magistrátu.

A skoro dvojnásobný počet odkladů hlásí Hradec Králové – letos 190, loni jich bylo 104. Žádostí o odklad přibylo také na školách v Plzni a Olomouci. V Brně je situace obdobná jako loni.

  • město – počet dětí u zápisu/počet odkladů – meziroční rozdíl
  • Pardubice – 1255/225 (18 %), loni 1151/160 (14 %)   +65
  • Olomouc – 1570/253 (16 %), loni 1668/209 (16 %)   +44
  • Praha 4 – 1427/263 (18 %), loni 1284/218 (17 %)   +45
  • Plzeň – 2248/299 (13 %), loni 2290/259 (11 %)   +40
  • Hradec Králové – 1113/190 (17 %), loni 1136/104 (9 %)   +86
  • Brno – 4365/667 (15 %), loni 4584/670 (15 %)   -3  (na počet přihlášených dětí jde ale o mírný nárůst, protože ubylo dětí)

Děti zralejší nejsou

V minulých letech probíhaly zápisy na přelomu ledna a února. Od letoška se přesunuly na duben. Resort školství si od pozdějšího termínu sliboval, že za tři měsíce budou děti vyspělejší. Zimní zápisy totiž byly podle úřadu příliš brzy a pozdější termín měl zmírnit nejistotu rodičů při zvažování odkladu.

Podle ředitele ZŠ Úprkova v Hradci Králové Petra Lehkého se velké množství odkladů změnou nevyřešilo. „Zralost dítěte jde rychle, ale posunutím se u nás počet odkladů nijak nezlepšil,“ říká. Také podle psycholožky Vladimíry Brandové z pedagogicko-psychologické poradny v Klatovech posunuté zápisy nic nezměnily. „Děti nejsou zralejší, než by bývaly byly,“ upozorňuje.

Jen z letošních čísel ale podle prezidentky Asociace ředitelů základních škol Hany Stýblové ještě není možné hodnotit, jestli posunutí zápisů pomůže snížit počet odkladů. „Jedná se teprve o pilotní ročník. Ne všichni rodiče se ještě v nové praxi vyznali,“ konstatovala Stýblová, která očekává, že příští rok bude odkladů méně.

Pomůže povinný poslední rok školky?

Snížit počet odkladů by mohl také povinný předškolní rok, míní psycholožka Blahoslava Pekařová. Tato změna bude platit od září a znamená, že každé dítě musí povinně chodit do posledního roku mateřské školy. Ten jim pomůže získat znalosti a návyky, které pro nástup do školy potřebují.

„Aby dítě mohlo do první třídy, mělo by mít rozvinutou řeč, orientovat se v prostoru a čase, mít alespoň částečné matematické a jazykové znalosti, hygienické návyky. Toho právě nejsou schopny děti, které do školky nechodí a pak zaostávají,“ řekla Pekařová.

Podle ní přibývá dětí, které mají vady řeči a právě kvůli tomu mnohdy rodiče žádají o odklad. „Tyto děti pak potřebují ještě rok, aby vyrovnaly vývoj,“ dodala psycholožka.