Do Let se chystají stovky aktivistů ze 16 zemí, žádají zbourání vepřína

Do Let u Písku, kde stával protektorátní koncentrační tábor pro Romy, se 24. června chystá několik stovek aktivistů ze 16 zemí. Chtějí uctít památku obětí a budou požadovat odstranění vepřína z pietního místa. Od koaličních i opozičních politiků chtějí slyšet, zda záměr podpoří.

Podle prezidenta pořádajícího evropského antirasistického hnutí EGAM (European Grassroots Antiracist Movement) Benjamina Abtana do Let dorazí i někteří europoslanci a poslanci z Česka, Británie, Polska, Švédska či Německa, velvyslanci několika zemí i zástupci neziskových organizací či studenti. 

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už dřív řekl, že jednání s majiteli o odkoupení vepřína a jeho odstranění by chtěla vláda dotáhnout do konce. Tým pracovníků ministerstva kultury a ministra pro lidská práva s vlastníky jedná.

Vepřín zabírá 95 procent území bývalého tábora

Resort kultury by chtěl vládě návrh postupu dát o letních prázdninách. Pokud ho kabinet schválí, měly by podle mluvčí ministerstva Simony Cigánkové následovat podpis kupní smlouvy, demolice výkrmny, zpracování projektu a výstavba památníku. Zástupci hnutí EGAM se ale obávají, že by kvůli blížícím se volbám kabinet už nemusel záležitost stihnout dořešit.

Podle vládní zprávy o stavu romské menšiny velkovýkrmna zabírá „95 procent území bývalého cikánského tábora“. Česko za vepřín na pietním místě sklízí kritiku domácích i mezinárodních organizací. K odstranění farmy několikrát vyzval také Evropský parlament. O odkupu a zbourání diskutovalo už několik vlád, cena ale nikdy nepadla.  

Nacisté většinu českých Romů vyvraždili

Tábor v Letech otevřely v srpnu 1940 protektorátní úřady jako kárný pracovní. Byl pro muže, kteří nemohli prokázat zdroj obživy. Měli v něm končit i kočovníci. Stejné zařízení existovalo v Hodoníně u Kunštátu. V lednu 1942 se oba tábory změnily na sběrné, v srpnu pak byly v obou místech zřízeny romské tábory.

Od té doby do května 1943 letským táborem prošlo 1308 Romů – a to mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zahynulo a přes pět stovek skončilo v Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů. Podle odhadů tak nacisté vyvraždili 90 procent českých Romů.