Zaměstnávání vězňů se v Praze 2 osvědčilo, někteří v práci zůstávají i po propuštění

Zaměstnávání vězňů se v Praze 2 osvědčilo (zdroj: ČT24)

Do úklidu ulic v Praze 2 se počátkem roku zapojili i odsouzení. Projekt městské části, ministerstva spravedlnosti, Vězeňské služby a úklidové firmy Komwag hodnotí po několika měsících všichni zúčastnění jako úspěšný. Vězni navíc mohou v práci pokračovat i po odpykání trestu.

V únoru začali pracovat jako metaři čtyři odsouzení. Chodí po dvou a každou skupinku doprovází pracovník úklidové firmy. Podle starostky Prahy 2 Jany Černochové tak nenastává situace, že by vězeň chodil po ulici sám. Projekt si po čtyřech měsících pochvaluje, podle ní by mohl být inspirací pro další města a obce.

Šéf Vězeňské služby Petr Dohnal už při zahájení uvedl, že do projektu vybrali vězně, kteří si odpykávají trest za drobnější trestnou činnost. Jejich zaměstnání mimo věznici navíc schvaluje odborná komise složená ze speciálních pedagogů či psychologů, kteří všichni musí vyslovit souhlas. I on považuje projekt za úspěšný.

„Máme první jedince, kteří se po propuštění začlenili do společnosti a zůstali zde pracovat. Zaměstnávání odsouzených osob je jednou z velkých priorit Vězeňské služby a na tomto poli se jí významně daří. Nejde pouze o zaměstnávání jako takové, ale naším cílem je, aby vězni během pobytu ve výkonu trestu se naučili pracovat, získali pracovní návyky, které si s sebou často nenesou, a mohli se tak po propuštění úspěšně začlenit do společnosti,“ řekl Dohnal.

První propuštěný už k firmě nastoupil, další se chystají

„Původně jsme měli 8 lidí, dnes zaměstnáváme 16 lidí. Jedna část pracuje na území městské části, kde za doprovodu našich lidí provádí metařské práce, druhá část pracuje na překladišti v Malešicích a třetí část v Mníšku,“ upřesnil výkonný ředitel Komwagu Jaroslav Stružka.

První z odsouzených, který ve firmě pracoval, do ní po propuštění z vězení nastoupil. „S dalšími dvěma jednáme, že by někdy v červenci měli nastupovat a jednomu vyřizujeme ubytování, aby taky mohl nastoupit po ukončení výkonu trestu,“ dodal Stružka. Jejich začleňování je podle něj jednoduché, protože už znají konkrétní práci, prostředí i své kolegy.

Odsouzení dostávají za práci zhruba 5000 korun. Část z nich jde na krytí nákladů na trest, část na případné dluhy či alimenty a část vězňům zůstane. Vězeňská služba podle Dohnala zvažuje zvýšení odměn.

V celé zemi nyní pracuje téměř 8800 vězňů, což je zhruba 58 procent z celkového počtu vězněných. V hlavním městě někteří vězni pracují v Pražských službách, odsouzení pomáhají i při údržbě dalších měst. Schopno práce je podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána zhruba 75 procent vězňů, omezen je však počet těch, které lze za prací pustit mimo věznici.