Odstoupení USA od pařížské dohody? Sobecké, zní z české vlády. ODS i Klaus jásají

Události: Česko a klimatická dohoda (zdroj: ČT24)

České reakce na Trumpovo rozhodnutí odstoupit od Pařížské klimatické dohody jsou vesměs kritické. Podle premiéra Bohuslava Sobotky není správné odmítnout dohodu jen kvůli pohodlnějšímu životu v současnosti. Ministr životního prostředí mluví o sobeckém kroku. Naopak bývalý prezident Václav Klaus nebo ODS rozhodnutí vítají.

Jsou to jednoduché počty. Každá tuna uhlí, kterou v Tušimicích přiloží, znamená i tunu oxidu uhličitého vypuštěnou do ovzduší. Česko v současné době produkuje téměř 12 tun skleníkových plynů na jednoho obyvatele ročně. Je to sice o třetinu méně než v roce 1990, pořád ale jde o čtvrtou nejvyšší hodnotu v Evropské unii. Tuzemské hospodářství totiž stojí na průmyslu a roste však podíl dopravy.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky odchod Spojených států pařížskou dohodu oslabí, ale nezničí. „Mně to rozhodnutí pana prezidenta Trumpa připadá poněkud lehkomyslné, protože on tak trošku obětuje ty budoucí generace jen tomu, aby měl teď momentálně úspěch. Doufám, že v budoucnu se třeba Spojené státy k té dohodě ještě mohou vrátit,“ reagoval Sobotka.

Roční emise CO2 v ČR
Zdroj: ČT24

Čeští politici většinou rozhodnutí Donalda Trumpa očekávali. „Je to ale tvrdší krok než u jeho předchůdců. On se přímo staví vůči ideji klimatické dohody,“ myslí si místopředseda KSČM Jiří Dolejš. „Do jaké míry je to pozitivní rozhodnutí pro Spojené státy, to nevím. Také si nemyslím, že by to mělo zastavit či zpomalit ratifikaci pařížské dohody,“ dodává předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Senát dohodu schválil, čeká se na poslance

V české horní komoře prošla klimatická dohoda v dubnu. Hlasovalo pro ni 45 z 61 přítomných senátorů a žádný nebyl proti. V Poslanecké sněmovně se ale projednávání komplikuje. Česko s Nizozemskem jsou tak poslední dvě země Evropské unie, které dohodu ještě neratifikovaly.

Produkce CO2 v roce 2015 podle zemí
Zdroj: edgar.jrc.ec.europa.eu

Poslanci už několikrát diskuzi odložili. ODS chce víc informací, jaký dopad bude mít dohoda na konkurenceschopnost české ekonomiky a jestli je v souladu s Ústavou ČR. „Ta dohoda nás zavazuje na sto let. V dnešní době, kdy vteřina je někdy moc dlouhá časová jednotka, tak na celé století chceme něco plánovat,“ namítá poslanec ODS Jan Zahradník.

„Ono to nemá žádný racionální argument. Prostě oni to nechtějí a rovnou dopředu řekli, že udělají všechno pro to, aby to nebylo,“ tvrdí ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Česko má podle dohody do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů o 40 procent ve srovnání s rokem 1990. Podle ministerstva životního prostředí se ale k tomuto cíli blíží už teď.