Bělobrádek: Zeman s Babišem jsou lidé minulosti, budoucnost jsme my

Bělobrádek o koalici se STAN: Ve volbách chceme stupně vítězů (zdroj: ČT24)

Předseda křesťanských demokratů Pavel Bělobrádek v Interview ČT24 označil prezidenta Miloše Zemana a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše za lidi minulosti, kteří už české společnosti nemohou nabídnout novou perspektivu. Tu podle něj naopak přináší volební koalice KDU-ČSL a Starostů, kterou potvrdil víkendový lidovecký sjezd. Ve volbách by podle Bělobrádka měla skončit nejhůře třetí.

O koalici pro podzimní sněmovní volby jednali lidovci a hnutí Starostové a nezávislí od prosince. V půli března ji odsouhlasilo vedení Starostů, celostátní konference lidovců, pro se vyslovil i starostenský sněm. Koaliční smlouvu podepsali v půlce dubna a během uplynulého víkendu dal partnerství s hnutím Petra Gazdíka souhlas i lidovecký sjezd.

Pro vznik koalice lidovců a starostů bylo 228 z 279 přítomných delegátů, spojenectví tak získalo podporu 82 procent přítomných, a strany nyní budou za pomoci spojených smíšených kandidátek usilovat o to, aby překonaly desetiprocentní hranici nutnou pro vstup do dolní komory; u dvojkoalice je totiž kvorum vyšší, než kdyby strany kandidovaly samostatně.

Deset procent? Koalice lidovců a STAN větří mnohem víc

Jak ale už během jarních jednání konstatoval místopředseda STAN a kolínský starosta Vít Rakušan, „kdo se bojí, nesmí do lesa“ – a ještě suverénněji mluví staronový lidovecký šéf Pavel Bělobrádek, který je koaličním kandidátem na předsedu vlády.

„Podaří se to. Věříme si, že uděláme velmi dobrý výsledek. Deset procent pro nás není téma. Chceme být na stupních vítězů – první, druzí nebo třetí,“ prohlásil v Interview ČT24. „Uděláme maximum pro to, aby po volbách byla (vládní) koalice složená z lidovců a Starostů. Pokud nám to náhodou nevyjde přes padesát procent, tak se porozhlédneme po tom, kdo bude nejvhodnější z hlediska programu i vyznávaných hodnot.“

Na rozdíl od kolegů z jiných stran a hnutí si nemyslím, že Česká republika potřebuje vůdce. Česká republika potřebuje správce, kteří budou dělat maximum pro to, aby se lidem dobře žilo.
Pavel Bělobrádek

Bělobrádek: Jsme lidé budoucnosti

Podle Bělobrádka budou voliči v podzimním hlasování rozhodovat o tom, zda Česko zůstane prozápadně orientovanou liberální demokracií, nebo zda se přikloní na cestu k autoritářskému režimu.

„Jsme stranou, která bude dbát na to, aby vláda měla prozápadní orientaci a jednoznačně podporovala parlamentní liberální demokracii. Hrozbou jsou extremistické radikální strany, ať už jsou to komunisté nebo další strany a hnutí třeba pana Okamury, které chtějí systém destruovat,“ dodal s tím, že o podobná uskupení by se podle něj mohla opřít jak ČSSD, tak hnutí ANO. Šéfa hnutí a bývalého ministra financí Andreje Babiše (a stejně tak i prezidenta) potom označil za politika, který už neumí nabídnout nové podněty.

„Pan Babiš a pan Zeman jsou lidé minulosti. My se díváme do budoucnosti,“ prohlásil. „Lidovci a Starostové jsou nová generace, která přináší jiný styl politiky a novou životní zkušenost. V devadesátých letech jsme studovali, v dalších deseti letech jsme chodili do práce a přes komunální a krajskou politiku vstoupili do té centrální. Máme jiný příběh – my jsme lidé budoucnosti.“

obrázek
Zdroj: ČT24