Schillerová nebude ministryní financí, Sobotka ji odmítl jmenovat

Události ČT: Sobotka odmítl návrh ANO na obsazení ministerstva financí (zdroj: ČT24)

Alena Schillerová má cestu do čela ministerstva financí zavřenou. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka oznámil, že s nominantku ANO, která by nahradila Andreje Babiše, pokud by jej prezident odvolal, nejmenuje. Zopakoval výhrady, které další sociální demokraté vyjádřili již v minulých dnech. Schillerovou považuje ČSSD za blízkou spojenkyni Andreje Babiše a tvrdí, že je odpovědná za údajné váhání při kontrolách Babiše a Agrofertu.

Bohuslav Sobotka požádal hnutí ANO, aby urychleně předložilo jiného kandidáta na ministra či ministryni financí než Alenu Schillerovou. Tu prohlásil za Babišovu prodlouženou ruku s tím, že v její osobě nemá „záruku samostatného výkonu funkce ministra financí“. Podle premiéra je náměstkyně odpovědná za pomalý přístup ke kontrolám firem, které vydaly jednokorunové dluhopisy. „V uplynulých měsících mě velmi zklamal její přístup,“ poznamenal premiér.

Sobotkovi se také nelíbí přístup ministerstva financí k výběru daní, z čeho viní právě nynější náměstkyni pro daně Schillerovou. „Ve spolupráci s generálním ředitelem (Finanční správy) Janečkem prosazuje a obhajuje současný silně represivní způsob přístupu ke správě a výběru daní. V poslední době však roste podezření, že tento postup daňové správy poškozuje a likviduje i poctivé firmy,“ uvedl premiér.

Sobotka: Schillerová se stala symbolem neochoty šetřit firmy, které emitovaly korunové dluhopisy (zdroj: ČT24)

Alena Schillerová se vůči tvrzení předsedy vlády důrazně ohradila, řekla, že se jimi cítí poškozena. Odmítla, že by byla pod vlivem Andreje Babiše. „Přijala jsem nominaci od hnutí ANO z jednoho prostého důvodu: Já nemám politické ambice. Jsem celý život státní úředník. Jediné, proč jsem to udělala,

Jsem docela v šoku, když jsem si přečetla dnešní vyjádření pana premiéra a on se mnou vůbec nemluvil. Nedal mi šanci, abych se k čemukoliv vyjádřila.
Alena Schillerová
náměstkyně ministra financí

bylo, že mně bylo jasné, že bude možné okamžitě naskočit do všech úkolů, které je nutné udělat,“ řekla náměstkyně, jejíž dva rodinní příslušníci jsou členy ANO, ona sama však ne.

Zdůraznila, že vyšetřování korunových dluhopisů nemohlo probíhat rychleji, protože probíhá ve čtyřech stupních. „Až ve zcela výjimečných případech může dojít k tomu, že některé problémy řeší ministerstvo financí. Čili jak by to bylo technicky možné?“ podotkla.

ANO se poohlédne po jiném kandidátovi. Premiér varoval, že nechce ani Brabce

Předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš, jehož odvolání navrhl premiér hlavě státu, odmítl, že by měl na Schillerovou takový vliv, jak Sobotka naznačuje. „Musím říct, že je absolutně nezávislá, protože je pod státní službou. (…) Známe se asi rok a půl, ona nastoupila 1. ledna 2016 po výběrovém řízení,“ upozornil. 

Ještě než premiér oznámil, že nominaci Aleny Schillerové odmítá, začalo se ozývat jméno dosavadního ministra životního prostředí a místopředsedy ANO Richarda Brabce. Sobotka však varoval, že jeho nominace by skončila stejně jako návrh na jmenování náměstkyně Schillerové.

„S touto nominací bych rovněž nemohl souhlasit. Pan ministr Brabec asi šest let zastával vysokou managerskou pozici ve struktuře Agrofertu,“ odkázal premiér na někdejší Brabcovo působení v čele Lovochemie. Dodal, že na to ANO upozornil. S tím, aby se Richard Brabec stal místo Andreje Babiše vicepremiérem, však Sobotka problém nemá.

Schillerová: Jsem v šoku z argumentů, které padly (zdroj: ČT24)

Podle Babiše to ale znamená, že premiér odmítl již dva kandidáty ANO na nového ministra financí. Další pokus chce učinit  do středy. Varoval přitom, že v případě, že by se ČSSD rozhodla ministerstvo financí převzít pod sebe, znamenalo by to rozpad koalice. „To by porušilo už absolutně koaliční smlouvu,“ podotkl. Předpokládá však, že se to nestane. Babiš ujistil, že pokud Sobotka přijme jeho kandidáta na nového ministra, sám vyzve prezidenta, aby jej odvolal. Očekává však, že se tak stane až koncem května.

Stranou sporu dvou větších koaličních stran stojí teď KDU-ČSL. Její místopředseda Marian Jurečka dal před ranním koaličním jednáním najevo, že strana bude respektovat návrh ANO. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek řekl po Sobotkově odmítnutí, že premiér sdělil své argumenty, proč nepřijal nominaci Schillerové na ministryni financí. Další krok je podle šéfa lidovců na ANO. Bělobrádek zdůraznil, že není „ten, kdo by měl věci posuzovat“ a nepřísluší mu to.

Opozice Sobotku chápe

Opoziční ODS a TOP 09 vyjádřily pochopení Sobotkova kroku. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek by však chtěl, aby premiér již nedával ANO další příležitost nominovat nového ministra či ministryni financí. „Agrofert a hnutí ANO je jeden nedělitelný organismus. Ať bude za hnutí ANO nominován kdokoli, tak bude na ministerstvu financí krýt zájmy Andreje Babiše a prosazovat zájmy Agrofertu,“ řekl Miroslav Kalousek. Podle něj by měl Sobotka nominovat někoho, kdo nemá s ANO žádnou spojitost, nebo sám sebe.

Podle ODS se vládní krize nevyřeší, strana chce předčasné volby. „Ukazuje se, že agónie této vlády k žádnému rozuzlení nesměřuje a pokud ji nechceme dál protahovat, měli bychom najít shodu o předčasných volbách,“ uvedl předseda strany Petr Fiala.

Místopředseda největší opoziční strany KSČM Jiří Dolejš potom poznamenal, že považuje požadavek na naprostou nezávislost nominanta na svém navrhovateli za velmi příkrý i nerealistický požadavek.

„Paní Schillerová je odborně zdatná, ale samozřejmě se nelze domnívat, že nemá nic společného s hnutím ANO. Takže pokud pan premiér se rozhodne negativně, tak je to vzkaz do ANO, že bude tlačit dál. Je otázka, jestli taková koalice má odpovídající soudržnost,“ uvedl Jiří Dolejš. Připomněl přitom, že komunisté již několik měsíců volají po předčasných volbách.

Podnikatelé chtějí mít jasno

Organizace sdružující podnikatele začal politický vývoj znepokojovat. Poukazují, že jim nejistota, kdo bude ministrem financí, začíná komplikovat situaci. „Podnikatelé a živnostníci potřebují jistotu a přehledné prostředí pro svoji práci. To vše jde při současných třenicích v nejvyšších patrech politiky stranou,“ poukázal prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Předseda Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček se potom zastal Aleny Schillerové. Patří podle něj mezi nekvalifikovanější a nejzkušenější pracovníky resortu. „Shodit její nominaci argumentem, že nesplňuje předpoklady, má možná logiku politickou, nikoliv ale odbornou. Jestli tam dosadíme sterilního úředníka, který nic nerozhodne, ale všichni s ním budou souhlasit, pak do konce roku nedotáhneme prakticky již nic,“ podotkl.

Předseda Asociace malých a středních podniků: Kritizujeme, že se všechno prodlužuje (zdroj: ČT24)

ČSSD: Schillerová odmítala vyšetřování korunových dluhopisů

Terčem kritiky sociálních demokratů se stala Alena Schillerová již koncem minulého týdne. Jako první vyjádřil výhrady vůči ní místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. „Nám vadí, že finanční úřad nebyl schopen zahájit správní řízení vůči Agrofertu a panu Babišovi ve věci, kde se jedná o daňové úniky. A paní Schillerová je s tím velmi těsně spojena,“ řekl místopředseda sociální demokracie v Událostech, komentářích. V neděli v Otázkách Václava Moravce potvrdil výhrady své strany vůči Schillerové. „Vyšetřování korunových dluhopisů odmítala,“ podotkl.

Před pondělním koaličním jednáním se k Zaorálkovi připojil také předseda pražské ČSSD a ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík. „Je to pokračování stejného systému jinými prostředky,“ řekl.

Za nynější náměstkyni ministra financí pro daně se však postavil jak její dosavadní nadřízený Andrej Babiš, tak i prezident Miloš Zeman, který z Číny vzkázal, že by ji jmenoval, pokud by takový návrh dostal. Premiéra Sobotku však přitom upozornil, „že mi zatím nikoho nenavrhl“.

Andrej Babiš, jehož odvolání navrhl Bohuslav Sobotka počátkem května, se ohradil proti tvrzení, že finanční úřad nebyl schopen zahájit správní řízení proti Agrofertu kvůli daňovým únikům. „Na mé bývalé firmě se netrhnou dveře. Probíhají tam od března simultánně tři finanční kontroly,“ uvedl.

I sama Schillerová už dříve odmítla zasahování ministerstva do práce daňové správy. „Finanční správa postupuje sama naprosto nezávisle při kontrolní činnosti pod heslem ‚padni komu padni‘,“ řekla.

Vladimír Špidla v Devadesátce ČT24: Premiér si musí být jist nestranností toho, koho jmenuje (zdroj: ČT24)