Babiš vs. Sobotka. Lídr ANO odmítá výhrady k Schillerové jako případné nástupkyni

Novou ministryní financí by se mohla stát dosavadní náměstkyně Alena Schillerová (zdroj: ČT24)

Andrej Babiš v pátek večer jednal s premiérem Sobotkou o budoucnost ministerstva financí. Definitivní dohoda ale zřejmě nepadla. Jednání o obsazení postu tak budou pokračovat příští týden. Hnutí ANO navrhuje, aby Babiše vystřídala jeho náměstkyně Alena Schillerová. Babiš odmítl výhrady ČSSD, že by náměstkyně Schillerová ovlivňovala činnost Finanční správy.

„Pokud chce pan premiér urychleně vyřešit krizi, tak paní náměstkyni urychleně přijme, bude ji akceptovat a odnese návrh na Hrad, aby pan prezident, až se vrátí, mě mohl odvolat a zároveň jmenovat paní náměstkyni novou ministryní a pana Brabce novým vicepremiérem. Myslím, že je to konkrétní řešení krize,“ prohlásil Andrej Babiš.

Pan premiér může předložit tento návrh panu prezidentovi a celá krize je vyřešena a můžeme si ušetřit paralýzu vlády.
Andrej Babiš
předseda ANO

Je přesvědčen, že profesně Schillerová Sobotku přesvědčí, že je to člověk na svém místě a že představuje kontinuitu. „Není členka hnutí ANO, na ministerstvu financí není nikdo za hnutí ANO, žádný poradce,“ podotknul Babiš. Šéf hnutí ANO nicméně stále tvrdí, že důvod na jeho odvolání není, ale smířil se s tím, že ho prezident odvolá.

Zaorálek volbu Schillerové kritizoval

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek řekl ve čtvrtečních Událostech, komentářích, že má strana dvě podmínky ohledně nového ministra financí – nemá mít vazby na Agrofert, ale ani na údajnou neochotu finanční správy zahájit řízení s Agrofertem a Babišem v případu korunových dluhopisů.

Dostal jsem návrh ze strany hnutí ANO, nechci ale žádné personálie komentovat dřív, než to projednám s předsedou hnutí ANO.
Bohuslav Sobotka
český premiér

Možnou nominaci Aleny Schillerové na ministryni financí tak Zaorálek kritizoval. „To, že je to zrovna ta náměstkyně, která je spojena s tím, že blokovala řádný postup finančního úřadu v případě Andreje Babiše a Agrofertu, tak to mi žádnou radost nedělá,“ řekl. Podle něj je třeba mít jistotu, že nový ministr financí dokáže zahájit správní řízení proti každému, kdo je podezřelý z daňových úniků.

Babiš se ohradil proti tvrzení, že finanční úřad nebyl schopen zahájit správní řízení proti Agrofertu kvůli daňovým únikům. „Na mé bývalé firmě se netrhnou dveře. Probíhají tam od března simultánně tři finanční kontroly,“ uvedl.

I Schillerová už dříve odmítla zasahování ministerstva do práce daňové správy. „Finanční správa postupuje sama naprosto nezávisle při kontrolní činnosti pod heslem ‚padni komu padni',“ uvedla začátkem května.

Lidovci: ANO má právo na výběr nového ministra

Lidovci pak respektují právo hnutí ANO navrhnout nového ministra financí. „Z koaliční smlouvy jednoznačně vyplývá, že je to věc daného hnutí,“ uvedl místopředseda vlády a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

„Není to nic, co by bylo změnou oproti předcházejícím změnám ve vládě. My jsme vždy respektovali právo koaličních stran si tam dát, koho chtějí. My nikoho nekádrujeme. Můžeme mít pochybnosti o mnohých jiných návrzích, můžeme z nich být nadšeni, ale to není náš byznys,“ řekl šéf lidovců.

Doplnil, že zodpovědnost za to bere hnutí ANO. „Pak je tu i zodpovědnost pana předsedy vlády a on je ten definitivní, kdo by měl být přesvědčený, že to je krok správným směrem,“ řekl Bělobrádek.

Pravicová opozice volá po nezávislém odborníkovi do čela resortu

Pravicová opozice pak k navrhovanému řešení zastává kritický postoj. Podle ODS a TOP 09 to není změna proti nynějšímu ministru Babišovi.

„Kdyby měl Andrej Babiš trochu cti v těle, rezignoval by a na své místo by doporučil veřejností uznávaného odborníka, který nebude nijak spojen s hnutím ANO. Místo toho navrhl na ministryni financí svou náměstkyni Schillerovou, která je s ním spojena pupeční šňůrou,“ uvedl v tiskové zprávě předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Schillerová podle něj není nezávislá, ale naopak je silně napojena na ANO. „Na funkci ministryně financí je zcela nevhodná, byla by jen loutkou a prodlouženou rukou Andreje Babiše,“ uvedl Stanjura.

„Pokud bude nominován kdokoli za hnutí ANO, bude to jen kosmetická změna, protože ANO, Agrofert a Andrej Babiš jedno jsou. Když na to premiér přistoupí, bude to jen maňáskové divadlo,“ řekl ČTK předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle něj by měl ministerstvo vést nezávislý odborník, nebo by jeho vedení měl převzít sám Sobotka. „Protože ať tam bude kdokoli, koho nominuje ANO, bude jen krýt podezřelé machinace Andreje Babiše a sledovat zájmy Agrofertu,“ řekl.

Alena Schillerová se celý profesní život věnuje daňové problematice. V roce 1991 začínala jako právnička na finančním úřadě Brno-venkov, kde v roce 2006 usedla až do ředitelského křesla. Od ledna 2013 do června 2014 působila jako zástupkyně ředitele a vedoucí odboru metodiky a výkonu daní jihomoravského finančního úřadu, poté byla rok a půl ředitelkou odboru právního a daňového procesu Generálního finančního ředitelství.

Působila jako náměstkyně ministra financí Andreje Babiše, poté co Babiš odešel z funkce šéfa rezortu financí, nastoupila v prosinci 2017 na jeho místo. 

Její dcera Petra Rusňáková je členkou hnutí ANO, v komunálních volbách na podzim 2014 byla zvolena do brněnského zastupitelstva a následně se stala radní se zaměřením na marketing a cestovní ruch.

Alena Schillerová
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK