Předzvěst milosti? Kajínka navštívila ve vězení první dáma

Jiřího Kajínka, o jehož omilostnění uvažuje prezident republiky, navštívila prezidentova manželka Ivana Zemanová. V rámci cesty po Libereckém kraji zavítala do Jablonce nad Nisou, kde je Kajínek – odsouzený za dvojnásobnou vraždu a pokus o vraždu – uvězněn.

Že vážně uvažuje o udělení milosti Jiřímu Kajínkovi, oznámil prezident Miloš Zeman počátkem dubna. „Řekl jsem ,vážně uvažuji‘, ale to znamená hodně,“ řekl tehdy prezident. O měsíc později pak nadoživotí odsouzeného šestapadesátiletého Kajínka navštívila první dáma. Podle prezidentova mluvčího si Ivana Zemanová vězně vyslechla a předala mu darem knížku o zámku v Lánech.

Mluvčí dal najevo, že o milosti ještě není jasno. „V okamžiku, kdy bude definitivní rozhodnutí pana prezidenta v této záležitosti, budeme obratem informovat širokou veřejnost,“ sdělil.

Věznice Rýnovice v Jablonci nad Nisou, kde je Jiří Kajínek uvězněn, byla jednou ze zastávek cesty Ivany Zemanové po Libereckém kraji. „Věznici si prohlédla, zajímala se o její chod a setkala se se zaměstnanci i s odsouzenými a pohovořila s nimi,“ uvedla mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová.

Jiřího Kajínka poslal v roce 1998 plzeňský soud nadoživotí za mříže za to, že o pět let dříve zastřelil v serpentinách pod plzeňskou věznicí Bory podnikatele Štefana Jandu a jeho osobního strážce Juliána Pokoše. Druhý bodyguard útok přežil. Vraždy si prý objednal jiný podnikatel. Kajínek svoji vinu vždy odmítal, tvrdil, že jsou soudy předpojaté a proces vykonstruovaný.

Kajínkovy pokusy dostat se z vězení však byly neúspěšné – s výjimkou útěku z Mírova v roce 2000 – ačkoli v jeho prospěch podali stížnosti tři ministři. V důsledku mediálního zájmu se v případu objevila řada nesrovnalostí, později i nové svědecké výpovědi. Svědkové ale naopak Kajínka obviňují z manipulace veřejným míněním a ze zastrašování. 

Jako nový důkaz potřebný pro znovuotevření případu Kajínek, resp. jeho advokáti naposledy předložili posudek psychologa, který konstatoval, že Kajínkova náprava je možná a že už dokonce probíhá, což akceptovaly hned dva soudy v Moravskoslezském kraji, když mu zmírnily režim za mřížemi z nejpřísnější zvýšené ostrahy na ostrahu. Loni v srpnu ale jeho žádost zamítl i Ústavní soud.

Archiv ČT24: Kauza Kajínek (zdroj: ČT24)

Prezident Zeman se již v roce 2013 vyjádřil v televizi Prima pro obnovu řízení v Kajínkově kauze a dva roky poté to zopakoval. Loni uvedl, že si vyžádal Kajínkův spis, ale tehdy ještě říkal, že milost Kajínkovi nedá.

Hlava státu milost může udělit, přestože po nástupu do funkce převedl pravomoc k řízení o milostech s tím, že tuto pravomoc pokládá za „zbytečně monarchistický prvek“. Podle dřívějšího vyjádření mluvčí ministerstva Terezy Schejbalové ale přesto může prezident o milosti rozhodnout i sám.