D1 je neprůjezdná, přes noc zaniknou tři mosty. Cedule směrují řidiče až k Táboru

UDÁLOSTI: Dálnice D1 zůstane uzavřená do nedělních 9:00 (zdroj: ČT24)

Na dálnici D1 začala rozsáhlá uzavírka, kvůli které směrují provizorní ukazatele řidiče na objízdnou trasu, která vede kolem Tábora a Pelhřimova. Silničáři doporučují objet naráz sedmdesátikilometrový úsek od Mirošovic až po Humpolec, uzavírka se však týká pouze dvou kratších úseků na Benešovsku a Pelhřimovsku. Navíc se v noci krátkodobě zastaví provoz na dálnici i u Prahy.

První dílčí omezení začala ve dvou úsecích dálnice D1 již odpoledne, na 41. a 80. kilometru se pak jezdilo pouze jedním pruhem a tvořily se kratší kolony. Úplná uzavírka začala večer.

Policisté začali po sedmé hodině odklánět dopravu z úseků mezi 34. a 49. kilometrem (Ostředek–Šternov–Psáře) a mezi 75. a 81. kilometrem (Hořice–Koberovice). Nicméně u Ostředka se uzavírku ještě po hodině nepodařilo zavést v obou směrech. I po osmé večer tak stále byly ve směru na Prahu vidět projíždějící kamiony. Policejní mluvčí Pavel Truxa uvedl, že policisté začínali dopravu odklánět postupně. „Byla tam kolona, tak policisté ještě něco pouštěli,“ řekl.

Během uzavírky dělníci zdemolují tři nadjezdy nad dálnicí. Zdlouhavé uzavírání dálnice způsobilo večer zpoždění. Zatím ale stále platí, že by dálnice měla být opět průjezdná v neděli kolem deváté dopoledne.

  • Během noční uzavírky strhnou dělníci tři mosty, podle mluvčího ŘSD Jana Studeckého jsou šířkově nevyhovující a navíc na hranici své životnosti.
  • Dva bourané mosty jsou mezi Ostředkem a Šternovem, jde o nadjezd u Divišova, přes který vede silnice II. třídy, a nadjezd u Choratic, který využívají spíše zemědělci a lesníci. Méně využívaný je i třetí demolovaný most u Koberovic v úseku Hořice–Koberovice.
  • Stavbaři přestřihnou mostní konstrukce pneumatickými nůžkami. Betonové kusy potom spadnou na dálnici, kterou by však mělo ochránit štěrkové lože připravené během odpoledne.

Ačkoli není možné projet zhruba po dvaceti kilometrech dálnice, Ředitelství silnic a dálnic vyhlásilo neobvykle dlouhou objízdnou trasu, která řidiče z D1 svede na necelých 70 kilometrů. Začíná na dálničních sjezdech u Mirošovic a Humpolce a vede po silnicích I. třídy a dálnici D3 kolem Tábora a Pelhřimova. Dlouhá je 116 kilometrů. 

Mluvčí ŘSD Jan Studecký ale upozornil, že skutečně povinná je dlouhá objížďka pouze pro nákladní auta nad 12 tun. „Doporučujeme ji však i řidičům osobních aut, kteří cestují mezi Prahou a Brnem, protože je rychlejší,“ dodal. Pro místní dopravu silničáři doporučili objížďky po silnicích II. třídy přes Vlašim či Ledeč nad Sázavou, které ale vyznačené nejsou. Řidiči, kteří jedou od Prahy na střední či severní Moravu, by pak měli zvážit raději trasu po dálnici D11 a silnici I/35 přes Hradec Králové.

Po skončení úplné uzavírky se ještě po většinu neděle bude jezdit na místech zbouraných mostů jedním pruhem – ve stejném rozsahu jako v sobotu odpoledne. Poslední omezení skončí kolem 15:00.

Noční cestování po D1 znepříjemní ještě jedno omezení. Na 6. kilometru budou kvůli demontáži vodičů vysokého napětí před stavbou protihlukové stěny opakované krátkodobé uzavírky. Mezi 22:00 a 6:00 se dálnice uzavře až sedmkrát, zdržení by ale mělo být nanejvýš čtvrthodinové. Poté se doprava znovu rozjede.

Zatímco o dalších uzavírkách kvůli demolicím mostů zatím není jasno a silničáři se až časem podle postupu prací na modernizaci rozhodnou, zda některé přijdou na řadu ještě letos, krátkodobá omezení u Prahy postihnou i několik dalších nocí. Již v noci na pondělí a také o příštím víkendu a znovu v první polovině následujícího týdne budou krátkodobé uzavírky na sjezdu u Průhonic, v noci z 3. na 4. května pak budou krátkodobé uzavírky opět i na hlavní trase dálnice na 6. kilometru.