Pozor na tachometr. Policisté kontrolují dodržování rychlosti na více než tisíci místech

Policisté měří rychlost na tisícovce míst. Tipy dostali od lidí (zdroj: ČT24)

Od rána probíhá evropská dopravně bezpečnostní akce Speed Marathon, při které policie měří rychlost aut. Na více než tisícovce míst po celém Česku jich stovky kontrolují dodržování rychlosti. Lokality vybrali z více než deseti tisíc vytipovaných míst, která jako riziková označili sami lidé.

Podle policejní mluvčí Evy Kropáčové je cílem akce přimět řidiče k dodržování rychlosti a snížit rizikové situace, které mohou zapříčinit dopravní nehody. 

V loňském roce zemřelo při dopravních nehodách 545 lidí, dalších 2580 utrpělo těžká poranění a více než 24 tisíc lidí bylo zraněno lehce. Nejčastější příčinou tragických nehod bylo nepřizpůsobení rychlosti dopravně technickému stavu vozovky. Časté rovněž bylo vjetí do protisměru nebo to, že se řidič plně nevěnoval řízení vozidla.

Lidé nejvíc upozorňovali na silnici mezi Ústím nad Orlicí a Českou Třebovou

V souvislosti s preventivní akcí policie počátkem února oslovila veřejnost s návrhem, aby označila na mapě Speed Marathonu místa, která považuje za riziková a vhodná ke kontrole rychlosti. Dohromady lidé v České republice upozornili na 10 796 míst.

„Policisté označená místa a lokality vyhodnotili a na základě předem určených kritérií jako například konkrétní dopravně bezpečnostní situace v dané lokalitě, množství dopravních nehod nebo frekvence provozu vybrali 1047 míst, kde bude měření rychlosti probíhat,“ uvedla Kropáčová.

Doplnila, že jednou z lokalit, které lidé nejvíce označovali, byla silnice I/14 mezi Ústím nad Orlicí a Českou Třebovou.